Η “Νέα Πολιτική Κανονικότητα” ροκανίζει τον Μητσοτάκη

Η "Νέα Πολιτική Κανονικότητα" ροκανίζει τον Μητσοτάκη, Νίκος Καραχάλιος

Τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα δεν εξελίσσονται με βάση τα γεγονότα τις περισσότερες φορές. Είμαστε ένας λαός γεμάτος αντιθέσεις, μια κοινωνία γεμάτη αντιφάσεις. Η γεωγραφική θέση μας μεταξύ Ευρώπης-Ασίας-Αφρικής συνθέτει στο εθνικό DNA τρεις διαφορετικές κουλτούρες. Κι αυτό που συμβαίνει με τους πολίτες συμβαίνει και με τους πολιτικούς.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα πολιτικού, έμπειρος αναλυτής είπε: Γιωργάκη λέγανε τον Παπανδρέου και του δώσανε 43%, πιστεύοντας ότι “λεφτά υπάρχουν”. Και τί μας κληρονόμησε; Το ΔΝΤ και το Μνημόνιο. Κούλη φωνάζανε τον Μητσοτάκη και τον φιλοδωρήσανε με 39%, πιστεύοντας ότι θα φέρει την ανάπτυξη και το Επιτελικό Κράτος. Με τί μας προίκισε; Ύφεση -10% και μάσκες για ελέφαντες στα νήπια.

Άρα, θα ήταν μάλλον σφάλμα να πιστέψουμε πως την εποχή του κορωνοϊού, η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει τη “Νέα Πολιτική Κανονικότητα” που επιβάλλει η πανδημία. Ποια είναι αυτή; Να πέφτουν οι κυβερνήσεις, στις οποίες έλαχε να τη διαχειριστούν. Το πρώτο θύμα της το μετρήσαμε ήδη! Ποιος ήταν; Ο τρανός πλανητάρχης, ο Ντόναλντ Τραμπ. Επιβίωσε του δολοφονικού ιού πριν από ένα μήνα, τον “σκότωσε” ο ασθενικός Μπάιντεν πριν μερικές μέρες.

Προβλέπαμε λοιπόν πως και στην Ελλάδα οι εξελίξεις δεν θα είναι “γραμμικές”. Δεν θα πάνε όλα πρίμα, όπως φαντασιώνονται οι “εγκέφαλοι” του Μαξίμου, αλλά ούτε και φούντο, όπως εικάζουν οι παρέες της Κουμουνδούρου, ίσως και της Χαριλάου Τρικούπη. Θα κινηθούν με ένα δικό τους “ελληνοκοβιντιανό” τρόπο. Ποιός είναι αυτός; Θα συμβούν όλα (ή σχεδόν όλα) τα φοβερά και τρομερά που διαβλέπει η αντιπολίτευση. Όμως, ενώ η κοινωνία θα ψευτοαντιδρά, δεν θα βγει με ορμή στους δρόμους για να ανατρέψει τον Μητσοτάκη.

Γιατί; Ένα μεγάλο μέρος της θα κουτσοβολεύεται με τα επιδόματα πείνας που μοιράζει η κυβέρνηση. Άλλωστε, μέχρι τώρα δεν έχει πειράξει καθόλου εισοδηματικά τις δύο μεγάλες δεξαμενές ψήφων της: τους συνταξιούχους (αποτελούν το 70% των ψηφοφόρων της ΝΔ και τους δημόσιους υπαλλήλους. Οι συντηρητικοί βολεμένοι πολίτες θα δικαιολογούν τα αλλεπάλληλα λάθη της κυβέρνησης με το άλλοθι ότι «αυτά συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο».

Ποιος θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων;

Οι δημοσκόποι θα έχουν “απόθεμα” στην πρόθεση ψήφου. Η θηριώδης διαφορά των 20 μονάδων που ακόμη και σήμερα θωρακίζει την κυβέρνηση, δεν εξανεμίζεται σε έξι μήνες. Χτίσανε εγκαίρως αυτό το “μαξιλαράκι ασφαλείας” και όσο και αν αρχίσουν να την πελεκάνε από τον Δεκέμβριο και μετά, το προβάδισμα θα το έχει η ΝΔ.

Οι βουλευτές –κατά κανόνα πάντα ψηφοδεείς– θα κοιτάνε την καρέκλα τους και λόγω lockdown δεν θα έρχονται σε επαφή με τους ψηφοφόρους, που θα τους βρίζουν για να μεταφέρουν στην “γαλάζια” ηγεσία αντιδράσεις. Επομένως, θα περιοριστούν σε γκρίνιες στο καφενείο της Βουλής και δηλητηριώδεις παραπολιτικού χαρακτήρα διαρροές κυρίως κατά συναδέλφων τους που είναι υπουργοί, ή εκλέγονται στην ίδια περιφέρεια.

Δηλαδή, δεν θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις; Ποιος, λοιπόν, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων; Ποιος θα αφουγκραστεί την κοινωνία που βράζει; Το Σύστημα! Ναι! Όπως το ακούς, αγαπημένο μου “προβατάκι”. Το Σύστημα θα δώσει τη λύση για άλλη μια φορά. Τα δελτία ειδήσεων που σήμερα παίζουν σχεδόν 99% προς 1% υπέρ της Κυβέρνησης, θα παίζουν τον χειμώνα 70% προς 30% και από την άνοιξη θα παίζουν 50% προς 50%.

Εσείς, όλοι που τα βρίζετε, αλλά τα ακούτε και σας επηρεάζουν έστω κι αν δεν το παραδέχεστε, σε μερικούς μήνες ως “διά μαγείας” δεν θα βλέπετε στο πρόσωπο του Μητσοτάκη τον Μεσσία, αλλά έναν ακόμη γόνο που καταστρέφει το μέλλον το δικό σας και των δικών σας γόνων. Θα φοβάστε να διαδηλώσετε (θα είναι άλλωστε και παράνομο λόγω πανδημίας), θα φοβάστε να εκδηλωθείτε στο γραφείο (δουλεύετε άλλωστε στο σπίτι), θα ντρέπεστε να το πείτε και στη γυναίκα σας, αφού τον Ιούλιο 2019 την είχατε πείσει να εγκαταλείψει τον “γλυκούλη” Αλέξη για τον “ευρωφόρο” Κυριάκο.

Στο παιχνίδι η Ομάδα Γ

Τί θα γίνει λοιπόν; Κάπου εκεί στα βόρεια προάστια θα διοργανωθούν μερικά τραπέζια. Οι μετρημένες στα δάκτυλα οικογένειες που κυβερνάνε την Ελλάδα θα συνεννοηθούν πως “ήρθε η ώρα της αλλαγής”. Θα εμφανίσουν στο τραπέζι την τρίτη λύση. Ο Κυριάκος και ο Αλέξης θα κρατήσουν την προεδρία στα κόμματά τους και θα κληθούν να επιλέξουν: ή θα στηρίξουν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών και πολιτικών κοινής αποδοχής, ή θα πιεστούν αφόρητα από τις εσωκομματικές του αντιπολιτεύσεις και τα ΜΜΕ να συμβιβαστούν.

Το Σύστημα θα ρίξει στο επικοινωνιακό παιχνίδι την “Ομάδα Γ”. «Ήρθε η ώρα της συναίνεσης», θα βροντοφωνάζουν οι “Καθημερινάκηδες”. Και έτσι μέσα από μια εκτονωτική διαδικασία, θα περάσουν μια σειρά «δύσκολων αλλά αναγκαίων» μέτρων, που δεν θα έχει το πολιτικό εκτόπισμα να πάρει το ερχόμενο καλοκαίρι η “αδύναμη κι αναποτελεσματική” κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο μύθος των “Αρίστων” θα έχει αντικατασταθεί από το αφήγημα των “Αχρήστων”. Θα έχει φθαρεί ανεπανόρθωτα μέσα από τα αλλεπάλληλα lockdowns που θα θυμίζουν ακορντεόν. Η φθορά της θα είναι υπόγεια και βουβή. Όμως, θα είναι μεγάλη. Η μεγαλύτερη που έχει υποστεί κυβέρνηση στα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της.

Εάν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, ο Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί, όπως έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2012, ή θα πέσει θεαματικά, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1993. Ούτε το εύχομαι, ούτε το επιθυμώ, γιατί κάτι τέτοιο σημαίνει πως τα πράγματα θα έχουν μπει σε πολύ λάθος πορεία για όλους εμάς τους απλούς πολίτες.

Αν αντιδράσει ο Κυριάκος με προσφυγή στις κάλπες, λόγω της απλής αναλογικής, ακόμη κι αν κερδίσει, δεν θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι θα εξαρτάται τουλάχιστον από το ΚΙΝΑΛ για να παραμείνει στην εξουσία. Σ’ εκείνο το σημείο δεν αποκλείεται να προκύψουν εξελίξεις, ή να έχουμε “αλλαγή πιλότου εν πτήση”, δηλαδή νέα κυβέρνηση από την υπάρχουσα Βουλή, χωρίς εκλογές. Όσο απίθανη ακούγεται σήμερα αυτό το σενάριο, τόσο πιθανό θα ακούγεται τον Ιούνιο. Γιατί εν τω μεταξύ το μιντιακό “σανό” θα είναι πολύ και η πραγματικότητα ζοφερή.

Κάπως έτσι έκλεισε την ανάλυσή του ο αναλυτής-strategist με το κωδικό όνομα “Ζούκοφ”. Στρογγυλοκαθίστε λοιπόν καλά μου “γαλάζια”, “κόκκινα” και “πράσινα” “προβατάκια” στους καναπέδες σας (λες και σας αφήνουν να έχετε άλλη επιλογή) και απολαύστε το “πολιτικό δράμα” που θα αρχίσει προσεχώς να εξελίσσεται στους δέκτες της τηλεόρασής σας…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι