ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί η ΑΔΑΕ διαφωνεί με το ν/σ για τις υποκλοπές

Τι ζητά ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ από Τσιάρα-Γεραπετρίτη

Παίρνει αποστάσεις η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) από το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Κυβέρνηση, εν μέσω του έντονου απόηχου των αποκαλύψεων για το θέμα των υποκλοπών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΑΕ εκφράζει  «την κατάπληξη της και την θεσμική δυσαρέσκεια της» για το γεγονός ότι η «ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος». Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσεται να διατυπώσει τη γνώμη της τις επόμενες ημέρες.

Χθες, σε άλλη ανακοίνωσή της καυτηρίασε την απόφαση της κυβέρνησης με την οποία απαγορεύτηκε η γνωστοποίηση της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας, σημειώνοντας πως είναι ασύμβατη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επίσης στηλίτευσε την αύξηση των «νόμιμων» επισυνδέσεων.

Η  ανακοίνωση

«Αναρτήθηκε χθες, 15.11.2022, σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών, την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας κλπ. Το νομοσχέδιο αυτό μεταβάλλει άρδην το κανονιστικό πλαίσιο που ίσχυσε επί σχεδόν 30 χρόνια σχετικά με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τροποποιεί σε πολλά και κρισιμότατα σημεία την λειτουργία της ΑΔΑΕ.

»Παρά την κεφαλαιώδη σημασία του περιεχομένου του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 19 §2 ως εγγύηση για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών (θεμελιώδους δικαιώματος απολύτως απαραβίαστου κατά την διατύπωση του συνταγματικού κειμένου) την ΑΔΑΕ και, τέλος, παρά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, η Αρχή ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος.

»Η ΑΔΑΕ εκφράζει την κατάπληξη της και την θεσμική δυσαρέσκεια της για την εν λόγω θεσμική παράλειψη. Παρά ταύτα και μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια της μελλούσης να ακολουθηθεί διαδικασίας ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, η Αρχή κηδόμενη της ανάγκης προστασίας του δικαιώματος θα διατυπώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες την γνώμη της επί των διατάξεων του νομοσχεδίου».

Τα επίμαχα

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο σύνολο τους είναι έντονα προβληματισμένα με βασικές διατάξεις του Νομοσχεδίου και ασκούν δριμύτατη κριτική. Προβληματισμός επικρατεί και σε πολλά στελέχη της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας καθώς θα πρέπει μεν να ικανοποιηθούν αιτήματα και θέματα που έχει θέσει η Επιτροπή  PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από την   άλλη θα πρέπει να διερευνηθεί και να αποδειχτεί ή όχι αν πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και από το παράνομο λογισμικό Pretador.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις , και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει την μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών, το νωρίτερο που μπορεί να ενημερωθεί για τους λόγους της παρακολούθησης από την ΕΥΠ είναι σε τρία χρόνια, κι αυτό υπό προϋποθέσεις.

Η άρση του απορρήτου θα επιτρέπεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις , ωστόσο το πρόσωπο το οποίο υπέστη την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας, θα ενημερώνεται τρία χρόνια μετά την παύση της παρακολούθησης. Και αυτό, αν ο αρμόδιος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν προβάλει ένσταση, οπότε θα απαιτείται ένας ακόμα χρόνος αναμονής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx