ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αιφνίδια επίσκεψη Μπλίνκεν στην Βαγδάτη – Δεν θα δει τον Ερντογάν στην Τουρκία

ΝΑΤΟ: Συνάντηση Γεραπετρίτη-Μπλίνκεν στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών

Ο Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, όπου συνομίλησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό για τους κινδύνους επέκτασης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακής Χαμάς.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ, που ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, δεν είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως για λόγους ασφαλείας. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία χρονική στιγμή που, μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν στοχεύσει ιρακινές βάσεις όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά στρατεύματα και δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.

Θρίλερ με την Τουρκία

Την ίδια στιγμή σε πραγματικό θρίλερ έχει εξελιχθεί η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν προγραμματισμένο να βρίσκεται εκεί σήμερα. Σύμφωνα με το Reuters, ο Μπλίνκεν έφτασε αργά το βράδυ στην Άγκυρα. Η συνάντηση του Αντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν φαίνεται πως θα γίνει το πρωί της Δευτέρας.

Από την τουρκική πλευρά αναμένεται να τεθεί το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα , η απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και η πρόταση της Τουρκίας να είναι εγγυήτρια δύναμη ενός παλαιστινιακού κράτους, γεωγραφικά ενιαίου με πρωτεύουσα της Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ το ενδεχόμενο μίας συνάντησης του Αμερικανού υπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν μάλλον απομακρύνεται, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε σήμερα, από τη γενέτειρά του Ριζούντα, ότι αύριο θα επισκεφθεί μία γειτονική παραμεθόρια περιοχή, για να επιθεωρήσει αναπτυξιακά έργα. Να σημειώσουμε ότι η Άγκυρα δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμτεντ για το πρόγραμμα περιοδείας του Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή. Τουρκικές πηγές είχαν σπεύσει αρχικά ανακοινώσουν την επίσκεψη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν, κατά την παραμονή του στην τουρκική πρωτεύουσα, θα έχει συνομιλίες για «την ευρωατλαντική ασφάλεια, για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ουκρανίας και για την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της κύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Νωρίτερα την Κυριακή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σήμερα και αύριο Δευτέρα, 5 και 6 Νοεμβρίου, στην Άγκυρα. Τη Δευτέρα αναμένεται η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Σε ανακοίνωσή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 5-6 Νοεμβρίου 2023. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, προβλέπεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Γάζα, περιφερειακά θέματα και τις διμερείς σχέσεις».

Επεισόδια στην αμερικανική βάση

Όμως το κλίμα στην χώρα είναι “εκρηκτικό”:  Σε χρήση δακρυγόνων και χρήση νερού προχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής η τουρκική αστυνομία προκειμένου να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων, όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η ισλαμιστικού προσανατολισμού τουρκική ΜΚΟ «ΙΗΗ Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας». Την Παρασκευή, η συγκεκριμένη ΜΚΟ ξεκίνησε πορεία με αυτοκινητοπομπή από την Κωνσταντινούπολη, με προορισμό το Ιντζιρλίκ, στη νότια Τουρκία, με στόχο τον αποκλεισμό της βάσης. Σήμερα η αυτοκινητοπομπή διήνυσε το τελευταίο τμήμα της πορείας της, ενώ στο Ιντζιρλίκ κατέφθασαν και αυτοκίνητα με διαδηλωτές από την επαρχία Ούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Πρόκειται για την ίδια οργάνωση που το 2010 είχε στείλει στη Γάζα το πλοίο «Mavi Marmara».

Το πλοίο αποτελούσε μέρος του «Στόλου Ελευθερίας» που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και επέβαιναν σε αυτό περίπου 800 ακτιβιστές. Ισραηλινοί καταδρομείς επέδραμαν στο πλοίο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 ακτιβιστές και πολλοί να τραυματιστούν, εκ των οποίων 10 Ισραηλινοί στρατιώτες. Μετά το επεισόδιο αυτό είχαν «παγώσει» οι διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης Μπουλέντ Γιλντιρίμ ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να κλείσει τις αμερικανικές βάσεις Ιντζίρλικ και Κιουρέτζικ, ισχυριζόμενος ότι αυτές αποτελούν μέρος του σχεδίου κατοχής της Τουρκίας από τις ΗΠΑ. Έχει επίσης απευθύνει έκκληση για αποκλεισμό των αμερικανικών βάσεων σε όλο τον κόσμο.

Προηγουμένως, την ανάκληση του πρέσβη της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, οξύνοντας περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις με το Ισραήλ, με αφορμή τον πόλεμο με την Χαμάς. Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επικαλείται ως λόγους για την κίνησή του αυτή την «ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων κατά αμάχων και την απόρριψη από το Ισραήλ των εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός».

Νέα επίθεση Ερντογάν

Μιλώντας λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο «καθήκον της Τουρκίας να σταματήσει τις σφαγές» και πως «δεν θα αφήσουμε τα αδέλφια μας στη Γάζα μόνα τους». Υποστήριξε ότι είναι ιστορική ευθύνη η σκληρή στάση έναντι αυτών που υποστηρίζουν «αυτές τις δολοφονίες».

«Είναι καθήκον μας να σώσουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας από την ισραηλινή καταπίεση και να σταματήσουμε τις σφαγές που γίνονται στη Γάζα μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου», υποστήριξε, μεταξύ άλλων. «Δεν θα αφήσουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Γάζα μόνους εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Εάν η ειρήνη επικρατήσει στην περιοχή, θα επικρατήσει χάρη σε εμάς. Για την ασφάλεια της περιοχής εμείς θα αναλάβουμε την ευθύνη και θα το καταφέρουμε αυτό. Στα Βαλκάνια, στον Καύκασο για να επικρατήσουν η ειρήνη και η σταθερότητα, εμείς θα αναλάβουμε ενεργό ρόλο. Από την Αφρική μέχρι την Ασία, εμείς θα είμαστε στο πλευρό των αδελφών μας και θα υποστηρίζουμε αυτό που είναι δίκαιο.

Οι Παλαιστίνιοι αδελφοί και αδελφοί μας υποφέρουν από την ισραηλινή καταπίεση και γι’ αυτούς να σωθούν από αυτή την καταπίεση και για τις σφαγές που πρέπει να τελειώσουν, ξανά θα αναλάβουμε εμείς την ευθύνη. Σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, παιδιά, μητέρες και αθώοι άνθρωποι σφαγιάζονται και εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι αυτό. Είναι ένα ανθρωπιστικό βάρος στις πλάτες μας, είναι μια διαβολική σφαγή. Αυτούς που υποστηρίζουν αυτές τις δολοφονίες τους θα τους κατηγορούμε και τους το λέμε κατάμουτρα. Είναι ιστορική μας ευθύνη να κρατήσουμε σκληρή στάση», ανέφερε.

Η επίσκεψη στην Κύπρο

Νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε έκτακτη στάση στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, ο οποίος κατά το πρόγραμμά του θα κατευθυνόταν στην Τουρκία, ενώ προηγουμένως μετέβη στην Κύπρο σε μία άλλη ενδιάμεση στάση του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την την Τουρκία.

Το αεροσκάφος του Μπλίνκεν προσγειώθηκε στις 14:00 στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στο οποίο τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Οι κύριοι Μπλίνκεν και Χριστοδουλίδης συζήτησαν την κατάσταση στη Γάζα και την πρόταση της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου βοήθειας προς τη Γάζα. Η συνάντηση κρατήθηκε μυστική για λόγους ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής προεδρίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης έγραψε στο X: «Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας @Christodulides πραγματοποίησε συνάντηση σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ @SecBlinken στο πλαίσιο των επαφών του στην περιοχή.

Η συνάντηση θα έχει ως βασικό θέμα συζήτησης την κρίση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κύπρου με τελικό προορισμό τη Γάζα».

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του σε εγκαίνια σε χωριό της Λευκωσίας ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι θα μεταβεί στη Λάρνακα για μια έκτακτη επίσκεψη στη χώρα, «μέσα στο πλαίσιο και των προσπαθειών που η χώρα μας έχει αναλάβει σε σχέση με την κρίση στην περιοχή μας».

Συνάντηση Μπλίνκεν-Αμπάς στη Ραμάλα

Ο Μπλίνκεν απέρριψε χθες στο Αμμάν την πρόταση των αραβικών χωρών για εκεχειρία, σημειώνοντας ότι θα έδινε στη Χαμάς τη δυνατότητα να ανασυνταχθεί. Το πρωί λίγο πριν την αναχώρηση από την Ιορδανία ο Μπλίνκεν, επισκέφθηκε τη Δυτική Όχθη και είχε συνάντηση με τον Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Ραμάλα, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο στην επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Ρόιτερς υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Το μέλλον της Γάζας δεν ήταν στο επίκεντρο της συνάντησής τους, αλλά η Παλαιστινιακή Αρχή φάνηκε πρόθυμη να παίξει ρόλο», πρόσθεσε o αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο Αμπάς υποστήριξε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να αναλάβει την εξουσία μόνο αν βρεθεί μια «συνολική πολιτική λύση» για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση που θα συμπεριλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

«Η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο μέρος του κράτους της Παλαιστίνης, θα αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής λύσης για τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμπάς. Ευχαριστώντας τον Αμπάς επειδή βοήθησε να διατηρηθεί η ηρεμία στη Δυτική Όχθη, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι κάτοικοι της Γάζας «δεν θα πρέπει να εκτοπιστούν βίαια».

Η σύνοδος του Αμμάν

Ο Μπλίνκεν δήλωσε χθες ότι τόσο η Ουάσιγκτον όσο και τα αραβικά κράτη πιστεύουν ότι το status quo μιας ελεγχόμενης από την Χαμάς Γάζας δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι συζήτησε στο Αμμάν με τους ομολόγους του των αραβικών χωρών τρόπους για την χάραξη ενός καλύτερου μονοπατιού προς την λύση των δύο κρατών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Αμάν μαζί με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως κάνει έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη βία από εξτρεμιστές εποίκους στη Δυτική Όχθη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν ανθρωπιστικές παύσεις στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός που ζητούσαν οι αραβικές χώρες. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα διευκολυνθούν με αυτές τις ανθρωπιστικές παύσεις», είπε ο Μπλίνκεν σχετικά με τις προσπάθειες να σωθούν οι παλαιστίνιοι άμαχοι και να επιταχυνθεί η παράδοση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στην Ουάσιγκτον κατά των συνεχιζόμενων πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους άμαχους Παλαιστίνιους. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στη Γάζα είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι