ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αφόρητη γελοιότητα της πολιτικής ορθότητας πλήττει και υπουργεία…

Η αφόρητη γελοιότητα της πολιτικής ορθότητας πλήττει και υπουργεία...Ζαχαρίας Μίχας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Στην Ελλάδα επιδεικνύουμε μια λατρεία στα ζητήματα “πολιτικής ορθότητας”. Δεν είναι εξ ορισμού αρνητικό να τη λαμβάνουμε υπόψη, καθώς το επικοινωνιακό σκέλος μιας προσπάθειας είναι πάντα κρίσιμο για την επιτυχία. Το πρόβλημα ξεκινά και κλιμακώνεται όταν η προσήλωση στην πολιτική ορθότητα υποκαθιστά ή απλώς προηγείται της ουσίας…

Το σχόλιο γίνεται με αφορμή όσα έγιναν για τη σύσταση υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Ήταν φυσικό η συζήτηση να αναλωθεί στο σκέλος της μη αποδοχής τελικά της θέσης από τον ναύαρχο Αποστολάκη. Υπάρχει όμως και άλλη μια κάπως αθέατη διάσταση, η οποία κρύβει μέσα της περισσότερη ουσία από όση εκ πρώτης όψεως φαίνεται, χωρίς να αφορά αποκλειστικά αυτό τον τομέα.

Εάν τελικά συσταθεί  υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αποσπώμενο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σκέφθηκε κανείς στην κυβέρνηση το πόσο ομοειδή θα μοιάζουν τα δυο εξαιτίας του ονόματός τους; Στην ουσία έχουμε την ίδια ονομασία… αντεστραμμένη. Στην προκειμένη περίπτωση όλα ξεκίνησαν από τους αρνητικούς συνειρμούς που υποτίθεται έφερε το “Δημόσια Τάξη” με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η μετονομασία του υπουργείου σε “Προστασίας του Πολίτη”, συντομευμένο “ΠΡΟ.ΠΟ”.

Ως αποτέλεσμα της συντόμευσης είχαμε τα κακεντρεχή, ειρωνικά ή απλώς χιουμοριστικά σχόλια, καθώς παρέπεμπε στο γνωστό ποδοσφαιρικό τυχερό παιχνίδι που μεσουράνησε τις προηγούμενες δεκαετίες! Και φυσικά, την έμμεση νοηματική σύνδεση του υπουργείου… με τον τζόγο!

Η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε στην εξουσία έχοντας σημαία την επαναφορά της δημόσιας τάξης στη χώρα. Το να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ανομίας σε όλα τα επίπεδα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να φοβάται την προηγούμενη ονομασία. Και σε τελική ανάλυση, θα αποτελούσε προσφορά η οριστική αποσύνδεσή του με ακρότητες και καταχρήσεις εξουσίας του παρελθόντος.

Ο ιός της πολιτικής ορθότητας

Έχει έρθει η ώρα λοιπόν να αντιμετωπίσει το ζήτημα, αναζητώντας έναν πιο ορθολογικό τρόπο στην ονομασία των υπουργείων. Ιδίως εάν προχωρήσει η σύσταση υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Με την ευκαιρία, όμως, να υπενθυμιστεί ότι η αφόρητη πολιτική ορθότητα έχει πλήξει και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο λόγος αφορά την πρώην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΕ) που για λόγους πολιτικής ορθότητας και προφανώς σε μια απόπειρα αποσύνδεσης από τα φαινόμενα διαφθοράς που έχουν συνδεθεί με τον χώρο. Η ονομασία που επελέγη είναι η δύσχρηστη ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών)!

  Οι μισές λέξεις και τα παιχνίδια συγκάλυψης

Ο ιός της πολιτικής ορθότητας, όμως, εξακολουθεί να πλήττει το “σύστημα”. Αίφνης, άρχισε να ενοχλεί και το “Εξοπλισμών”. Με αποτέλεσμα το “Αμυντικών Επενδύσεων” που αποτυπώνει επακριβώς τον σκοπό της υπηρεσίας, να αλλάξει. Πήραν το “Αμυντικών” και το κόλλησαν στο “Εξοπλισμών”! Το αποτέλεσμα είναι επιεικώς γελοίο. Το “σύστημα” φοβήθηκε μην μας κατηγορήσουμε ότι… εξοπλιζόμαστε! Τί άραγε κάνουν όλα τα άλλα κράτη; Πολύ περισσότερο που η Ελλάδα έχει ξεκάθαρο αμυντικό δόγμα την αποτροπή, άρα είναι σαφές για ποιο σκοπό γίνονται οι εξοπλισμοί. Το πνεύμα που καλλιεργείται, ωστόσο, δεν είναι χωρίς συνέπειες, ώστε να περιοριστούμε σε ειρωνικά σχόλια. Έχει και πρακτικές επιπτώσεις. Λειτουργεί από στρατιωτικής απόψεως αυτοκαταστροφικά, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Το αστείο είναι ότι στην αγγλική μετάφραση, ο τίτλος της υπηρεσίας παρέμεινε ως είχε: Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών, δηλαδή General Directorate for Defence Investments and Armaments (GDDIA)! Χρειάζεται κάτι άλλο το επιχείρημα από το να γίνει σαφέστερο; H τυραννία της πολιτικής ορθότητας μας οδηγεί από τη μία γελοιότητα στην άλλη. Είναι καιρός πλέον να απαλλαγούμε από αυτήν και να επιστρέψουμε στον ορθολογισμό.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι