Γιατί νίκησε ο Όρμπαν και έχασε ο Μητσοτάκης;

Γιατί νίκησε ο Όρμπαν και έχασε ο Μητσοτάκης; Δημήτρης Χρήστου

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις αρχές Οκτωβρίου κατόπιν απαιτήσεων κυρίως της Γερμανίας, οι αποφάσεις για κυρώσεις στην Τουρκία μετατέθηκαν για τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Υποτίθεται πως στο διάστημα αυτό περίμεναν από την Άγκυρα να συνετιστεί, να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να γίνει εφικτός ο διάλογος με την Αθήνα.

Φτάσαμε τελικά στη σύνοδο του Δεκεμβρίου για να μάθουμε ότι οι αποφάσεις για κυρώσεις στην Τουρκία αναβάλλονται και ότι θα συζητηθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο. Αναμενόμενη τακτική, καθώς τα συμφέροντα που έχουν ισχυρές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Τουρκία, είναι μεγάλα. Πολύ μεγαλύτερα από τα όποια συμφέροντα τους έχουν απομείνει εδώ στην Ελλάδα.

Και για όσους το ξέχασαν, όταν η Siemens παραβίασε τη συμφωνία να διατηρήσει την επένδυση που είχε στην βιομηχανία ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα την “Πίτσος”, ως αντιστάθμισμα για να αποφύγει την καταδίκη για τις παρανομίες που έκανε στην Αθήνα με εκτελεστή τον Χριστοφοράκο, αποφάσισε πρόσφατα να μεταφέρει το εργοστάσιο της “Πίτσος” στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, στην βιομηχανική ζώνη της Σμύρνης, έχοντας εξασφαλίσει τη σιωπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και πιο παλιά, το ίδιο είχε πράξει και η ιταλική βιομηχανία ελαστικών Pirelli που έκλεισε το εργοστάσιο (με 500 εργάτες) που είχε στην Πάτρα, μεταφέροντας την παραγωγή στη Τουρκία και στη Σμύρνη. Και όλα αυτά συμβαίνουν, διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ισχυρή και ανεξάρτητη από τα μεγάλα ευρωπαϊκά συμφέροντα, ώστε να χρησιμοποιήσει στην πράξη το όπλο του βέτο. Υποχρεώνοντας τους εταίρους να λάβουν επιτέλους μέτρα, αφού οι προειδοποιήσεις στην Άγκυρα, δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από τον Ερντογάν.

Όρμπαν και χρήση βέτο

Και επειδή στην επόμενη Σύνοδο του Μαρτίου δεν θα είναι εύκολο να μεταθέσουν πάλι την λήψη απόφασης για κυρώσεις στο διάστημα που μεσολαβεί, υπάρχουν σενάρια να ανατεθούν οι ευθύνες για διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ! Τι όμως μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ; Τι έκανε το ΝΑΤΟ, όταν η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία συνεργαζόμενη με τους αντιπάλους του ΝΑΤΟ, όπως είναι η Ρωσία; Τι έκανε, όταν η Άγκυρα αποφάσισε να προμηθευτεί πυραυλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας από τη Μόσχα; Με λίγα λόγια, όσο η Αθήνα δεν εννοεί την χρήση του βέτο, τόσο η μπάλα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πετιέται στην εξέδρα.

Και δυστυχώς για την ελληνική κυβέρνηση, την ίδια στιγμή, στην ίδια Σύνοδο, Πολωνία και Ουγγαρία τόλμησαν να επιβάλουν βέτο στο θέμα της εκταμίευσης των κονδυλίων για την στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών λόγω της πανδημίας, όσο οι προϋποθέσεις συνδέονταν με το κράτος δικαίου το οποίο παραβιάζουν οι συγκεκριμένες χώρες. Και οι χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου νίκησαν με την απειλή βέτο.

Που στην ευχή πηγαίνει αυτή η ένωση των ευρωπαϊκών κρατών. Πόσο αδιαπραγμάτευτη αξία έχει η δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η καθολική “ιερά εξέταση” της Πολωνίας που στηρίζει την κυβέρνηση, μπορεί να επιβάλει την άποψη πως το ανθρώπινο σώμα ανήκει στο Θεό και αφού ανήκει στο Θεό, μόνον αυτός έχει δικαίωμα επί του σώματος;

Έλλειψη δημοκρατίας 

Και να που σήμερα τον 21ο αιώνα, η πολωνική κυβέρνηση αποφάσισε ότι απαγορεύονται οι εκτρώσεις ακόμα και αν υπάρχουν λόγοι υγείας για την μητέρα!!! Την ίδια στιγμή, στην Ουγγαρία καταργήθηκε ολοκληρωτικά κάθε ελευθερία για τον Τύπο, με τον Όρμπαν να εξαγοράζει σταδιακά όλα τα ανεξάρτητα ΜΜΕ μέσω ελεγχόμενων κρατικών επιχειρήσεων! Ασφαλώς στην πολιτική υπάρχουν και συμβιβασμοί. Υπάρχουν όμως και απαραβίαστες αρχές για τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Και δυστυχώς, στον πειρασμό των παραβάσεων για τον έλεγχο της εξουσίας, υποπίπτουν και κυβερνήσεις παραδοσιακών δημοκρατικών χωρών, όπως η Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Μακρόν απαγόρευσε την λήψη φωτογραφιών αστυνομικών στη διάρκεια διαδηλώσεων, χαρακτηρίζοντας την πράξη ποινικό αδίκημα!

Οι εκπτώσεις από τη δημοκρατία, δεν θεωρούνται αδίκημα. Τα οικονομικά συμφέροντα των ελίτ προηγούνται. Και όταν αυτά απειληθούν, οι δυνάμεις προστασίας των πολιτικών και οικονομικών εξουσιών, μπορούν να παραβιάζουν τους νόμους και το σύνταγμα ελεύθερα, με νέο νόμο! Και αυτά το ζούμε έντονα και εδώ, στην πατρίδα μας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι