ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ομπρέλα, ο Τσίπρας και το συνέδριο

Η Ομπρέλα, ο Τσίπρας και το συνέδριο, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τα επόμενα αντιπολιτευτικά βήματα μετά την πρόταση μομφής εξετάζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ έχει ανοικτή πάντα την εσωκομματική διεργασία προς το συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί στις 14-17 Απριλίου. Στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους από την «απόλυτα επιτυχημένη», όπως την εκτιμούν, εξέλιξη της τριήμερης συζήτησης στην Βουλή, καίτοι δεν παραγνωρίζουν ότι τα επεισόδια με τον Παύλο Πολάκη, λίγο έλειψε να ακυρώσουν την θετική εικόνα, ενώ γκρίνια επικρατεί στην περιβόητη εσωκομματική τάση Ομπρέλα.

Όπως έλεγε στέλεχος του κόμματος και πρώην υπουργός «η πρόταση δυσπιστίας σε συνδυασμό με την κατάθεση της πρότασης Τσίπρα στο εσωκομματικό πεδίο για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση, ήταν βαθιά ανάσα για το κόμμα». Στο αντιπολιτευτικό πεδίο, στο εξής η Κουμουνδούρου θα επικεντρώσει στην πανδημία, στην ακρίβεια, στην διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης, αλλά και στην διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην Κουμουνδούρου δεν υποτιμούν την συζήτηση που προκλήθηκε από δημοσίευμα για κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου, μετά τις εκλογές. Θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει σταδιακά ερείσματα εντός και εκτός χώρας. Αλλά από εκεί και πέρα τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε «αντιδημοκρατικής μεθόδευσης» που θα αντιπαρέλθει τον λαϊκό παράγοντα και την ετυμηγορία του.

Εσωκομματικές διεργασίες για την Ομπρέλα

Οι περί τον πρόεδρο του κόμματος εκτιμούν ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή τόσο του προέδρου όσο και της Κεντρικής Επιτροπής από την βάση του κόμματος, σε συνδυασμό με την άρση των εμποδίων για την εγγραφή μελών που θα συνεχιστεί μέχρι τις 14 Μαρτίου, αφενός αιφνιδίασαν την εσωκομματική αντιπολίτευση, αφετέρου την έχουν φέρει σε αμηχανία. Στέλεχος των προεδρικών έλεγε με χιούμορ ότι «η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει περιέλθει σε εσωστρέφεια, καθώς ακόμη και μέσα στην Ομπρέλα εμφανίζονται διχασμένοι».

Μία από τις επιπτώσεις της πρότασης μομφής είναι ότι αναβλήθηκε ξανά η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα γίνει την εβδομάδα που έρχεται αλλά και η πανελλαδική συνδιάσκεψη της Ομπρέλας που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Κυριακή. Ο προβληματισμός στο εσωτερικό της Ομπρέλας είναι γύρω από την διαφορετική πρόταση που σκέπτονται να καταθέσουν απέναντι στην πρόταση Τσίπρα.

Με την δική του εισήγηση για εκλογή όχι μόνο του προέδρου αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής από την βάση του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας ακύρωσε το βασικό επιχείρημα των επικριτών του ότι μεθοδεύει την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα. Εμφανίζεται δε το παράδοξο ένιοι εκ των οποίων τον κατηγορούσαν για “αρχηγισμό” να συζητούν ένα συμβιβασμό σύμφωνα με τον οποίο να γίνει μόνο η εκλογή αρχηγού από την βάση και όχι και της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορούν στο πεδίο των κομματικών οργανώσεων και των μηχανισμών.

  Ισχυρή εντολή ζητά ο Μητσοτάκης από το TikTok – Τι λέει η αντιπολίτευση

Σε αμήχανη θέση η Ομπρέλα

Έτσι όμως, όπως σχολίαζε εσωκομματικός τους αντίπαλος, θα πρέπει πριν το συνέδριο να ζητήσουν από τα μέλη να τους ψηφίσουν ώστε μετά εκείνοι ως σύνεδροι να στερήσουν από την ολότητα των μελών το δικαίωμα να συμμετέχουν στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής. Εν ολίγοις «ψηφίστε μας για να σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψηφίζετε». Στις προτάσεις που φέρονται να επεξεργάζονται είναι ακόμη και συμπροεδρία, δηλαδή και δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα να εκλεγεί και δεύτερο πρόσωπο.

Ο σημαντικότερος προβληματισμός όμως προς το παρόν φαίνεται να είναι για το αν θα κατεβάσουν διαφορετικό υποψήφιο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς ελπίδα εκλογής, αλλά για να καταγραφεί η παρουσία και να σχηματοποιηθεί η διαφορετικότητα. Μέχρι στιγμής, πάντως, η Ομπρέλα με το δικό της κείμενο συμβολής έχει καταθέσει μία συνολικά διαφορετική πλατφόρμα που αφορά στην εκλογή προέδρου και όλων των οργάνων από το συνέδριο.

Υπογραμμίζει την ανάγκη ο προσυνεδριακός διάλογος να συμπεριλάβει την αυτοκριτική, επιμένει στους περιορισμούς στην ένταξη νέων μελών, ενώ υπογραμμίζει «την ενίσχυση και τη μαχητική προβολή των αριστερών ριζοσπαστικών και αντισυστημικών του χαρακτηριστικών». Στο δικό της κείμενο παρέμβασης πάντως, η τάση Γέφυρα, την εβδομάδα που πέρασε, αναφερόμενη στο επίμαχο ζήτημα της διεύρυνσης, υποστηρίζει ότι «το κόμμα δεν μπορεί να θέτει φραγμούς στην διεύρυνση με βάση την πολιτική προέλευση ή και ιδεολογικές οριοθετήσεις».

Αντιδράσεις, φιλοδοξίες και προοπτικές

Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση των τάσεων στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα θα έχει ενδιαφέρον ειδικά εάν πάρει τα χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης. Για παράδειγμα όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την πρόταση στο Πολιτικό Συμβούλιο και μετά τον απόλυτο αιφνιδιασμό, ο Πάνος Λάμπρου ανέφερε ότι «θα κάνει αγώνα για να μην περάσει η πρόταση», για να πάρει την απάντηση από τον Γιάννη Ραγκούση ότι «και εκείνος θα κάνει αγώνα για να περάσει».

Συνολικά, αν και για ένα αριστερό κόμμα η συζήτηση για την οργανωτική συγκρότηση και την πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία έχει πάντα αυξημένη σημασία, πίσω από αυτή δεν παύουν να υποφώσκουν οι προσωπικές φιλοδοξίες και προοπτικές. Με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα είναι σαφές ότι οικοδομείται ένα εντελώς διαφορετικό κόμμα, τόσο σε ό,τι αφορά την πολιτική φυσιογνωμία (πχ τον αριστερό ριζοσπαστικό χαρακτήρα που θέτει η “αριστερή” πτέρυγα), όσο και στην ανάδειξη του στελεχικού δυναμικού.

  Γιατί το δίλλημα αυτοδυναμία ή χάος μπορεί να γίνει μπούμερανγκ

Φυσικά τα νυν προβεβλημένα στελέχη που αποτελούν και τους επώνυμους που ενίοτε αντιπολιτεύονται τον πρόεδρο δεν θα έχουν πρόβλημα εκλογής στα όργανα του κόμματος. Ωστόσο, η εν γένει παρουσία τους θα είναι αποδυναμωμένη και η σημασία τους περιορισμένη. Άλλωστε οι τάσεις στις οποίες πρωταγωνιστούν θα περιοριστούν σε ρεύματα ιδεών και όχι οργανωτικές φράξιες.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι