ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανατροπή δείχνει νέα δημοσκόπηση – Τα ποσοστά και η μάχη του σταυρού

Η μεγάλη ανατροπή που δείχνει νέα δημοσκόπηση – Ποιοι προηγούνται στην μάχη του σταυρού

Τί δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μερικές ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές. Νέα δημοσκόπηση της Prorata δείχνει μία ανατροπή εν όψει Ευρωεκλογών: Η ΝΔ παραμένει στην πρώτη θέση, όμως το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στη δεύτερη και ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στην τρίτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Prorata, η εκτίμηση εκλογικής επιρροής της ΝΔ είναι 33.3%, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 12%, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13%, του ΚΚΕ 11.2%, της Ελληνικής Λύσης 8.5%, της Νίκης και της Νέας Αριστεράς, αντίστοιχα, 4.5%. Η Πλεύση Ελευθερίας έχει ποσοστό 3.9% και ακολουθούν ο “Κόσμος” και η “Φωνή Λογικής” με 2.3%, ενώ το άθροισμα των υπολοίπων κομμάτων εκτιμάται στο 4.5%. Ως προς τα σχετικά ευρήματα της εκλογικής επιρροής εκτιμάται ότι:

 • Η ΝΔ κινείται μεταξύ 30.4% και 36.2%
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από 9.9% έως 14%
 • Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 10.9% έως 15.1%
 • Το ΚΚΕ μεταξύ από 9.2% έως 13.2%
 • Η Ελληνική Λύση από 6.8 έως 10.2%
 • Η Νίκη από 3.2% έως 5.8%
 • Η Πλεύση Ελευθερίας από 2.6% έως 5.2%
 • Η Νέα Αριστερά από 3.2% έως 5.8%
 • Ο Κόσμος από 1.4% έως 3.2%
 • Η Φωνή Λογικής από 1.4% έως 3.2%
 • Το ΜεΡΑ25 από 0.9% έως 2.5%

Ως προς τις συσπειρώσεις των πολιτικών κομμάτων και τις βασικές μετακινήσεις ψηφοφόρων ,σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, η ΝΔ εκτιμάται ότι θα στηριχθεί εκ νέου από το 71% της εκλογικής της βάσης, σημειώνοντας ορισμένες απώλειες κυρίως προς τα Δεξιά της, την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.

Η αντίστοιχη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμάται στο 42%. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες προς τη Νέα Αριστερά (κόμμα που προήλθε από την διάσπασή του) το ΚΚΕ, τον Κόσμο, αλλά και την Ελληνική Λύση. Τέλος, ως υψηλή καταγράφεται η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (87%) και του ΚΚΕ (82%), σημειώνοντας οριακές μόνο απώλειες προς άλλα κόμματα.

Ως προς τον ανταγωνισμό σε επίπεδο προσώπων, δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός καταγράφεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το 33% να διατηρεί θετική γνώμη προς το πρόσωπο του, ενώ ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας (25%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (21%), ο Νίκος Ανδρουλάκης (18%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (14%), ο Αλέξης Χαρίτσης (14%), ο Στέφανος Κασσελάκης (10%) και τέλος ο Δημήτρης Νατσιός (8%). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει χαμηλά ποσοστά.

Ως προς τον δείκτη εμπιστοσύνης για την πρωθυπουργία της χώρας, προηγείται με εξαιρετικά μεγάλη διαφορά έναντι των ανταγωνιστών του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 34%, ενώ ακολουθούν με 5.5% ο Νίκος Ανδρουλάκης, με 5% ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με 4% ο Κυριάκος Βελόπουλος, με 3% ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ τη σχετική λίστα συμπληρώνουν ο Δημήτρης Νατσιός (2.5%) και η Ζωή Κωνσταντοπούλου (2%). Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης (37%) δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο για την πρωθυπουργία της χώρας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περίπου 7 στους 10 θα ψηφίσουν με γνώμονα τα θέματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας, ενώ μόλις 3 στους 10 τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Παράλληλα, το 44% δηλώνει ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές θα ψηφίσει για να δηλώσει την υποστήριξη του προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, το 28% πως θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί πως αποτελεί το “λιγότερο κακό”, το 8% ότι θα ψηφίσει εκφράζοντας δυσαρέσκεια και παράπονα προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, ενώ το 17% πως θα ψηφίσει, διαμαρτυρόμενο προς διάφορες κατευθύνσεις.

Τέλος, καταγράφεται ισχυρή αβεβαιότητα και ως προς την συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά και ως προς την δηλωθείσα εκλογική προτίμηση. Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 66% δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει στις ευρωεκλογές, ενώ την ίδια στιγμή το 23.1% όσων θα προσέλθουν σε αυτές, είτε δηλώνει αναποφάσιστο (11.5%), είτε αβεβαιότητα για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος (11.6%).

Η δημοσκόπηση της GPO

Διψήφιο παραμένει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές της Κυριακής (9.6.24), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, το βράδυ της Πέμπτης. Στην πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 15,1 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά φτάνει στις 16,9 μονάδες.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,4%, το ΠΑΣΟΚ 11,7%, το ΚΚΕ 7,3%, η Ελληνική Λύση 7,5%, η Νίκη 3,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, το ΜέΡΑ25 1,8%, η Νέα Αριστερά 2,6%, οι Δημοκράτες 2,3% και η Φωνή Λογικής 2%. Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 33,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,2%, το ΠΑΣΟΚ 13,2%, το ΚΚΕ 8,2%, η Ελληνική Λύση 8,4%, η Νίκη 3,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, το ΜέΡΑ25 2%, η Νέα Αριστερά 3%, οι Δημοκράτες 2,6% και η Φωνή Λογικής 2,2%.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Μεταξύ των υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ, πρώτη στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων έρχεται η Ελίζα Βόζεμπεργκ με 32,1%. Και ακολουθούν: Γιώργος Αυτιάς 27,1%. Βαγγέλης Μεϊμαράκης 20,2%, Φρέντης Μπελέρης 16,3%, Μανώλης Κεφαλογιάννης 13,2%, Πύρρος Δήμας 13,1%, Στέλιος Κυμπουρόπουλος 12,9% , Ελεονώρα Μελέτη 9,3% ,ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Στην πρώτη πεντάδα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ο Κώστας Αρβανίτης με 33,7% και ακολουθούν: Νίκος Παππάς 24,1%, Νικόλας Φαραντούρης 23,2%, Έλενα Κουντουρά 22,7% και Σοφία Μπεκατώρου 18,3%. Αντίστοιχα στην πρώτη πεντάδα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ πρώτος είναι ο Νίκος Παπανδρέου με 26,5%, δεύτερος ο Γιάννης Μανιάτης με 24,7% και ακολουθούν Σάκης Αρναούτογλου, Φίλιππος Σαχινίδης και Λευτέρης Καρχιμάκης.

Θετική άποψη για τον πρωθυπουργό έχει το 43,5% των πολιτών, ενώ αρνητική το 56,2%. Στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι ασκεί την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», το 18,% των πολιτών απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το 12,9% το ΠΑΣΟΚ, το 10,9% η Ελληνική Λύση και το 9,1% το ΚΚΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι