Η ψήφος εμπιστοσύνης και το “κοινοβουλευτικό πραξικόπημα”

Δώδεκα μίλια στο Ιόνιο ο Μητσοτάκης – Απειλές Ερντογάν και τουρκικά νταηλίκια, slpress

Αντίστροφα κυλά πλέον ο χρόνος για την κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή επί της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, την οποία προκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά το αμφισβητήσιμο από την αντιπολίτευση διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει τους 151 βουλευτές που χρειάζεται, ενώ η αντιπολίτευση εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την κυβέρνησή του, κυβέρνηση μειοψηφίας που βασίζεται στην στήριξη «γυρολόγων» βουλευτών.

Αν και όλα σχεδόν τα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως η ψηφοφορία έχει κριθεί, ιδιαίτερα μετά την δημόσια τοποθέτηση του πρώην βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη, ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, μια ανησυχία υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο λόγος είναι ότι οι βουλευτές που θα προστεθούν σε αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης προέρχονται από μεταγραφή, αλλά και το γεγονός ότι δέχονται πιέσεις και αρνητικά σχόλια για συναλλαγή.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν  η Κατερίνα Παπακώστα, οι τέσσερις προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ βουλευτές (οι δύο έχουν διαγραφεί από τον Καμμένο), Κουντουρά, Κόκκαλης, Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις, καθώς και ο αποκαλούμενος πλέον «κύριος 151» Σπύρος Δανέλλης.

Στην Βουλή, όπου συνεχίζεται η συζήτηση, αλλά και στις ΚΟ των κομμάτων, ιδιαίτερα των μικρών, επικρατεί ένταση, καθώς πλησιάζει η ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα. Την ίδια ώρα συνεχίζονται και οι επικρίσεις, ενίοτε σε απαξιωτικούς τόνους, για τους μεταγραφέντες βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης.

Παραίτηση Παπακώστα, επίθεση σε Δανέλλη

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, η επιστολή παραίτησης που υπέβαλλε την Δευτέρα στον πρωθυπουργό η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, εξαιτίας των επικριτικών σχολίων για συναλλαγή που δέχεται, αλλά και λόγω μιας απειλητικής επιστολής που έχει λάβει. Η παραίτηση δεν έγινε φυσικά δεκτή από τον πρωθυπουργό, η Κατερίνα Παπακώστα δέχθηκε, ωστόσο, νέα επικριτικά σχόλια τα οποία χαρακτήριζαν την ενέργειά της επικοινωνιακό σόου και πράξη εντυπωσιασμού.

Στο στόχαστρο βρέθηκε και ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος εκτός από την επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη δέχθηκε και τα σχόλια του πρώην αρχηγού του, Σταύρου Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη, αναφέρθηκε στον πρώην βουλευτή του, τονίζοντας ότι «η απόφαση του κ. Δανέλλη δεν είναι εξύψωση της πολιτικής, είναι η κατάντια της».

Κατηγορίες για συναλλαγή έχουν δεχθεί και οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ βουλευτές οι οποίοι έχουν εκφραστεί υπέρ του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του. Πέραν μάλιστα των γενικών αρνητικών σχολίων για «γυρολόγους» βουλευτές έχουν δεχθεί και προσωπικές κατηγορίες. Κάποιοι ότι δεν θέλουν να απαγκιστρωθούν από τις υπουργικές καρέκλες και κάποιοι άλλοι, ότι έχουν προσδοκίες από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πράγματα όμως είναι ακόμη πιο δύσκολα για τους εκ μεταγραφής βουλευτές που φέρονται διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση, η οποία δεν είναι σίγουρο, αν έχει τελικά και γι αυτήν την ψηφοφορία τους 151, παρότι δεν χρειάζεται απαραιτήτως απόλυτη πλειοψηφία.

Αρκετά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει 151 βουλευτές και για την Συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα μάλιστα και ο Νίκος Φίλης, με την ομιλία του στην Βουλή, διαβεβαίωση για την ύπαρξη πλειοψηφίας και στις δύο ψηφοφορίες, τονίζοντας ότι ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει άποψη ή την Παρασκευή με τις Πρέσπες.

Ψήφισαν οι αγορές

Πριν τις διαβεβαιώσεις του Φίλη πάντως, όπως και άλλων κορυφαίων υπουργών, ψήφο  εμπιστοσύνης στον Τσίπρα δίνουν ήδη από χθες οι, περίφημες και σχεδόν μυθοποιημένες από την αξιωματική αντιπολίτευση, αγορές. Σύμφωνα με το Reuters τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σημείωσαν την Τρίτη, την μεγαλύτερη μείωση απόδοσης του μήνα, μετά την ενίσχυση των προσδοκιών ότι ο πρωθυπουργός θα επιβιώσει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Έτσι, το δεκαετές ομόλογο σημείωσε μείωση 2 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,267%, ενώ το πενταετές μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,21%.

Αυτό που απομένει τώρα, και είναι κάτι που θα το γνωρίζουμε μετά τα μεσάνυχτα, είναι αν ο πρωθυπουργός θα επιβεβαιώσει και την Liberation, η οποία σε εκτενές άρθρο της για τις εξελίξεις στην Ελλάδα υπογραμμίζει ότι «ο Τσίπρας, είναι καλλιτέχνης στον κίνδυνο!». Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στα ρίσκα που έχει πάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός από την ανάληψη της εξουσίας το 2015, μένοντας ιδιαίτερα στην συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, στο δημοψήφισμα και φυσικά στις δεύτερες εκλογές. Ειδικά για την ψήφο εμπιστοσύνης επισημαίνει μάλιστα ότι τίποτε «δεν τον υποχρέωνε να τη ζητήσει», ωστόσο προτίμησε να παίξει άλλη «μία παρτίδα πόκερ για να ξεφύγει από την πολιτική αναταραχή στην οποία βρίσκεται».

Αλλάζει τροπάρι η ΝΔ

Την ύπαρξης κυβερνητικής πλειοψηφίας στην αποψινή ψηφοφορία έχουν υπαινιχθεί όμως και στελέχη της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στον Αντένα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του. Σύσσωμη η αντιπολίτευση πάντως, και κυρίως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ασκούν έντονη κριτική, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση κουρελού», η οποία αποτελεί μειοψηφία και βασίζεται σε «γυρολόγους βουλευτές».

Σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση, έχοντας συνειδητοποιήσει προφανώς ότι ο Τσίπρας θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, εξειδικεύει τις κατηγορίες περί κυβέρνησης μειοψηφίας. Καταγγέλλει μάλιστα ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», καθώς όπως υποστηρίζει επιχειρεί «να μετατρέψει αυθαιρέτως την μειοψηφία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια, σε πλειοψηφία σε όλες τις Kοινοβουλευτικές Eπιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας». Προειδοποιεί τέλος την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής «να μην διανοηθούν να το επιχειρήσουν».

Στις καταγγελίες της αυτές, η ΝΔ επικαλείται το άρθρο 68 παράγραφος 3 του Συντάγματος, και το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία «οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών». Επισημαίνει δηλαδή ότι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, δεν προβλέπουν ως κριτήριο συγκρότησης των Επιτροπών τις συγκυριακές και ετερόκλητες πλειοψηφίες που μπορεί να προκύψουν από μια ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση.

Πως προέκυψε το Θέμα

Η όλη συζήτηση για τις Επιτροπές έχει να κάνει με την Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία φαίνεται να απειλείται πριν ακόμη πάει στην Βουλή και συγκεκριμμένα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, από την οποία πρέπει πρώτα να περάσει για να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ δεν διαθέτει την πλειοψηφία στην συγκεκριμμένη Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από 55 βουλευτές με τους 27 να είναι του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής θέλουν το Πρόεδρο της Βουλής να βρίσκεται στην διαδικασία τρόπου να αυξήσει κατά ένα μέλος την σύνθεση της Επιτροπής, βολιδοσκοπώντας ανεξάρτητους βουλευτές. Και εδώ είναι που βάζει τις αντιρρήσεις της η ΝΔ, η οποία χαρακτηρίζει «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» την μετατροπή της μειοψηφίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια σε πλειοψηφία στις Επιτροπές, με πρόσχημα μια «συγκυριακή», όπως λέει παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ειδικά μάλιστα για την εκπροσώπηση των ανεξάρτητων βουλευτών η ΝΔ φέρεται να επισημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι από δύο βουλευτές.

Τις φωτιές βέβαια τις άναψε το Ποτάμι το οποίο αντικατέστησε τον Σπύρο Δανέλλη με τον Γρηγόρη Ψαριανό, για τον οποίο εικάζεται ότι ήδη έχει βάλλει πλώρη για την ΝΔ. Με δεδομένο όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μία ψήφο, ακόμη και αν ο εκπρόσωπος του Ποταμιού δηλώσει παρών, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έχει άλλη επιλογή, προκειμένου να περάσει από την Επιτροπή η Συμφωνία, από το να επικαλεστεί την δεδηλωμένη που αναμένεται να δώσει στην κυβέρνηση η αποψινή ψηφοφορία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι