Η μάχη του τσίπουρου στην Βουλή
24/03/2022Στην Βουλή μεταφέρθηκε η μάχη των μικρών παραγωγών τσίπουρου και τσικουδιάς με τους μεγάλους του κλάδου, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στρέφονται κατά της κυβέρνησης για την αλλαγή που επέφερε με διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Για ορισμένους βουλευτές της περιφέρειας, από την Θεσσαλία και την Κρήτη, ήταν εξίσου σημαντικό με τις συνέπειες της ουκρανικής κρίσης.
Αν και το θέμα είναι αρκετά μπερδεμένο, με την καινούργια ρύθμιση (με αφορμή ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας), οι μικροί παραγωγοί -περί τους 380.000 όπως ανέφεραν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης- αν θέλουν να διατηρήσουν το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης δεν θα μπορούν να διαθέτουν το προϊόν τους με την ονομασία “τσίπουρο” ή “τσικουδιά”, αλλά ως «παραδοσιακό προϊόν απόσταξης διήμερων», από το διήμερο ή 48ωρο που τυπικά τουλάχιστον διαρκεί υποχρεωτικά η απόσταξη.
Μέχρι τώρα οι μικροί παραγωγοί φορολογούνται άπαξ με συγκεκριμένο ποσό για τον άμβυκα που έχουν δηλωμένο, αλλά έχουν την δυνατότητα να διαθέτουν το προϊόν τους για εμπορία, χύμα, δίχως τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των αλκοολούχων. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης λένε, ορθώς, ότι η ευρωπαϊκή οδηγία δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να αλλάξει το καθεστώς αυτό. Ακολούθως προσθέτουν ότι η κυβέρνηση το κάνει για να “ευνοήσει” μεγάλους παραγωγούς του κλάδου που εμφιαλώνουν το τσίπουρο ή την τσικουδιά.
Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι οι μικροί παραγωγοί, χωρίς να επηρεάζουν τον ανταγωνισμό, μπορούν να έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Εν τέλει ότι σκοπίμως η κυβέρνηση συγχέει την παραγωγή του τσίπουρου και της τσικουδιάς με την εμπορία και την διάθεση. Από την άλλη πλευρά οι μεγάλοι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι έχουν αυξημένο κόστος και λόγω της υψηλότερης φορολόγησης με τον ειδικό φόρο για τα αλκοολούχα και λόγω των ποιοτικών προδιαγραφών στην παραγωγή και εμφιάλωση, που δεν τηρούν οι μικροί παραγωγοί.
Εν κατακλείδι η κυβέρνηση στερεί από τους μικρούς παραγωγούς το brand “τσίπουρο” ή “τσικουδιά”, προκειμένου αν θέλουν να διατηρήσουν το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης. Τώρα αν θα πάνε οι καταναλωτές στις κάβες για να ζητούν ένα λίτρο “παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων” είναι αμφίβολο.