ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η μονομαχία Κασσελάκη-Τσίπρα με φόντο τη διάλυση… 

Η μονομαχία Κασσελάκη-Τσίπρα με φόντο τη διάλυση...  Σπύρος Γκουτζάνης

Ένας ακόμη γύρος σκληρής εσωκομματικής σύγκρουσης με άγνωστη κατάληξη βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την μεταμεσονύχτια ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη από την Αμερική όπου βρίσκεται. Παραμερίζει τα προσχήματα και βάλλει ευθέως κατά του Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο καταλογίζει υπονόμευση και εσωκομματικά παιχνίδια.

Η όξυνση έρχεται σε μία στιγμή που η ιστορική εφημερίδα “Αυγή” είναι σε διαδικασία απεργιακής κινητοποίησης με αίτημα να μην κλείσει το καθημερινό φύλλο και ενώ επίκειται την Κυριακή 7 Ιουλίου, έναν ολόκληρο μήνα μετά τις εκλογές, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που όλα δείχνουν ότι θα καταλήξει σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Η μπάλα, πάντως, είναι στο στρατόπεδο του Τσίπρα, ο οποίος εάν δεν συντόνισε πάντως ενθάρρυνε την αμφισβήτηση του Κασσελάκη και τώρα πρέπει να δώσει την απάντηση του.

Μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο που διαμορφώνεται, μία ακόμη διάσπαση δεν δείχνει καθόλου απίθανη. Υπάρχουν αρκετοί βουλευτές και κομματικά στελέχη που δεν θεωρούν ότι μπορούν να συνυπάρξουν με την ηγεσία Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με εκτεταμένη αμφισβήτηση στο εσωτερικό του κόμματος από πλειάδα στελεχών (87 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής υπέγραψαν σχετικό κείμενο), που κάνουν διαφορετική ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος και έχουν διαφορετική άποψη για την κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρει η ανασυγκρότηση του κόμματος.

Στο τραπέζι βρίσκονται δύο διαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους τοποθετήσεις. Η πρώτη είναι του Κασσελάκη που δήλωσε ικανοποιημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα και προβάλλει ότι η δική του αντιπολίτευση είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσοστό της ΝΔ στο 28%. Το δικό του 14,9% είναι τρεις μονάδες κάτω από το ποσοστό των εθνικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι έχει μεσολαβήσει και η διάσπαση της Νέας Αριστεράς, που οπωσδήποτε στέρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα ποσοστό.

Βάση σύγκρισης

Για να αντιπαρέλθει ο Κασσελάκης το σκάρτο 15% παίρνει ως βάση δημοσκοπήσεις, οι οποίες όταν ανέλαβε την ηγεσία έδιναν στο, ΣΥΡΙΖΑ 9%. Με βάση αυτό ισχυρίζεται ότι ανέβασε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 15%. Φυσικά το κριτήριο των δημοσκοπήσεων είναι ενδεικτικό, αλλά όχι αξιόπιστη βάση σύγκρισης, όπως δεν μπορεί να είναι απολύτως αξιόπιστη βάση σύγκρισης το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές του 2023.

Ο Κασσελάκης και οι περί αυτόν, επιχειρηματολογούν ότι μετά τη νίκη του στην εσωκομματική εκλογή, είχε να αντιμετωπίσει δύο διασπάσεις και καθημερινή αμφισβήτηση τουλάχιστον μέχρι το Συνέδριο του Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζουν ότι μία ώρα πριν αρχίσει το Συνέδριο, ο Τσίπρας ανέβασε τότε κείμενό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποδείκνυε την προσφυγή στην εσωκομματική κάλπη για την επιβεβαίωση της ηγεσίας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι υποβλήθηκε και υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη και όλο το Συνέδριο αναλώθηκε γύρω από την αντιπαράθεση για το αν θα έπρεπε να πάει σε εκλογή αρχηγού. Παρόλα αυτά επικράτησαν εισηγήσεις και μεσολαβητικές προσπάθειες που απέτρεψαν την πρόταση Τσίπρα. Τότε διχάστηκε και το στρατόπεδο Κασσελάκη.

Μετά από μία περίοδο ηρεμίας, κατά την προεκλογική περίοδο, η εσωστρέφεια επανήλθε εξ αιτίας του κακού αποτελέσματος, και η αμφισβήτηση εκφράστηκε έντονα μέσω της πρότασης για σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) που μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε ένα νέο πολιτικό φορέα. Από μόνη της η πρόταση συνιστά αμφισβήτηση της ηγεσίας Κασσελάκη και της δυνατότητάς του να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ το κέντρο της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, ώστε να αποτελέσει την εναλλακτική στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η απάντηση Κασσελάκη

Η πρόταση διατυπώθηκε από τον Τσίπρα στην ιδρυτική εκδήλωση του φερώνυμου Ινστιτούτου, πλαισιώθηκε από μία δημοσκόπηση και συνδυάστηκε με την προσέγγιση του πρώην πρωθυπουργού (δημόσια αλλά και παρασκηνιακά) με τον Γιώργο Παπανδρέου. Η απάντηση Κασσελάκη ήταν σκληρή. Με ανάρτησή του χαρακτήρισε την πρόταση Τσίπρα «ρεζέρβα του συστήματος τώρα που πέφτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Παρότι δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τον Τσίπρα ο Κασσελάκης συνέχισε με τη μομφή που διέρρευσε από το περιβάλλον του ότι δεν συνέβαλε στην οικονομική ενίσχυση της “Αυγής”. Σ’ αυτήν απάντησε οργισμένα το γραφείο του Τσίπρα. Το πιγκ πογκ συνεχίστηκε με την ανάρτηση του Κασσελάκη, με την οποία κάλεσε τον Τσίπρα να αναλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ο ίδιος θα παραμείνει στρατιώτης. Διαφορετικά τον κάλεσε να τον στηρίξει και να σταματήσει την υπονόμευση και τα εσωκομματικά παιχνίδια.

Όλα αυτά προκαλούν ερωτηματικά για το τι έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν διαφαίνεται εάν είναι στις προθέσεις του να οδηγήσει σε επιβεβαίωση της ηγεσίας του από την βάση του κόμματος. Η έμμεση πλην σαφής απάντηση του Τσίπρα στα παραπάνω ήταν η αιχμή που άφησε σε ομιλία του τουρκικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο: «Αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία»!

Διαλυτικό αδιέξοδο

Το κλίμα μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι θετικό για τον Κασσελάκη. Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν το κακό κατά την άποψη τους αποτέλεσμα που ήλθε σαν συνέπεια «της προσωπικής πολιτικής, της αυτοαναφορικής προεκλογικής εκστρατείας, της απασχόλησης των ΜΜΕ με τα προσωπικά του περιουσιακά και οικογενειακά στοιχεία». Στέλεχος του κόμματος έλεγε: «Ο κ. Κασσελάκης συμπεριφέρεται σαν ποπ σταρ που δημιουργεί φαν κλαμπ, προβάλλοντας τα προσωπικά του χαρακτηριστικά και όχι σαν πρόεδρος κόμματος που χτίζει σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό στην βάση πολιτικών θέσεων. Μπορεί να φτιάξει ένα προσωποπαγές κόμμα με θιασώτες, αλλά όχι ένα μαζικό κόμμα με πολίτες αριστερών αντιλήψεων. Ακόμη και εκείνοι που τον βλέπουν καλοπροαίρετα, σαν μοναδική λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, έρχονται σε απόγνωση από τις αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις του, την οίηση που δεν κρύβεται και την έλλειψη πολιτικότητας που τον διακρίνει».

Από την άλλη και η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι σε αδιέξοδο. Το μόνο που καταθέτει σαν πρόταση είναι να αποφασίσουν με δημοψήφισμα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εάν προκρίνουν την σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ. Και στην πορεία να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθημα των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, εάν βέβαια και εκεί με την αλλαγή ηγεσίας υπάρξει αντίστοιχη προοπτική. Η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι ετερόκλητη και με διαφορετικές στοχεύσεις.

Κατά του Κασσελάκη συμπίπτουν στελέχη με διαφορετικές αφετηρίες, αιτιάσεις, προσωπικές πικρίες και εν τέλει στοχεύσεις. Πέρα όμως από την φθοροποιό γκρίνια που αναπαράγουν τα ΜΜΕ, στο διά ταύτα δεν έχουν συγκεκριμένη πρόταση, εκτός εάν κάποιος υιοθετήσει την εκδοχή ότι ο Τσίπρας και τα στελέχη που τον υποστηρίζουν μεθοδεύουν την επιστροφή του στην ηγεσία “για να σώσει το κόμμα”. Κάπως έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να περιέλθει σε μία μακρά και διαλυτική περιδίνηση, κατά της συνήθειες και τις παραδόσεις της Αριστεράς…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι