Οι νέοι υπουργοί έθεσαν προτεραιότητες

Σύνταξη SLpress.gr
2
Ανασχηματισμός: Οι νέοι υπουργοί έθεσαν προτεραιότητες

 Σύνταξη SLpress.gr  - 

Τις προτεραιότητές τους έθεσαν οι νέοι υπουργοί που παρέλαβαν τα καθήκοντά τους σήμερα, μετά την ορκωμοσία τους ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης είναι προτεραιότητα για τον Γιάννη Δραγασάκη, η καλή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, είναι πρόθεση για τον Φώτη Κουβέλη και η έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό η πρόθεση του νέου υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου.

Οι νέοι υπουργοί έθεσαν προτεραιότητες κατά την διάρκεια της παραλαβής των καθηκόντων τους σε κάθε υπουργείο. Επιτάχυνση της ανάπτυξης είναι η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον νέο υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος παρέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος. Στο υπουργείο εθνικής άμυνας Φώτης Κουβέλης και Πάνος Καμμένος αντάλλαξαν αβρότητες, ενώ στο υπουργείο εργασίας νέος υφυπουργός έκανε λόγο για προστασία της εργασίας και του ανθρώπινου δυναμικού.

Υπουργείο Οικονομίας

θέλουμε να κάνουμε, έχουμε την πολιτική βούληση και την εμπειρία. Θα δουλέψουμε συλλογικά και θα επιδιώξουμε την επιτάχυνση της ανάπτυξης γιατί τα προηγούμενα χρόνια έχουμε χάσει ως χώρα πλούτο, χρόνο και χώρο, πρέπει να τα ανακτήσουμε. Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα και αυτό αφορά όλους, την κυβέρνηση, τη δημόσια διοίκηση, τις τράπεζες, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις» σημείωσε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας.

Όπως είπε ο ίδιος, «πάμε να βγούμε από την κρίση και από μια κατάσταση χρεοκοπίας. Πρόκειται για μία πορεία μακρά, ευάλωτη σε εξωγενή γεγονότα. Δεν πρόκειται για το γύρισμα ενός διακόπτη. Αυτά που θα κάνουμε τους επόμενους 6 μήνες μπορούν να επηρεάσουν τα επόμενα 10 χρόνια».

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια ιδιόρρυθμη περίοδο, στην οποία κρίνεται το μέλλον της χώρας και θα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, και σημείωσε ότι στην κουλτούρα του δεν υπάρχουν αξιώματα, παρά μόνο ευθύνες «και όταν αναλαμβάνει ένας αντιπρόεδρος ένα υπουργείο η ευθύνη είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Έδωσε πολύ μεγάλη σημεασία, στην ομιλία του, στο συντονισμό της κρατικής μηχανής για τη διάχυση της ανάπτυξης στην κοινωνία και συμπλήρωσε πως «η ανάπτυξη είναι μια κοινωνική διαδικασία και πρέπει να την κοινωνικοποιήσουμε». «Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ενίσχυση της απασχόλησης, στη μείωση των ανισοτήτων, στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στην επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό», τόνισε ο κ. Δραγαάκης.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Βέβαιοι ότι θα έχουν καλή συνεργασία δηλώνουν Πάνος Καμμένος και Φώτης Κουβέλης! «Γνωρίζω καλά ότι όλοι σε αυτό το υπουργείο προτάσσουν το εθνικό και δημόσιο συμφέρον και ακολουθούν όλα τα άλλα. Παρακολουθώ την εξέλιξη της λειτουργίας του υπουργείου και των Ενόπλων Δυνάμεων και είναι σημαντικό το έργο που έχει επιτευχθεί και επιτελείται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με κυρίαρχη την οικονομική αντιξοότητα της πατρίδας μας. Σε αυτό το υπουργείο όλοι συναρθρώσατε τη δράση και τη λειτουργία με αυτό που καταγράφει στην ελληνική κοινωνία», είπε ο νέος αναπληρωτής υπουργός άμυνας.

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος εξέφρασε τη βεβαιότητά του για άριστη συνεργασία. «Η δική σας βαθειά γνώση και των εθνικών θεμάτων και η εμπειρία σας στην πολιτική είναι εχέγγυο της καλής συνεργασίας μας» δήλωσε καλωσορίζοντας τον νέο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, ο υπουργός, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος, στην τοποθέτησή του, εξήρε το έργο του κ. Βίτσα και αναφερόμενος στη μεταναστευτική κρίση και τη συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο ρόλο του, τόνισε: «Αντιμετωπίσαμε μαζί με τον υπουργό τη δύσκολη μεταναστευτική κρίση. Μέσα σε πέντε μέρες, με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις των συμμάχων μας. Καλοδεχτήκαμε πρόσφυγες που είχαν ανάγκη προστασίας, δημιουργήσαμε εγκαταστάσεις στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα και ανταποκριθήκαμε στο δύσκολο αυτό πρόβλημα».

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε, επίσης, στο μεταναστευτικό πρόβλημα και στον τρόπο που το χειρίστηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ εξήρε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπουργείο Εργασίας

«Η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την προστασία της εργασίας και του ανθρώπινου δυναμικού» δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. «Σε αντίθεση με μία λογική που είχε επικρατήσει τα πρώτα χρόνια τής κρίσης, μία λογική που θεωρούσε ότι η ανάκαμψη μπορεί να έρθει μέσα από την υποτίμηση και την ελαστικοποίηση της εργασίας, είναι ξεκάθαρο ότι -γι' αυτήν την κυβέρνηση- η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την προστασία τής εργασίας και του ανθρώπινου δυναμικού» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι αυτό πρέπει να είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, πάνω στο οποίο η Ελλάδα θα σχεδιάσει την επόμενη ημέρα και θα μπορέσει να αλλάξει συνολικά το παραγωγικό μοντέλο της και το παραγωγικό υπόδειγμά της. «Το επόμενο διάστημα, θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία και στα ζητήματα της ανεργίας των νέων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικονομία παρουσίασε μεγάλη αιμορραγία με το brain drain (διαρροή εγκεφάλων), με αποτέλεσμα να παράγονται μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα συνολικά στη δομή της παραγωγής και της οικονομίας» τόνισε.

Ο κ. Ηλιόπουλος διαπίστωσε ότι είναι αδιανόητο να σχεδιάσεις μία καινούργια μέρα για μία οικονομία, όταν χάνεις εκπαιδευμένο επιστημονικό δυναμικό, το οποίο μπορεί να συμβάλει με δομικούς όρους στο να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μία βασική προτεραιότητα, επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.