ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Γιώργος Τσίπρας: Ένα βήμα πριν την διαγραφή ο άλλοτε “λοχαγός” του Κασσελάκη

Γ. Τσίπρας: Ένα βήμα πριν την διαγραφή ο άλλοτε "λοχαγός" του Κασσελάκη, Νεφέλη Λυγερού

Σε τροχιά ευθείας σύγκρουσης είναι πλέον ο Γιώργος Τσίπρας με την Κουμουνδούρου, όπως δείχνει η σκληρή αντιπαράθεση που μαίνεται τα τελευταία 24ωρα. «Για νέο ήθος του ΣΥΡΙΖΑ που προκαλεί αηδία» αναφέρθηκε ο ίδιος τελευταία, σχολιάζοντας την απόλυση του από την θέση του επιστημονικού συμβούλου. Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει πως ο Γ. Τσίπρας είχε ζητήσει να παραμείνει έμμισθος για να έχει ασφαλιστική κάλυψη, παρότι δεν διατηρούσε το αξίωμά του, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις της Βούλας Κεχαγιά «ψεύδη» και «κατασκευές νοσηρών εγκεφάλων».

Ο Γιώργος Τσίπρας υποστηρίζει πως είναι πλέον “κομμένος” από το περιβάλλον Κασσελάκη, επειδή ασκεί εσωκομματική αντιπολίτευση στην ηγεσία του. Αναφέρεται σε «δολοφονία χαρακτήρα» προς το πρόσωπο του και για «επικίνδυνη» ηγεσία στην Κουμουνδούρου! Είναι η δεύτερη απόλυση στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μερικές μέρες, καθώς είχε προηγηθεί αυτή του Θανάση Θεοχαρόπουλου και παλαιότερα του Διονύση Τεμπονέρα. Να σημειωθεί πως πρόκειται για απολύσεις από έμμισθες θέσεις που κατείχαν στο κόμμα και όχι για αποπομπή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, έπειτα από το “μούδιασμα” του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, το ερώτημα που μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι “ποιος θα είναι ο επόμενος”, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, αποφεύχθηκε και η απόλυση του Κώστα Ζαχαριάδη. Για τους εσωκομματικούς επικριτές του ο Στέφανος Κασσελάκης προγραμματίζει ένα νέο κύμα εσωκομματικών εκκαθαρίσεων, αυτή την φορά και έναντι στελεχών που συνδέονται με τον Αλέξη Τσίπρα. Η πλευρά Κασσελάκη ισχυρίζεται πως – ακριβώς και λόγω του αποτελέσματος στις ευρωεκλογές – το κόμμα έχει ανάγκη ριζικών αλλαγών.

Γ. Τσίπρας και Θεοχαρόπουλος συσχέτισαν τις απολύσεις του με τις θέσεις που έχουν διατυπώσει για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου (ο Θεοχαρόπουλος είχε προτείνει με τους Ραγκούση και Ζαχαριάδη δημοψήφισμα για να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών) ουσιαστικά την σύγκλιση των δύο φορέων της Κεντροαριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, κάτι που δεν ενθουσιάζει τις σημερινές ηγεσίες των δύο κομμάτων, στον αντίποδα του πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε σε ομιλία του την ένωση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ο Α. Τσίπρας εξακολουθεί να έχει ισχυρά ερείσματα στην Κουμουνδούρου κάτι που γνωρίζει άριστα ο κ. Κασσελάκης.

Η περίπτωση του Γιώργου Τσίπρα παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον για δύο λόγους: Πρώτον, είχε στηρίξει εξ’ αρχής την υποψηφιότητα του “αλεξιπτωτιστή” Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της ‘Εφης Αχτσιόγλου και δεύτερον πρόκειται για τον πρώτο ξάδερφο του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλες πορείες

Η σχέση των δύο ξαδέλφων παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ο Γιώργος Τσίπρας ήταν ο μόνιμος σύντροφος του εξαδέλφου του Αλέξη Τσίπρα στα καλοκαιρινά παιχνίδια τους. «Παρότι έριχνε στον Αλέξη εφτά χρόνια, τα δύο αγόρια έκαναν παρέα. Επισκέπτονταν με τις οικογένειές τους το πατρικό χωριό τους, το Αθαμάνιο στο ορεινά Τζουμέρκα, και απολάμβαναν τα μπάνια στο ποτάμι, αλλά και το ποδόσφαιρο στην πλατεία του χωριού», σύμφωνα με οικογενειακό τους φίλο. Βοηθούσε και το γεγονός ότι και οι δύο ήταν «κολλημένοι» με τον Παναθηναϊκό. Ήταν κάτι που τους είχαν μεταλαμπαδεύσει οι πατεράδες τους Παύλος και Ηρακλής.

Ο Αλέξης και ο Γιώργος έχουν κοινά βιώματα και παράλληλες πορείες: Φυσική ομοιότητα, πάθος για την πολιτική από τα νιάτα τους, κοινό αντικείμενο σπουδών (μηχανικοί) και μία στενή οικογενειακή-φιλική σχέση που επισφραγίστηκε με την ίδρυση μιας κοινής κατασκευαστικής εταιρείας το 2006. Εκείνοι που γνωρίζουν τον Γιώργο Τσίπρα κάνουν λόγο για μια ξεχωριστή προσωπικότητα, με το δικό της ειδικό πολιτικό βάρος.  Ενώ και οι δύο άνδρες ξεκίνησαν από την ΚΝΕ, από ένα σημείο και πέρα οι πορείες τους διαφοροποιήθηκαν. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο και να συγκρουστούν. «Διαφορετικές αντιλήψεις, διαφορετικές συνιστώσες», έχει ειπωθεί για την σχέση τους.

Ο Γιώργος Τσίπρας γεννήθηκε το 1967. Πατέρας του ήταν ο Ηρακλής Τσίπρας, μεγαλύτερος αδελφός του Παύλου, πατέρα του Αλέξη. Δύο χρόνια μετά τη γέννησή του η οικογένειά του επιστρέφει στην Αθήνα από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου είχε εγκατασταθεί λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα. Αν και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 ο Ηρακλής Τσίπρας υπήρξε στέλεχος της ΕΔΑ, ήταν ένας από τους ιδρυτές της κατασκευαστικής εταιρείας Σκαπανέας ΑΤΕ.

Η σχέση με τον Αλέξη 

Ο Γιώργος δεν φοίτησε στο ίδιο σχολείο με τον εξάδελφό του Αλέξη. Αποφοίτησε το 1984 από το Βαρβάκειο, στο οποίο είχε μπει με εισαγωγικές εξετάσεις – και αυτός ήταν ο λόγος που στο πειραματικό αυτό σχολείο φοιτούσαν παιδιά από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Ο Γιώργος Τσίπρας ήταν κοινωνικός και αθλητικός. Συμμαθητής του θυμάται ότι ήταν ιδιαίτερα καλός μαθητής και πολύ εξωστρεφής. «Ήταν ένας από τους αγαπητούς μαθητές. Είχε πολλούς φίλους και αρκετές κατακτήσεις. Οι νεαρές μαγεύονταν από τα μπλε μάτια και τη βαθιά φωνή του και εμείς τον ζηλεύαμε. Δεν έχει αλλάξει πολύ. Γκρίζαρε όπως όλοι μας». Από τότε ενδιαφερόταν για τα κοινά και είχε αρχίσει να διαμορφώνει την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα. Αν και οι γονείς του ψήφιζαν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, ο ίδιος εντάχθηκε στην ΚΝΕ. Όπως προαναφέραμε ο Γιώργος Τσίπρας είχε μεγάλο πάθος για τον Παναθηναϊκό. Συχνά μάλιστα έπαιρνε μαζί του στο γήπεδο της Λεωφόρου τον μικρό του εξάδελφο Αλέξη.

Λόγω της διαφοράς ηλικίας αλλά και του διαφορετικού σχολικού περιβάλλοντος, τα δύο αγόρια δεν έκαναν εκείνη την περίοδο στενή παρέα. «Πάντα, όμως, ο Αλέξης θαύμαζε τον μεγάλο του ξάδελφο. Λίγα χρόνια αργότερα, άλλωστε, θα ακολουθούσε τα βήματά του και στο επίπεδο των σπουδών», σχολιάζει φίλος της οικογένειας. Υπό την επιρροή και της οικογένειας, ο Γιώργος έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου το 1985. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε ως μηχανικός στον ιδιωτικό τομέα.

Στην μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ

Το 2006 μάλιστα τα δύο ξαδέλφια αποφασίζουν να συνεργαστούν. Τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς συστήνουν ομόρρυθμη τεχνική εταιρεία, η οποία όμως δεν κατάφερε να αναπτυχθεί. Ο Αλέξης αποχώρησε λίγα χρόνια αργότερα. Το μαγικό ραβδάκι της τύχης τον είχε ήδη αγγίξει και μπροστά του ανοιγόταν η προοπτική μιας εντυπωσιακής πολιτικής καριέρας. Ο Γιώργος Τσίπρας βρήκε άλλο συνέταιρο, αλλά λίγα χρόνια αργότερα και εκείνος θα άφηνε στην άκρη το επάγγελμά του για να αφιερωθεί στην πολιτική.

Αυτή η επιλογή του δεν συνδέεται με την άνοδο του εξαδέλφου του στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολιτικοί δρόμοι τους άλλωστε είχαν ήδη χωρίσει. Οι δυο τους βρέθηκαν σε διαφορετικά εσωκομματικά στρατόπεδα. Μετά την αποχώρησή του από το ΚΚΕ, ο Γιώργος είχε προσχωρήσει στην ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας), η οποία ήταν η μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Συνασπισμό και διακρίνεται για τις πατριωτικές απόψεις της. Αρθρογραφούσε μάλιστα συχνά και στον “Δρόμο της Αριστεράς”.

Ο Γιώργος Τσίπρας είναι παντρεμένος και έχει παιδιά. Λατρεύει τις μηχανές και τις περισσότερες φορές κυκλοφορεί με τη δική του, με την οποία απολαμβάνει και τις διακοπές του. Όταν έχει ελεύθερο χρόνο συχνάζει σε καφέ της γειτονιάς του με φίλους και την οικογένειά του.

Σιχαίνεται τα κοστούμια και αποφεύγει να φοράει γραβάτα, ακριβώς όπως και ο εξάδελφός του. Περιορίζεται σ’ ένα πουκάμισο – και μάλιστα μόνο όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Εργάζεται πολλές ώρες, είναι ευγενικός με τους συνεργάτες του και αγαπητός στο κόμμα, καθώς δεν είχε ποτέ ύφος. «Είναι φιλικός, ζεστός και πολύ προσιτός», έχει ειπωθεί για αυτόν. Όταν μιλάει δημόσια ή δίνει συνεντεύξεις μιλάει αργά και με χαμηλή φωνή. Σπάνια θα σηκώσει τον τόνο του. Ίσως γι’ αυτό ήταν άνθρωπος των ειδικών αποστολών στον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ.

Η θητεία του στο ΥΠΕΞ

Ο Γιώργος Τσίπρας προσχώρησε γρήγορα στην προεδρική πλειοψηφία και αυτό αναμφίβολα έπαιξε τον ρόλο του για να προαχθεί αρχικά σε συντονιστή του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών επί κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Από όταν ο εξάδελφός έγινε πρωθυπουργός, σχολίαζε πως η συγγένεια «δεν είναι προνόμιο, είναι μία πρόσθετη απαίτηση για περισσότερη δουλειά». Άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί μαζί του τον χαρακτηρίζουν γλυκό και άμεσο άνθρωπο. «Είναι ο τύπος που θα τον συναντήσεις και μετά θα γίνει φίλος σου», είχε ειπωθεί για αυτόν και πως «είναι ένας έντιμος αριστερός. Ξέρει καλά την εξωτερική πολιτική, καθώς παρακολουθεί αυτά τα θέματα εδώ και πολλά χρόνια».

Ο Γιώργος Τσίπρας ήταν ειδικός σύμβουλος του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά – υπεύθυνος για τις επαφές της Ελλάδας με χώρες της Ασίας και της Ανατολής. Είχε βρεθεί στην Κίνα το 2015, μαζί με τον Κοτζιά, τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ώστε να ετοιμάσουν το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες  η τοποθέτηση του Γιώργου Τσίπρα στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν προσωπική επιλογή του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος είχε την ευθύνη για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις στο πλαίσιο του υπουργείου. «Ο πρωθυπουργός ξέρει ότι δεν θα του πει ποτέ ψέματα και δεν θα του αλλοιώσει την αλήθεια. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο τον τοποθέτησε στο υπουργείο Εξωτερικών» είχε ειπωθεί χαρακτηριστικά.

Όμως να σημειωθεί πως, παρά την στενή τους συγγενική σχέση, ο Γιώργος Τσίπρας δεν άνηκε στο στενό επιτελείο του τότε πρωθυπουργού Αλέξη. «Δεν είναι τόσο κοντά στον Αλέξη όσο ο Νίκος Παππάς ή ο Φλαμπουράρης. Ούτε καν στον δεύτερο κύκλο. Φυσικά αν ζητήσει να δει τον Αλέξη, θα τον δεχτεί αμέσως», λέγονταν τότε.

Η μετέπειτα πορεία

Από το 2017 έως τον Ιούλιο του 2019, ο Γιώργος Τσίπρας ήταν ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού. Στις εθνικές εκλογές του 2019, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε,  εξελέγη βουλευτής Β΄ Δυτικής Αττικής. Στις 18 Ιουλίου του 2019 ορίστηκε αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και στις 6 Σεπτεμβρίου 2020 αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ως βουλευτής ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Ειδικής Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων. Η επίμαχη του δήλωση του το 2022 ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός» είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και την σκληρή ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανανέωσε τη βουλευτική του θητεία στις εκλογές του Μαΐου 2023, όπου ήρθε το πρώτο εκλογικό σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτές του Ιουνίου του ίδιου έτους δεν επανεξελέγη.

Ο Γιώργος Τσίπρας ήταν στην ομάδα των τριάντα μελών της Κεντρικής Επιτροπής που είχαν υπογράψει την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, προκειμένου να αποκτήσει την απαιτούμενη νομιμότητα συμμετοχής. Εκ των υστέρων μάλιστα ανέλαβε το πόστο του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας, έως τον Μάρτιο του 2024. Είχε αναφέρει πως «είναι αναγκαίο να χωρίσουμε», σχολιάζοντας την επεισοδιακή Κεντρική Επιτροπή του Νοεμβρίου που επέφερε την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, στην πορεία είχε εκφράσει ενστάσεις για τον τρόπο που πολιτεύεται ο Κασσελάκης, για παράδειγμα είχε πως πως έμαθε από την τηλεόραση την απόφαση του να επιβάλλει κομματική πειθαρχία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Το σίγουρο είναι ότι ο άλλοτε υποστηρικτής του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα βήμα από την διαγραφή…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx