ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η Novartis σπάει τις γέφυρες κυβέρνησης με Βενιζέλο-ΚΙΝΑΛ (upd)

Η Novartis σπάει τις γέφυρες κυβέρνησης με Βενιζέλο-ΚΙΝΑΛ, Αλφόνσος Βιτάλης

Σε “ταραγμένα νερά” οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους λεγόμενους “εκσυγχρονιστές” του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται πλέον ότι οι όποιοι πολιτικοί δεσμοί αναπτύχθηκαν από τα χρόνια που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση με μια ομάδα σημαντικών ονομάτων και τέως υπουργών της άλλοτε πανίσχυρης “εκσυγχρονιστικής πτέρυγας” του κραταιού ΠΑΣΟΚ (πλέον ΚΙΝΑΛ), διαλύονται και “εξαερώνονται”.

Οι δηλώσεις έντονης δυσαρέσκειας, του πάντοτε προσεχτικού στις ισορροπίες του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη Ευάγγελου Βενιζέλου, για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής για την υπόθεση Novartis είναι χαρακτηριστικές. Ο κ. Μητσοτάκης είχε διαχωρίσει καθαρά και χωρίς περιστροφές όσα Γαλάζια στελέχη “ενεπλάκη” το όνομα τους, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επίσης είχε εμπλακεί το όνομα τους, ζητώντας μάλιστα από τον κ. Τσίπρα να ζητήσει συγνώμη μόνο για τα γαλάζια στελέχη, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Βενιζέλου.

Όλα δείχνουν ότι οι “πολιτικοί δεσμοί” Μητσοτάκη-“εκσυγχρονιστών”, χάνονται. Το όλο θέμα πήρε σημαντικές διαστάσεις με την ΝΔ να επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις με ανακοίνωση της, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της ΝΔ, με δήλωση του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Κώστα Σκανδαλίδη. Οι πολιτικοί δεσμοί μεταξύ των “εκσυγχρονιστών” και Κυριάκου Μητσοτάκη, δημιουργήθηκαν από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πολιτική προσέγγιση αυτή ήταν ο “πολιορκητικός κριός” για να “εισβάλει” ορμητικά και να καταλάβει σημαντικό χώρο του “Κέντρου”.

Πάντως, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που δημοσίευσε ο SKAI, στο ερώτημα «ποιος εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο» υπερτερεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 26%, ενώ ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 22% και ο Αλέξης Τσίπρας με 20% (στην δεύτερη θέση είναι ο “κανένας” με 23%). Η πλαγιοκόπηση των κεντρώων, ένας σημαντικός αριθμός των οποίων προέρχεται από τις δεξαμενές του ΠΑΣΟΚ, είναι η προτεραιότητα του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την φθορά της κυβέρνησης.

Εκσυγχρονιστές και Μητσοτάκης

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της “εκσυγχρονιστικής πτέρυγας”, βρέθηκε εκτός υπουργείου με τον ανασχηματισμό μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια και στο βόρειο κομμάτι της Αττικής. Έκτοτε ανέλαβε σύμβουλος στο ΕΛΙΑΜΕΠ και παραμένει τεράστιο ερωτηματικό, αν ο κ. Μητσοτάκης τον αξιοποιήσει σε υπουργικό πόστο, ή αν θα τον αφήσει να “εξαφανιστεί” πολιτικά.

Η Άννα Διαμαντοπούλου είχε στενούς πολιτικούς δεσμούς με τον κ. Μητσοτάκη και τον στήριξε πολιτικά. Με πρόταση του πρωθυπουργού διεκδίκησε την προεδρία του ΟΟΣΑ, στη συνέχεια βρέθηκε σε τροχιά απομάκρυνσης και ρήξης με τον κ. Μητσοτάκη (ασκώντας οξύτατη κριτική προς το πρόσωπο του) και όπως δήλωσε επιστρέφει στο κόμμα της, μετέχοντας μάλιστα και στους δύο γύρους των εσωκομματικών εκλογών από τις οποίες εκλέχτηκε πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στο μεσοδιάστημα το όνομα της ακούγονταν συνεχώς για ανάληψη κάποιου σημαντικού υπουργείου στη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρόμοια πορεία είχε και ο Γιώργος Φλωρίδης τέως υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και διακεκριμένο στέλεχος της περίφημης εκσυγχρονιστικής πτέρυγας. Το όνομά του είχε ακουστεί ως πιθανό να μπει σε κάποιο υπουργικό πόστο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ο ίδιος είχε στηρίξει επιλογές του πρωθυπουργού. Όπως και η κ. Διαμαντοπούλου και ο κ. Φλωρίδης πήρε τον δρόμο της επιστροφής στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Όμως και μία άλλη προσωπικότητα από τον Κεντρώο  εκσυγχρονιστικό χώρο, ο Αρίστος Δοξιάδης, πήρε αποστάσεις από τις πολιτικές και τους χειρισμούς του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Βενιζέλος συνέχισε την πληθωρική δραστηριότητα του μέσα από τον Όμιλο “Κύκλος Ιδεών”. Μάλιστα από το καλοκαίρι προσεχτικά άσκησε κριτική στον κ. Μητσοτάκη και τις πυρκαγιές και για την ελληνογαλλική συμφωνία. Ο κ. Βενιζέλος στήριξε και υπερθεμάτισε σε συνάντηση του με τον Νίκο Ανδρουλάκη, την υπερψήφιση της πρότασης μομφής.
Η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή να αναφερθεί μόνο στους Γαλάζιους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Novartis και να καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να τους ζητήσει “συγγνώμη”, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Βενιζέλου, που τον επέκρινε σχεδόν ακαριαία για κομματική και όχι θεσμική συμπεριφορά.

Έκρηξη δυσαρέσκειας από Βενιζέλο

Το όλο θέμα έλαβε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, μετά την απάντηση που έδωσε για τα όσα είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για το όλο θέμα εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός μίλησε «ως πρόεδρος της ΝΔ για τα στελέχη της παράταξης που στοχοποιήθηκαν από αυτή την πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά μεθόδευση της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι «προφανώς το ίδιο ισχύει για όλους τους ανθρώπους των οποίων η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλάει εξ’ ονόματος άλλων κομμάτων. Είναι ζήτημα του κ. Ανδρουλάκη πως θα χειριστεί απέναντι στον κ. Τσίπρα το ζήτημα των στελεχών του δικού του κόμματος», είπε. Ο κ. Βενιζέλος αντέδρασε άμεσα και με ανάρτηση του στα social media ανέφερε:

«Η χθεσινή μου δήλωση για τον διαχωρισμό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ των στελεχών του κόμματός του και των άλλων προσώπων-στόχων της σκευωρίας Novartis είχα την ελπίδα ότι θα τον διευκόλυνε να σκεφτεί το θεσμικό και ιστορικό υπόβαθρο αυτής της συζήτησης.
Δυστυχώς οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου με απογοήτευσαν. Προσωπικά δεν έχω ανάγκη από τη συγγνώμη του κ. Τσίπρα και δεν έχω αναθέσει την πολιτική και ηθική εκπροσώπησή μου σε κανένα. Ουδέποτε όμως μέχρι χθες είχαν διαχωριστεί οι στόχοι της σκευωρίας με βάση την κομματική τους ταυτότητα.

»Ο κ. Π. Πικραμμένος συκοφαντήθηκε ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, ιδιότητα που απέκτησε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικράτειας. Ο κ. Ι. Στουρνάρας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα. Ας μου επιτραπεί να πω ότι και εγώ ως αντιπρόεδρος και κυβερνητικός εταίρος της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου δεν εξέφραζα μόνο το ΠΑΣΟΚ του οποίου ήμουν Πρόεδρος. Ίσως κάτι θυμάται σχετικά ο κ. Μητσοτάκης ως μέλος της κυβέρνησης εκείνης.

»Η αντίδραση μου αφορά την έλλειψη κατανόησης και σεβασμού των θεμελίων της μεταβολής που συντελέστηκε τον Ιούλιο του 2019. Δεν υποτιμώ τα εκλογικά ποσοστά που έλαβε το 2019 η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη. Οδηγηθήκαμε όμως στη μεταβολή των πολιτικών συνθηκών, επειδή κάποιοι έδωσαν πολυετή και σκληρό αγώνα, παίζοντας τη ζωή και την τιμή τους, για να μείνει η χώρα όρθια μέχρι το 2015 και στη συνέχεια προκειμένου να ανακοπεί ο κίνδυνος για την οικονομία, τη δημοκρατία και τον τόπο και να οδηγηθεί στην ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συμπράττοντες».

Τα “μαζεύει” η ΝΔ

Η ΝΔ, επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να περιορίσει τις “παρενέργειες” από την αρχική επισήμανση του πρωθυπουργού. Σε ανακοίνωση του το κυβερνών κόμμα, το απόγευμα της Δευτέρας, επισημαίνει πως «αντί ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν συγγνώμη από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που στοχοποίησαν συστηματικά, με όργανο τον διαβόητο “Ρασπούτιν” της εποχής και το στήσιμο μιας άθλιας σκευωρίας, ζητούν και τα ρέστα από πάνω».

Σημειώνει ότι «η σκευωρία κατέρρευσε και οι πρωταγωνιστές της βρίσκονται σήμερα στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ένας στο Ειδικό Δικαστήριο και οι άλλοι κατηγορούμενοι ή ύποπτοι. Όχι για την άποψη τους. Καλούνται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη ως ύποπτοι για την τέλεση κακουργημάτων που έχουν σχέση με τη συμμετοχή στο στήσιμο της υπόθεσης.

Τέλος αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να βρει, έστω και τώρα, το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη εξακολουθεί να προσβάλλει την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Τον καλούμε ξανά να απαντήσει: ο Άρειος Πάγος εκτελεί πολιτικές εντολές; Εμπιστεύεται την Δικαιοσύνη ή όχι; Είναι απαράδεκτο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να υπερασπιστεί τους εκλεκτούς του, να αμφισβητεί τους θεσμούς», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

Επίθεση από ΚΙΝΑΛ

Σκληρή γλώσσα για τον κ. Μητσοτάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, χρησιμοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος σε γραπτή ανακοίνωση επισημαίνει: «Σε μια πρωτοφανή επίδειξη αντιθεσμικής λειτουργίας και κομματικού πατριωτισμού ο κ. πρωθυπουργός επέλεξε να ζητήσει συγνώμη και να αναφωνήσει ντροπή, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα για τα δέκα συνολικά πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν στην υπόθεση Novartis και ουσιαστικά αθωώθηκαν πανηγυρικά. Και αναφέρθηκε ονομαστικά μόνο στα στελέχη της ΝΔ.

Αντιπαρέρχομαι την πολιτική απρέπεια που υποδηλώνει την κομματική αντίληψη του κ. Μητσοτάκη για την λειτουργία των θεσμών. Δεν είχαμε σκοπό να δώσουμε συνέχεια αν σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν προέβαινε, μετά την αυτονόητη αντίδραση του κ. Βενιζέλου, στην απίστευτη δήλωση ότι είναι δουλειά του κ. Ανδρουλάκη να υποστηρίξει τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Αλήθεια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Στουρνάρας Κεντρικός Τραπεζίτης της Χώρας, ο Ανδρέας Λοβέρδος για πολλά χρόνια Υπουργός σε διαφορετικές Κυβερνήσεις και ο Γιώργος Κουτρουμάνης επίσης Υπουργός δεν άξιζαν της Πρωθυπουργικής προσοχής;

Δυστυχώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιστοποίησε μια ακόμη θλιβερή πραγματικότητα. Ότι ο κ. Μητσοτάκης από το βάθρο του δήθεν σύγχρονου Πρωθυπουργού μεταπίπτει εν όψη των δυσκολιών της διακυβέρνησής του σε κομματάρχη που ασεβεί απέναντι στους θεσμούς και ιδιαίτερα αυτόν της Δικαιοσύνης. Κρίμα!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονη ήταν νωρίτερα η αντίδραση του στελέχους του ΚΙΝΑΛ και πρώην Εκπροσώπου του Ανδρέα Λοβέρδου στη διάρκεια της κούρσας για την ηγεσία του Κόμματος, Σπύρου Καρανικόλα. Με ανάρτηση του ο κ. Καρανικόλας αφήνει αιχμές κάνοντας λόγο για «σιωπή του ΚΙΝΑΛ», αναφορικά με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια».

«Άκουσα τη στήριξη του @kmitsotakis στα στελέχη της Ν.Δ που στοχοποιήθηκαν από τους σκευωρούς στην αθλιότητα της #Novartis. Ανεξήγητη όμως είναι η σιωπή του ΚΙΝΑΛ για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια από την ίδια συμμορία, αλλά ούτε ένας χτες δεν είπε μία λέξη», ήταν το σχόλιο του κ. Καρανικόλα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι