ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κεντροδεξιά δεν θα ψηφίσει ΝΔ

Η Κεντροδεξιά δεν θα ψηφίσει ΝΔ, Μελέτης Μελετόπουλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η ΝΔ έχει αποκοπεί από την κεντροδεξιά βάση της. Εκφράζει μία διεθνοποιημένη, α-εθνική ή και ενίοτε εθνομηδενιστική αντίληψη, που εκφράζεται με αλαζονεία, υπεροψία και απέχθεια για ο,τιδήποτε το ελληνικό, χριστιανικό, πατριωτικό, λαϊκό. Ως μέτρο κατά της πανδημίας εδιώχθησαν απηνώς ο εκκλησιασμός και οι θρησκευτικές λιτανείες, ενώ επετράπησαν άλλες συναθροίσεις παντός είδους.

Η επίθεση εναντίον των αντιεμβολιαστών, από κυβερνητικής πλευράς, αντί να περιοριστεί σε αυστηρά ιατρικά πλαίσια, προσέλαβε –ως μη ώφειλε– ιδεολογικό χαρακτήρα, με αδόκητη ταύτιση των ανεμβολίαστων με την θρησκοληψία, τον εθνικισμό κλπ. Η διαγραφή μελών της οργάνωσης της ΝΔ στη Χίο, που αντέδρασαν στην κατασκευή δομών φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, προκάλεσε οργή και μαζικές αντιδράσεις στην κομματική βάση.

Έγκυρες εκτιμήσεις (και όχι διάφορες πλασματικές και διατεταγμένες δημοσκοπήσεις) δείχνουν μαζική αποσυγκόλληση των ψηφοφόρων του κόμματος. Στο δε στελεχιακό δυναμικό επικρατεί αμηχανία, ενώ κορυφαία στελέχη σιωπούν. Στις προσεχείς εκλογές θα υπάρξει καθίζηση άνευ προηγουμένου. Το διακινούμενο σενάριο των “διπλών εκλογών” αποτελεί περισσότερο ευχολόγιο παρά πραγματική προοπτική.

Στις εκλογές το αποτέλεσμα της ΝΔ δεν θα είναι τέτοιο που να μπορέσει να επιβάλει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Ακόμα και με ποσοστό 38-40% οι έδρες της δεν θα υπερβαίνουν τις 120-130, οπότε απέναντί της θα σχηματισθεί μέτωπο από τα υπόλοιπα κόμματα, που θα θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν νέες εκλογές που θα επιφέρουν μείωση των εδρών τους. Οι 170-180 έδρες των υπολοίπων κομμάτων θα αναδείξουν κάποια κυβέρνηση, με πραγματικό διακύβευμα την αποφυγή νέων εκλογών. Αν μάλιστα τα ποσοστά της ΝΔ είναι ακόμα μικρότερα, όπερ και πιθανότερο, τελικώς θα υπάρξει συνεννόηση για τριμερές σχήμα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Η “μαύρη τρύπα” στην Κεντροδεξιά

Αλλά και εάν οι συνεννοήσεις αποτύχουν και διεξαχθούν δεύτερες εκλογές, με τον νόμο που η ίδια η ΝΔ κατήρτισε, απαιτείται ποσοστό άνω του 38% για την πρόσκτηση αυτοδυναμίας. Το πιθανότερο είναι ότι η ΝΔ δεν θα λάβει αυτό το ποσοστό, οπότε το σενάριο της τριμερούς κυβερνήσεως θα είναι αναπόφευκτο. Ο κατακερματισμός και η αστάθεια ακολουθούν.

Η “μαύρη τρύπα” του πολιτικού συστήματος είναι αυτήν την στιγμή η Κεντροδεξιά. Η κυβέρνηση κινείται στο ιδεολογικό στίγμα του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, του “Ποταμιού” και της ΔΗΜΑΡ. Ο μέσος, μετριοπαθής κεντροδεξιός ψηφοφόρος δεν εκπροσωπείται. Ούτε και θα προσχωρήσει σε διάφορα ακραία ή περιθωριακά ή γραφικά γκρουπούσκουλα. Και όμως αυτός ο ψηφοφόρος είναι η πλειοψηφική ομάδα στο εκλογικό σώμα. Η πολιτική, όπως και η φύση, απεχθάνεται το κενό. Κάποια στιγμή, με κάποιον τρόπο, το κενό της κεντροδεξιάς εκπροσώπησης θα καλυφθεί με πειστικό τρόπο, και τότε οι επιπτώσεις θα είναι σεισμικές.

  Από το παράθυρο βάζει ο Μητσοτάκης τις εκλογές στην ατζέντα

___________________________________________________________________________

Aπό τις εκδόσεις Καπόν κυκλοφορεί το συλλεκτικό τεύχος 47 της επιθεώρησης ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ για την Ελληνική Επανάσταση.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι