Η μάχη του προϋπολογισμού – Γεννηματά: «Αποτύχατε στις Βρυξέλλες κ. Μητσοτάκη»

Η μάχη του προϋπολογισμού – Γεννηματά: «Αποτύχατε στις Βρυξέλλες κ. Μητσοτάκη»

Ολοκληρώνεται το βράδυ, με ονομαστική ψηφοφορία, η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021. Το ενδιαφέρον στρέφεται βέβαια στην αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης που αναμένεται να έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι ομιλίες των οποίων είναι σε εξέλιξη. Από τους υπουργούς αναμένεται να λάβουν τον λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, οι οποίοι είναι οι μόνο υπουργοί που δεν έχουν τοποθετηθεί επί του προϋπολογισμού.

Τη συζήτηση θα κλείσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γύρω στις 9 το βράδυ και αμέσως μετά θα αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία που είθισται να έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε στην αρχή της ομιλίας της η Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την ότι στάθηκε αδύναμη να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, λαμβάνοντας αποτελεσματικά μέτρα ώστε να κρατήσει ζωντανή την οικονομία και όρθια την κοινωνία. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι διολισθαίνει στον αυταρχισμό και ότι από τα ΜΜΕ θέλει να ακούγεται μόνο η δική της φωνή.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα και το εμβόλιο του κορωνοϊού τόνισε ότι το άνοιγμα των περιοχών προϋποθέτει αξιόπιστο μητρώο κρουσμάτων, ενώ για τον προϋπολογισμό είπε ότι αποτελεί «εικονική πραγματικότητα». Είναι εκτός τόπου και χρόνου είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι κανείς δεν πιστεύει πως θα υπάρχει ανάπτυξη το 2021.

«Κανείς δεν πιστεύει ότι θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Ποιοι θα πληρώσουν; Επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι; Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι με 534 ευρώ; Αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν πήραν αποζημιώσεις;» διερωτήθηκε η κα Γεννηματά, εκφράζοντας τη διαφωνία της με το ταμείο ανάκαμψης

Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν συζήτησε το σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο, όπως είπε, «κινείται στο δρόμο της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, επιμένει στην αντίληψη που θέλει τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους και αρνείται τις δημόσιες επενδύσεις» συμπλήρωσε. «Ο μόνος δρόμος είναι να δώσουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία, με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές».

Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, η οποία αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά είπε ότι η απροθυμία της Ευρώπης θα αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την Τουρκία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική στο θέμα της Τουρκίας. Ειδικά για τον πρωθυπουργό σημείωσε ότι προσπάθησε να ωραιοποιήσει τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Κουτσούμπας: «Αναξιόπιστες οι προβλέψεις σας για ανάκαμψη το 2021»

«Aναθεωρήσατε τα οικονομικά στοιχεία σε μια προσπάθεια να ισχυριστείτε ότι φταίνε οι προηγούμενοι» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι οι κυβερνητικές προβλέψεις «είναι οι μοναδικές που αναφέρονται σε ταχεία ανάπτυξη το 2021, σε αντίθεση με τους διεθνείς οργανισμούς». Χαρακτήρισε επίσης την κυβέρνηση ως «πλασιέ μεγάλων εμπορικών», υποστηρίζοντας ότι είναι «βάσιμες οι εκτιμήσεις για χιλιάδες λουκέτα μικρών επιχειρήσεων».

Αναφερόμενος στην απαγόρευση κυκλοφορίας ο κ. Κουτσούμπας άσκησε έντονη κριτική στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ για τα εμβόλια τόνισε: «Για ποιους λόγους η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε ο λαός να έχει πρόσβαση σε περισσότερα εμβόλια; Γιατι δεν προχωρά το ζήτημα των θεραπειών και των φαρμάκων; Τι προβλέπουν οι συμβάσεις της ΕΕ με τις εταιρίες; Είναι ενήμερη η κυβέρνηση και αν ναι γιατί δεν έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα;»

Βελόπουλος: Με δανεικά δεν μπορείς να επιδοτείς την οικονομία

«Με δανεικά δεν μπορείς να επιδοτείς την οικονομία» είπε στην αρχή της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό του 2021 ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Παραλλήλως κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειψη σχεδιασμού», η οποία, όπως είπε, αποτυπώνεται καθημερινά. «Είμαστε η χειρότερα προετοιμασμένη χώρα, χωρίς σχέδιο, δηλαδή παραγωγή πλούτου, ξοδεύουμε λεφτά» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ως χώρα «δαπανάμε χρήματα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με δανεικά».

Εξεταστική για τα μνημόνια ζήτησε ο Βαρουφάκης 

Νωρίτερα, τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Γιάννης Βαρουφάκης, ζητώντας την συνυπογραφή όλων των κομμάτων στο αίτημά του για σύγκληση εξεταστικής επιτροπής, που θα ανοίξει τον φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Όσο δεν ανοίγει αυτός ο φάκελος, «η διχόνοια θα εργαλειοποιείται φέρνοντας νέα λάθη που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της κοινωνίας μας», ανακοινώνοντας την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια και τις πράξεις, από τη μεταπολίτευση και πέρα, που οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010.

«Δεν μας ενδιαφέρει η στοχοποίηση κανενός. Στόχος της επιτροπής, που προτείνουμε είναι η καταγραφή, πάνω στη βάση επιστημονικά ελεγμένων στοιχείων, όλων των απόψεων για τα αίτια και τις πράξεις που οδήγησαν τη χώρα και το λαό, στη χρεοκοπία των τραπεζών, του ιδιωτικού τομέα, μεγάλο μέρος των νοικοκυριών, στα μνημόνια» είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι ιερό καθήκον της Βουλής, όπως οι προκάτοχοι μας άνοιξαν τον φάκελο της Κύπρου, εμείς να ανοίξουμε τον φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων.

Εξηγώντας «γιατί τώρα», είπε: «Επειδή η οικονομική πανδημία στέλνει το εθνικό μας εισόδημά μας χαμηλότερα από εκεί που ήταν, σε οποιαδήποτε στιγμή των πέτρινων χρόνων της τελευταίας δεκαετίας, ενώ το χρέος είναι υψηλότερο από ποτέ. Επειδή κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να εκπονηθεί χωρίς να βασίζεται στην κατανόηση της εθνικής καταστροφής που χτύπησε τη χώρα το 2010».

Σημειώνεται ότι το αίτημα για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής απαιτεί τις υπογραφές 10 βουλευτών, ενώ για τη συζήτηση του αιτήματος στην Ολομέλεια απαιτούνται 50 υπογραφές. Πέραν των εννέα βουλευτών του ΜέΡΑ25 που συνυπογράφουν το αίτημα, ήδη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα συνυπογράψει το αίτημα.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης είπε ότι πρόκειται για «έργο αντιεπιστημονικής φαντασίας», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις, αλλά σιγά-σιγά σύρεται προς την πραγματικότητα εκείνου που από την πρώτη στιγμή ο ίδιος έλεγε, δηλαδή 10 προς 15% ύφεση. «Δημιουργήσατε μια μαύρη τρύπα τόσο βαθιά που ακόμα κι ο μακαρίτης Στίβεν Χόκινγκ, αν ήταν ακόμα μαζί μας, θα δυσκολευόταν να υπολογίσει το μέγεθός της» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε επίσης ότι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει πλασματικά την ύφεση κάτω από το 10%, έκανε «με τη βοήθεια της αμαρτωλής ΕΛΣΤΑΤ, αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ του 2019». «Το καταβαραθρώσατε κατά 4 δισ. ευρώ» είπε, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «είναι στο DNA της να παραποιεί τα δεδομένα, όπως με την περιβόητη δημοσιονομική Απογραφή του 2006, όταν η τότε κυβέρνησή σας, προσπαθώντας να πλήξει επικοινωνιακά την κυβέρνηση Σημίτη, μετέφερε δαπάνες στο παρελθόν».

Η κόντρα επί του προϋπολογισμού 

Οι τόνοι είναι από το πρωί υψηλοί με τους βουλευτές της ΝΔ και του  ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρούν να μετατρέψουν τη συζήτηση σε μονομαχία. Ο πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών, βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, έσωσε έμφαση στα εθνικά θέματα, τονίζοντας ότι «η χώρα δεν σταματά να εκπέμπει ούτε στιγμή μήνυμα αυτοπεποίθησης, σταθερότητας και ισχύος». Παραλλήλως επισήμανε ότι «ο προϋπολογισμός για την Άμυνα ενισχύεται για πρώτη φορά, μετά από μία δεκαετία μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών, κατά 63%, δηλαδή περίπου 2,1 δισ. ευρώ».

Έντονα επικριτικός για την κυβέρνηση εμφανίστηκε από την πλευρά του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγορώντας τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι εμφανίζονται να πανηγυρίζουν και να αυτοθαυμάζονται για δήθεν μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης, την ώρα που η  χώρα και η κοινωνία ζουν μια μεγάλη τραγωδία, εξαιτίας της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής. Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, την ώρα που καταρρέει το ΕΣΥ, αρνείται πεισματικά και επιδεικτικά να πληρώσει άμεσα τις εφημερίες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, κάνοντας λόγο για αποτυχία σε όλα τα επίπεδα.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας για «μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης και την τραγωδία που βιώνει η ελληνική κοινωνία». Κατηγορώντας τη κυβέρνηση ότι επαναπαύθηκε, μίλησε για «κυβέρνηση μειωμένης κοινωνικής και εθνικής εμπιστοσύνης, την ώρα που τα δύσκολα είναι μπροστά της, στον οικονομικό, υγειονομικό και κοινωνικό τομέα, αλλά και στα εθνικά μας θέματα». 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι