Γιατί φέτος τα αμφιθέατρα δεν βάφτηκαν μπλε
20/05/2022Στις πρώτες φοιτητικές εκλογές, έπειτα από την εμφάνιση της πανδημίας και των lockdown, η προσκείμενη στο Κομμουνιστικό Κόμμα Πανσπουδαστική ανακοίνωσε την νίκη της, για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, “αλώνοντας” τα “κάστρα” της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα ΔΑΠ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα, αντιθέτως αναφέρεται σε μεγάλη της “νίκη”.
Την νίκη της Πανσπουδαστικής αναγνωρίζουν τα ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, με ισχυρή παρουσία στα αμφιθέατρα) και η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (η οποία καταποντίστηκε). Είναι αξιοσημείωτο που η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ (ο Νίκος Ανδρουλάκης υπήρξε επιφανές στέλεχος της) δεν έχει βγάλει (μέχρι στιγμής) αποτελέσματα.
Είναι γνωστή η παράδοση στις φοιτητικές εκλογές, όπου παγίως κάθε παράταξη δίνει τα δικά της αποτελέσματα. Όμως ουδέποτε είχαν αμφισβητηθεί στα σοβαρά οι νίκες της ΔΑΠ, κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα, με τους “Γαλάζιους” και την Πανσπουδαστική να ερίζουν για το αποτέλεσμα. Μάλιστα και επισήμως η ΝΔ μιλά για νίκη της ΔΑΠ, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, που αναφέρθηκε σε «αντιθεσμικές παρεμβάσεις της Πανσπουδαστικής», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ.
Όμως, σε επικράτηση της Πανσπουδαστικής αναφέρονται μέσα ενημέρωσης και όχι τα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ ή γενικότερα την Αριστερά (που από χτες πανηγυρίζουν την ήττα της ΔΑΠ, με τον διαδικτυακό “πόλεμο” να μαίνεται στα social media). «Από “μπλε” “κόκκινο” το Πανεπιστήμιο της Πάτρας» γράφει ο ιστότοπος της εφημερίδας “Πελοπόννησος”, ενώ και ο φιλικός προς το ΠΑΣΟΚ ιστότοπος socialist.gr, γράφει για «νίκη της Πανσπουδαστικής» και «συντριβή της ΔΑΠ».
ΔΑΠ: “Ακτιβισμός”… πρώτο τραπέζι-πίστα
Όσο και αν θλίβει η εικόνα των φοιτητικών παρατάξεων (που έχουν και αυτές τις ευθύνες τους για τις χρόνιες παθογένειες των Πανεπιστημίων) να μην μπορούν να οργανώσουν ούτε μία διαφανή εκλογική διαδικασία, από το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών βγαίνουν συμπεράσματα. Ακόμα και αν δεχτούμε τον ισχυρισμό της ΔΑΠ ότι όντως επικράτησε, είναι φανερό πως η “Γαλάζια” φοιτητική παράταξη έχει μεγάλες απώλειες, κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε στα χρόνια των μνημονίων. Έχει ενδιαφέρον να δούμε γιατί.
Σίγουρα, τα μακροχρόνια lockdown στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα έπληξαν τον “ακτιβισμό” της ΔΑΠ, αν και αμφιλεγόμενης αναμφισβήτητα αισθητικής. Σήματα κατατεθέν της ήταν τα πάρτι, με “μπουκάλι” στα μπουζούκια πρώτο τραπέζι-πίστα και οι εκδρομές στην Μύκονο, τα οποία προφανώς και έλειψαν εν μέσω των περιοριστικών μέτρων. Είναι κοινό μυστικό πως τα πάρτι και οι εκδρομές ήταν ένας προσφιλής τρόπος της ΔΑΠ για να στρατολογεί υποστηρικτές της, ειδικά στις τάξεις της απολιτίκ νεολαίας.
Πόσο μάλλον εδώ και πάρα πολλούς μήνες στις τάξεις της νεολαίας, ειδικά της απολιτίκ που προαναφέραμε, η εικόνα του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι και η καλύτερη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το διόλου κολακευτικό σύνθημα για το πρόσωπο του πρωθυπουργού (που πήρε διαστάσεις “πανδημίας” με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού) ήδη όμως είχε γίνει viral στα social media από την “πιτσιρικαρία”. Είναι κοινό μυστικό πως αυτή “έβραζε” από τον πολύμηνο τερματισμό της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης, ενώ το lockdown διατηρήθηκε με το άνοιγμα της για τους ανεμβολίαστους (που στην πλειονότητα τους είναι νέοι).
Σίγουρα το συγκεκριμένο σύνθημα σοκάρει για την χυδαιότητα του, αλλά ειδικά η παράταξη της ΔΑΠ “δεν δικαιούται να ομιλεί”. Είναι η κατ’ εξοχήν φοιτητική παράταξη που έχει χρησιμοποιήσει σεξιστικά και υβριστικά συνθήματα κατά των πολιτικών της αντιπάλων. Δεν έχουν περάσει και πάρα πολλά χρόνια, από όταν μέλη της ΔΑΠ έβριζαν εν χορώ τον τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, σε ομιλία μάλιστα του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, ο οποίος έδειχνε και να το απολαμβάνει!
Κλίμα πόλωσης
Αν συνεχιστεί η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί κλίμα πόλωσης στους κομματικούς στρατούς των αμφιθεάτρων, ασχέτως που αυτοί δεν εκφράζουν την πλειονότητα των φοιτητών. Πόσο μάλλον που η ατμόσφαιρα είναι ήδη τεταμένη με τα επεισόδια στο ΑΠΘ. Από τις αρχές του μήνα θα κάνει πρεμιέρα και η πανεπιστημιακή αστυνομία, που αποτελεί “κόκκινο πανί” για τις προσκείμενες στην Αριστερά φοιτητικές παρατάξεις.
Μάλιστα, ένα μέρος του κυβερνώντος κόμματος, στα πλαίσια του δόγματος “νόμος και τάξη” προκρίνει την σκληρή καταστολή, όχι μόνο των ομάδων (“μπαχαλάκηδων” και αντιεξουσιαστών) που προκαλούν επεισόδια στα Πανεπιστήμια, αλλά ακόμα και όλων μορφών ακτιβισμού, όπως των καταλήψεων που είναι προσφιλείς στην Αριστερά και ειδικότερα στην Πανσπουδαστική. Ορισμένα μάλιστα στελέχη των “Γαλάζιων”, οραματίζονται ένα είδος “σταυροφορίας” κατά της “ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς” στην εκπαίδευση.
Ο βουλευτής Κώστας Μπογδάνος ήταν ο πιο διαπρεπής υποστηρικτής της συγκεκριμένης “γραμμής” στο εσωτερικό της ΝΔ και διεγράφη λόγω της εμφυλιοπολεμικής του επίθεσης προς το Κομμουνιστικό Κόμμα, που είχε προβεί από βήμα της Βουλής. Η ρητορική Μπογδάνου έχει ερείσματα σε σημαντικό μέρος της νεολαίας της ΝΔ, σε σημείο που ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ να διαμαρτύρεται, σε ανύποπτο χρόνο, στον πρωθυπουργός για τον «αντικομμουνισμό» της ΔΑΠ.