ΑΠΟΨΗ

Η Αθήνα στην υπηρεσία της αμερικανικής στρατηγικής

Η Αθήνα στην υπηρεσία της αμερικανικής στρατηγικής, Δημήτρης Χρήστου

Λίγο πριν την συνάντηση των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προπονήθηκε με την μικρή του θυγατέρα, κάνοντας μια δύσκολη ανάβαση στην κορυφή των Λευκών Ορέων της Κρήτης σε υψόμετρο 2.453 μέτρων! Την ανάβαση που χρειάζεται 3,5 ώρες για να ολοκληρωθεί δεν την είδαμε. Είδαμε όμως την πόζα στην κορυφή με τον μπαμπά και την κόρη φρέσκους και καλόκεφους χωρίς ιδρώτες και σκόνες. Ας το πάρει το ποτάμι… Μετά λοιπόν ήταν έτοιμος για την σύσκεψη.

Υποθέταμε πως αυτή θα αφορούσε κυρίως τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των βαλκανικών χωρών, καθώς η Αθήνα παρακολουθεί παθητικά την Άγκυρα να αναπτύσσει συνεργασίες σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο με τις περισσότερες χώρες της περιοχής. Τελικά το μοναδικό (!) αντικείμενο της συνάντησης των Αθηνών, ήταν η βοήθεια των παριστάμενων χωρών στην Ουκρανία.

Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός που άφησε εκτός τον Αλβανό πρόεδρο Έντι Ράμα, ως τιμωρία για την παρατεταμένη προφυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, προσκάλεσε στη συνάντηση αυτή και τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι έχοντας ως κίνητρο για να έρθει, την παρουσία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν -που ανταπέδωσε για την πλουσιοπάροχη φιλοξενία της στα Χανιά- και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Πάντως ο Έντι Ράμα, όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό του αλλά έσπευσε να συγχαρεί τον Έλληνα πρωθυπουργό για την δουλειά του δικαιολογώντας την απουσία του λέγοντας: «Δεν ήθελα να ενοχλήσω τον οικοδεσπότη και τους καλεσμένους του, εντείνοντας τον θόρυβο πριν τελειώσουν τη δουλειά τους οι καλοί μου φίλοι που συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα»!

Οι απορίες του Βούτσιτς

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντρ Βούτσιτς, ο οποίος συμμετείχε στο δείπνο που παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την απορία του για τη σύνθεση των συνδαιτημόνων λέγοντας: «Είναι περίεργο το σχήμα στην Αθήνα, δεν καταλαβαίνω πώς έγινε, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα για τους οικοδεσπότες. Έχουμε προσκληθεί πέντε χώρες από τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά πώς και από ποιον και με ποιον τρόπο, λόγω των διμερών τους σχέσεων, κάποιοι για κάποιους περίεργους λόγους δεν έλαβαν πρόσκληση, και η Πρίστινα προσκλήθηκε επίσης, παρόλο που η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει επίσημα το Κόσοβο;».

Δίκιο έχει ο Σέρβος πρόεδρος αλλά υποθέτω ότι τελικά κατανόησε τις ανάγκες του Έλληνα πρωθυπουργού ως μεσάζοντα που στηρίζει και στηρίζεται από τις ΗΠΑ. Και το Κόσοβο, που αποσπάστηκε βίαια από τη Σερβία είναι πλέον ένα προνομιακό προτεκτοράτο των Αμερικανών, έχοντας στήσει εκεί την μεγαλύτερη στρατιωτική βάση τους στην Ευρώπη. Μάλιστα κατά λάθος η βάση αυτή μπήκε και 5 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά κανένα πρόβλημα.

Στο κείμενο της Διακήρυξης, επιβεβαιώνεται ότι το θέμα ήταν ένα και μοναδικό. Η στήριξη της Ουκρανίας οικονομική και στρατιωτική και η άμεση ανάγκη να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση όπως μάθαμε από τις ευχαριστίες του ουκρανού προέδρου προσφέρθηκε να εκπαιδεύσει ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά F-16 στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση δύο συμβούλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Θανάση Πετράκου και του Δημοσθένη Δρούγκα που σε ανακοίνωση τους ανέφεραν: «Ο κ. Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά ήταν και είναι πιο Νατοϊκός από το ΝΑΤΟ. Αφού ιδιωτικοποίησε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας στην ημικρατική ισραηλινή πολεμική εταιρεία ELBIT τώρα προχωράει για να εξυπηρετεί τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, εμφανιζόμενος ως ο πιο πρόθυμος σύμμαχος για την ικανοποίηση των σχεδίων τους».

Μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό

Και όλα αυτά, όταν είναι πλέον φανερό σε όλους ότι η ουκρανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη των εδαφών που προσάρτησε η Ρωσία και στα οποία οι πλειονότητα των κατοίκων ήταν ρωσόφωνοι, δεν απέδωσε, με βαρύ τίμημα σε απώλειες, παρά τη διαρκή ενίσχυση του Κιέβου με οπλικά συστήματα που πληρώνουν οι Αμερικανοί και ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Ήδη πέφτουν στο τραπέζι “ιδέες” όπως αυτή του Στίαν Γένσε στενού συνεργάτης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για να τερματιστεί ο πόλεμος. Όπως ανέφερε ο Γένσε στα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης «η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να συμφωνήσει να παραχωρήσει στη Ρωσία μέρος των εδαφών που έχασε κατά τον πόλεμο, αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ». Το δράμα συνεχίζεται. Ο χειμώνας πλησιάζει. Οι Ουκρανοί βάζουν το κρέας και οι Νατοϊκοί τα κανόνια…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι