ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπραντεφέρ “ακραίας δεξιάς” και κεντροδεξιάς στη ΝΔ

Μπραντεφέρ "ακραίας δεξιάς" και κεντροδεξιάς στη ΝΔ, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σε αναδίπλωση προχώρησε το Μέγαρο Μαξίμου μετά την διαγραφή του Κώστα Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, μετρώντας το κόστος που έχει η κίνηση στο εσωτερικό της ΝΔ, τόσο μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών όσο και στον σκληρό κομματικό πυρήνα. Την αναδίπλωση εξέφρασε με τον πλέον παραστατικό τρόπο ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας είπε αφενός ότι ο Κώστας Μπογδάνος δεν έχει διαγραφεί από το κόμμα, αφού δεν έχουν συγκληθεί το Πειθαρχικό, αφετέρου ότι το ενδεχόμενο της επιστροφής του Κώστα Μπογδάνου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πριν τις επόμενες εκλογές είναι ανοικτό. Σε ένα παράλληλο επίπεδο ο Άδωνις Γεωργιάδης, που έχει τους δικούς του λόγους, καταφέρθηκε κατά του Νίκου Δένδια, αφήνοντας σαφή υπανιγμό ότι προσπάθησε να υποκαταστήσει τον πρόεδρο του κόμματος.

Οι πρώτες αντιδράσεις στον κομματικό μηχανισμό, αλλά και στον σκληρό πυρήνα της εκλογικής βάσης ήταν περισσότερο υπέρ του Κώστα Μπογδάνου και λιγότερο υπέρ του Νίκου Δένδια. Ο υπουργός Εξωτερικών δέχεται κριτική ότι καταφέρθηκε, και μάλιστα από το βήμα της Βουλής, κατά του βουλευτή της Α’ Αθηνών, χωρίς να απαντήσει αντίστοιχα στις “προκλητικές” –όπως θεωρούν– αναφορές του Θανάση Παφίλη και έτσι δεν υπερασπίστηκε την παράταξη. Επιπλέον σε ένα τμήμα των ψηφοφόρων δεν αρέσει καθόλου ότι διαγράφηκε ένας βουλευτής με καθαρές δεξιές απόψεις υπό την πίεση της Αριστεράς.

Γύρω από τη διαγραφή παίζεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και στον κομματικό μηχανισμό, ένα μπρα ντε φερ μεταξύ της ακραίας δεξιάς πτέρυγας του κόμματος και των μετριοπαθών κεντροδεξιών. Ακόμη και οι σαμαρικοί δεν είδαν με καλό μάτι την διαγραφή Μπογδάνου, παρότι βουλευτές της ομάδας σημειώνουν ότι «πρόκειται για κατάσταση που ξέφυγε γιατί δεν λειτουργεί σωστά το κόμμα στην κοινοβουλευτική του παρουσία και δεν υπήρχε υπεύθυνος για να μαζέψει τα πράγματα πριν ξεφύγουν».

Αντιπαράθεση για πολιτική ταυτότητα

Για το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο. Ήδη η ΝΔ έχει σημαντικές απώλειες από τα δεξιά της, λόγω και του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Η διαγραφή Μπογδάνου –δίχως την προοπτική επιστροφής– μπορεί να τον ωθήσει να συμμαχήσει με κάποιο από τα σχήματα στα δεξιά της ΝΔ –π.χ. με τον Θάνο Τζήμερο και τον Φαήλο Κρανιδιώτη, με τους οποίους είναι σε επαφή– παγιώνοντας τις απώλειες.

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής προσφέρουν ένα δέλεαρ στον βουλευτή να μην κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή. Φυσικά για τον ίδιο τον Κώστα Μπογδάνο έχει σημασία το αν εκλέγεται στην δύσκολη Α’ Αθηνών. Οι συνεχείς ακραίες τοποθετήσεις του έχουν ανεβάσει την αποδοχή του στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, με αποτέλεσμα να έχει ελπίδες επανεκλογής. Η δε διαγραφή του με την προοπτική της επιστροφής μπορεί να του την εξασφαλίσει.

  Τι αναφέρει το νέο μήνυμα Ράμμου

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ενώ φάνηκε αρχικά σαν ο Νίκος Δένδιας και η μετριοπαθής ΝΔ να κερδίζουν την μάχη, η άμεση απάντηση της σκληρής ακραίας δεξιάς πτέρυγας του κόμματος τείνει να γυρίσει το παιχνίδι, με ό,τι αυτό σημαίνει για την φυσιογνωμία της ΝΔ. Υπάρχει, βέβαια, και η η άλλη πτυχή. Το Μέγαρο Μαξίμου είδε μία ακόμη ηγετική κίνηση του Νίκου Δένδια, κάτι που είναι αρκετό για να προκαλέσει την δυσαρέσκειά του, όπως είχε γίνει και με τις δηλώσεις στην Άγκυρα.

Βεβαίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη κατηγορείται από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υποκύπτει στις πιέσεις των ακροδεξιών του κόμματός του και ως εκ τούτου δεν είχε άλλη επιλογή από το να διαγράψει τον Κώστα Μπογδάνο με ό,τι εσωκομματικές επιπτώσεις έχει η κίνησή του. Το συμπέρασμα είναι ότι η αντιπαράθεση για την πολιτική ταυτότητα της ΝΔ εισέρχεται σε νέα φάση. Υπενθυμίζουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η ΝΔ δεν είναι Ποτάμι. Έπεται συνέχεια…

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι