Η συναίνεση κράτησε μια μέρα – Αντιδράσεις για την συνέντευξη Μητσοτάκη
12/08/2021Ούτε δύο εικοσιτετράωρα δεν κράτησε η διάθεση για συναίνεση που είχε διαφανεί την περασμένη Τρίτη, όταν ο Τσίπρας παρουσίασε τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ο Μητσοτάκης, από το Υπουργικό Συμβούλιο, καλωσόριζε κάποιες από αυτές, αναγγέλλοντας ότι είναι ευπρόσδεκτοι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν.
Σήμερα, τόσο ο πρωθυπουργός, στην συνέντευξή του, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την περιοδεία του στην Ηλεία, επέστρεψαν στο γνωστό “παλιό, καλό” εαυτό τους. Η κατάσταση άλλωστε στα πύρινα μέτωπα είναι εμφανώς καλύτερη, δείχνει όμως και το μέγεθος της καταστροφής. Αυτό είδε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ηλεία όπου βρίσκεται, και τόνισε ότι κάθε εκτίμηση καταρρίπτεται, όταν επισκεφθεί κάποιος τον τόπο της τραγωδίας.
Η δήλωση αυτή ήταν βέβαια μόνον η εισαγωγή, καθώς αμέσως μετά, σχολιάζοντας όσα είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου, διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρω ανταπόκριση στην έκκληση που έκανα πριν από δύο ημέρες, για να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας στη σοβαρότητα και στην υπευθυνότητα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι ακούγοντας τον πρωθυπουργό, ο ίδιος αλλά και κάθε πολίτης, αισθάνεται μεγαλύτερη ανησυχία και μεγαλύτερη ανασφάλεια.
Τέλος η συναίνεση από Τσίπρα
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής, αλλά ούτε «το μέγεθος της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού και της ανικανότητας του επιτελικού κράτους», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς δεν έχει συνειδητοποιήσει και το μέγεθος των ευθυνών του». Tον κατηγόρησε επίσης για «διαρκή προσπάθεια ωραιοποίησης και προπαγάνδας» που όμως, όπως τόνισε, «προσκρούει στο τείχος της πραγματικότητας».
Δεν μπορεί την ώρα που οι συμπολίτες μας ζητούν απαντήσεις «για το σήμερα και το αύριο που τους περιμένει, όχι μονάχα για το τί έφταιξε, να γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί μια εικόνα μεγαλύτερης χρηματοδότησης, ενώ τα χρήματα είναι λιγότερα απ’ ό,τι ίσχυε πιο πριν και με διαδικασίες που στο τέλος θα οδηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους να είναι και χρεωμένοι στις τράπεζες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε επίσης ότι το πρόβλημα για όσους έχουν πληγεί δεν είναι πως θα περάσουν μια-δύο εβδομάδες ή έναν μήνα, αλλά πως θα συνεχίσουν τη ζωή τους στις καμένες περιοχές.
Κάνοντας τέλος «για άλλη μια φορά, έκκληση σοβαρότητας και υπευθυνότητας απέναντι στον κ. Μητσοτάκη», όπως είπε, τον προέτρεψε να επισκεφτεί τις καμένες περιοχές, ώστε να δει την καταστροφή και να συνομιλήσει με πολίτες και αυτοδιοικητικούς, που «ενδεχομένως οι περισσότεροι να ‘ναι από το δικό του κόμμα», αντί να περιτριγυρίζεται από κόλακες.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός δεν είπε και λίγα για την αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι υιοθέτησε Fake News και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει διαβάσει την έκθεση Γκολντάμερ, την οποία επικαλείται. Αν κι αυτό που δείχνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η διαφορετική πολιτική προσέγγιση για το σχέδιο για την επόμενη ημέρα, ενόχληση φαίνεται ότι προκάλεσε και το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν προχώρησε σε επιμερισμό ευθυνών, αλλά υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών χειρισμών και κάλυψε πλήρως τον Χαρδαλιά.
Αγρίεψε η Φώφη
Ο Μητσοτάκης επιχείρησε πάντως μια προσέγγιση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αδειάζοντας την Μενδώνη για το ότι δεν έγιναν ζημιές στο Τατόι, αλλά και προς το ΚΙΝΑΛ με μια διφορούμενη δήλωση για τον Χρυσοχοΐδη. Αυτά, ωστόσο, δεν ήταν αρκετά, ούτε για τον Τσίπρα, ο οποίος δεν ζήτησε άμεσα παραιτήσεις, ούτε για την Φώφη Γεννηματά που ζήτησε αποπομπές. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ χρησιμοποίησε, άλλωστε, εξίσου σκληρή γλώσσα, σχολιάζοντας ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε «να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» και μάλιστα «μετά την προσχηματική συγγνώμη».
Η Γεννηματά κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι αδυνατεί «να παραδεχθεί αυτό που βλέπουν οι πολίτες, ότι το δήθεν επιτελικό κράτος και το κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας απέτυχαν στην πράξη». Τονίζοντας μάλιστα ότι «για την ΝΔ, πάντα φταίνε άλλοι», επανέλαβε την πρότασή της για άμεση συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, αλλά και για συζήτηση στις Επιτροπές των σχεδίων ανασυγκρότησης και την θέσπιση μηχανισμών ελέγχου της εφαρμογής τους. Ζήτησε τέλος να συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα θεσμικοί φορείς, που θα πρέπει όλοι να υπόκεινται σε λογοδοσία και έκανε λόγο για “Μαξίμου ΑΕ”, παραφράζοντας τη φράση “Μητσοτάκης ΑΕ” που χρησιμοποιούν συχνά-πυκνά ο Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25.
Τα άλλα κόμματα
Επικριτικά ήταν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το ΚΚΕ να τονίζει ότι ο πρωθυπουργός «μάταια αναζητεί συγχωροχάρτι, γιατί οι ευθύνες για την τεράστια καταστροφή δεν αφορούν γενικά σε “λάθη” αλλά στη συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων, να αντιμετωπίζουν ως “κόστος» την προστασία της ανθρώπινης ζωής». Προσθέτει επίσης ότι «αν για τον πρωθυπουργό η επόμενη μέρα, ενώ οι πυρκαγιές συνεχίζονται, ξεκινάει με όχημα τη δήθεν “πράσινη μετάβαση”, για να τρέξουν γρήγορα τα επιχειρηματικά σχέδια που θυσιάζουν το περιβάλλον για τα κέρδη των λίγων, για το λαό ξεκινάει με τον αγώνα να αποκατασταθεί πλήρως ότι καταστράφηκε και να ματαιωθούν οι “μπίζνες” πάνω στα καμένα».
«Ο πρωθυπουργός απέδειξε για άλλη μια φορά ότι προτάσσει την πολιτική του επιβίωση έναντι της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και της εθνικής ασφάλειας» σχολίασε ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι, όντας «εκτός τόπου και χρόνου ανέπτυξε εκ νέου θεωρίες συνωμοσίας και διχασμού αντί να ενώσει τους Έλληνες». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επέκρινε ιδιαίτερα ότι ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε ούτε μία παραίτηση για την “πολιτική ευθύνη” που ανέλαβε, κατηγορώντας τον παραλλήλως ότι επέρριψε «ευθύνες μέχρι και στα πεύκα που κάηκαν».
Τέλος, «αοριστολογίες» είναι για το ΜέΡΑ25 η σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, στην οποία δεν έγινε «καμία ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών ευθυνών». Απορούμε πραγματικά, προσθέτει το ΜέΡΑ 25 «τι θα αναφέρει αυτός ο κλιματικός νόμος και η διακήρυξη των Αθηνών» που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.