ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η άρνηση του ναρκισσισμού των μικρών διαφορών

Η άρνηση του ναρκισσισμού των μικρών διαφορών, Γιάγκος Ανδρεάδης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο φίλος Παύλος Κρέμος μου έστειλε μια ανοικτή επιστολή που υπογράφει με άλλους  αριστερούς πολίτες για τις επικείμενες εκλογές της 25 Ιουνίου. Κείμενο όντως ανοικτό, γιατί εκφράζει ένα άνοιγμα ψυχής και μυαλού απαραίτητο ιδιαίτερα σήμερα. Αυτοί που υπογράφουν δεν αυτοπροτείνονται ως ένα ακόμη σχήμα που θα διακηρύξει τις σωστές ιδέες και θα ανατρέψει την κατάσταση που αποτυπώθηκε με το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ουσία αυτού του κειμένου είναι η άρνηση του “ναρκισσισμού των μικρών διαφορών” που έχει βασανίσει και βλάψει σε καθοριστικό βαθμό την ελληνική Αριστερά και η κατάφαση προς όλα τα αριστερά της ΝΔ πολιτικά σχήματα, τα οποία θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Και ακόμη, όσο και αν αυτό δεν διατυπώνεται ρητά, η προτροπή να μην απαρνηθεί κανείς όσα του υπαγορεύουν το μυαλό, η ψυχή και τα βιώματά του, υποκύπτοντας στον φόβο, που συχνά είναι μεταμφιεσμένος σε ρεαλισμό.

Να μην αποδεχθεί δηλαδή τον ενδοαριστερό εμφύλιο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και όποιων άλλων, την εκ των προτέρων απαξίωση των “ενοχλητικών” μικρών αριστερών σχημάτων, όπως η “Πλεύση Ελευθερίας” και το “ΜέΡΑ25”, τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να αντέξουν και να μπουν στο Κοινοβούλιο, διότι ο κριτικός έλεγχος που ασκούν είναι απαραίτητος. Στην πορεία αυτή είναι αναγκαία η παρουσία υπεύθυνων και δημιουργικών προσώπων που εμπνέονται ελεύθερα από την παράδοση της Αριστεράς. Με αυτή την έννοια λοιπόν η χειρονομία τους αποτελεί συμβολή για την αναγκαία πολιτισμική και πολιτική σύνθεση που δυστυχώς δεν αναδύθηκε και σήμερα.

Θα προσθέσω από την πλευρά μου και μια άλλη παράμετρο που μακάρι να αναδυθεί στην πορεία που θα ακολουθήσει. Είναι αναγκαίο από πολιτική, αλλά και κοινωνική και πολιτισμική άποψη, να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι που έδωσαν στην ΝΔ την πλειοψηφία του σχεδόν 41% δεν προσυπογράφουν όλοι την εξάρτηση της χώρας, την λεηλασία του πλούτου της, την κοινωνική αδικία και την παραμόρφωση του πολιτισμού της.

Είναι απαραίτητο, αντί να καταδικάζουμε συλλήβδην τους ανθρώπους αυτούς, να βρεθεί πρώτα πού νοσεί και πώς πρέπει να αλλάξει ο λόγος και η πράξη της Αριστεράς και ακόμη τα λόγια που θα μιλήσουν στην ψυχή των ανθρώπων πέρα από τα κομματικά φράγματα. Όσοι λοιπόν πιστεύουν ότι μια τέτοια δύσκολη προσπάθεια είναι αναγκαία, πρέπει από αυτή την στιγμή να αφήσουν πίσω τις αγκυλώσεις και τους φανατισμούς και να δείξουν ένα άνοιγμα μυαλού και ψυχής απαραίτητο για την όποια συνέχεια.

  O Κασσελάκης ξελασπώνει τον Βόλο εικονικά και επικρίνει τον Μπέο (video)

Υπέρβαση των μικροδιαφορών

Δεν αισιοδοξώ ότι μια τέτοια στάση θα γίνει αυτονόητα δεκτή από όσους έχουν αφιερωθεί στην δύσκολη προσπάθεια να επιβιώσουν τα πολιτικά σχήματα αριστερά της ΝΔ. Το κείμενο στο οποίο αναφέρομαι είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της υπέρβασης των μικροδιαφορών και της ενοχοποίησης ή της αυτοενοχοποίησης. Δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της ηγεσίας των περισσότερων αριστερών κομμάτων, οι οποίες αρνήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν να συζητήσουν για κάποιες κοινές θέσεις που ίσως θα ανέτρεπαν την αρνητική γι’ αυτές πορεία, καθιστώντας την όποια σύγκλιση από καιροσκοπική σε προγραμματική και αποτελεσματική.

Ενθαρρύνει, ωστόσο, τον αριστερό πολίτη να ψηφίσει αυτό που θεωρεί σωστό, αποδεσμευόμενος από τα ταμπού που διαιωνίζουν τον αριστερό πολιτικό απομονωτισμό και τον σχηματικό λόγο, ο οποίος διαιωνίζει τα αδιέξοδα. Μια ανάγκη που πιστεύω ότι με το όποια αποτελέσματα των νέων εκλογών της 25ης Ιουνίου θα προβάλει εντονότερη στο μέλλον. Παραθέτω την ανοικτή επιστολή για να μην σχολιάζω κείμενο που ο αναγνώστης δεν γνωρίζει:

«Εμείς που υπογράφουμε την παρούσα είμαστε ανεξάρτητοι αριστεροί πολίτες και θέλουμε με το κείμενο αυτό να διατυπώσουμε τη θέση μας για την τρέχουσα εκλογική συγκυρία. Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21/5/2023 έχει βαθιές ρίζες και οφείλεται στην απουσία στρατηγικής και γενικού σχεδίου για το μέλλον της χώρας, στην πολιτική ατολμία και στη χαοτική ιδεολογική πανσπερμία. Αυτές οι αιτίες συνοπτικά τον έχουν θέσει σε φθίνουσα τροχιά.

»Ωστόσο, το αποτέλεσμα των εκλογών είχε ως συνέπεια την ενίσχυση της ΝΔ σε τέτοιο βαθμό ώστε σήμερα να αγγίζει την πιθανότητα της παντοδυναμίας. Μπορεί ακόμη, με τους κατάλληλους χειρισμούς κατά την επόμενη τετραετία, να μεταρρυθμίσει το Σύνταγμα, χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά τη δική της κοινοβουλευτική δύναμη και γενικότερα να ασκήσει ανεξέλεγκτη εξουσία, όπως ήδη έκανε.

»Παρότι θεωρούμε πως η Ελληνική Δημοκρατία είναι πολύ στοιχειώδης και προβληματική –όπως απέδειξε πρόσφατα η δεξιά κυβέρνηση με τις φαύλες και παρακρατικές της ενέργειες– ωστόσο αυτή διαθέτουμε προς ώρας. Και ο καθένας και η καθεμία μπορούν να αντιληφθούν ότι η παντοδυναμία γενικά, και ειδικότερα η μεταρρύθμιση του Συντάγματος με την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία της Δεξιάς, όπως απείλησαν ήδη, θα οδηγούσε σε μια αγοραία δημοκρατία όπως αυτή που ονειρεύεται ο αρχηγός της ΝΔ και τα ακροδεξιά στελέχη του κόμματός του. Προτρέπουμε λοιπόν όλες και όλους τους αριστερούς πολίτες να απεμπλακούν από την άγονη διαμάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

»Επειδή δεν πάψαμε να πιστεύουμε στην αριστερά ως αντίπαλο δέος στη  βαρβαρότητα, προτρέπουμε χάριν της αποτελεσματικότητας και με στόχο την κατά το δυνατόν κοινοβουλευτική αποδυνάμωση της Δεξιάς, να στραφούμε προς εκείνα τα αριστερά πολιτικά κόμματα, τα οποία έχουν απτές προοπτικές παρουσίας στο Κοινοβούλιο στις ερχόμενες εκλογές. Πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητα από τις διαφωνίες, η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 ή και της “Πλεύσης Ελευθερίας” δεν είναι χαμένη ψήφος. Αντιθέτως διευρύνει τις πιθανότητες να αποδυναμωθεί η πλειοψηφία της Δεξιάς στο Κοινοβούλιο, αλλά και να διατηρηθούν κάποιες στοιχειώδεις δυνάμεις ανασυγκρότησης της Αριστεράς στο μέλλον».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι