ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποια κόμματα δεν έχουν αντιπροέδρους στην Βουλή – Πρόεδρος ο Τασούλας

Ποια κόμματα δεν έχουν αντιπροέδρους στην Βουλή – Πρόεδρος ο Τασούλας

Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη και πάλι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, με διευρυμένη πλειψοφηφία. Τον προτεινόμενο από τη ΝΔ βουλευτή ψήφισαν 249 βουλευτές (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ) ενώ 51 ψήφισαν “παρών”. Στην ομιλία του ο κ. Τασούλας ευχαρίστησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τους βουλευτές που τον στήριξαν, αλλά και τους ψηφοφόρους.

Σκιά στην διαδικασία έριχνε το ζήτημα της χωροταξικής τοποθέτησης των κοινοβουλευτικών στα έδρανα και ειδικά για το μπέρδεμα με τους Σπαρτιάτες που βρέθηκαν πάνω από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, αν και η ένταση για το θέμα φαίνεται να εκτονώνεται, καθώς ο υποψήφιος της πλειοψηφίας για την προεδρεία της Βουλής Κώστας Τασούλας, δεσμεύτηκε για την μετακίνηση τους στην Όλγα Γεροβασίλη.

Ένταση, όμως, υπήρξε και με την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Πλεύση Ελευθερίας είχε δηλώσει πως θα ψηφίσει “παρών”, όμως η κ. Κωνσταντοπούλου επέλεξε να πάρει τον λόγο για να δηλώσει παρούσα, εξηγώντας του λόγους για την επιλογή του κόμματος της. Τότε προκλήθηκαν αντιδράσεις από βουλευτές, με κάποιους μάλιστα να την γιουχάρουν.

Η συγκίνηση Κακλαμάνη

Της συνεδρίασης προέδρευσε ο προσωρινός Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ανακοίνωσε τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.

Ο κ. Κακλαμάνης πραγματοποίησε μία συγκινητική ομιλία: «Μπορεί η έδρα από την οποία σας μιλώ να φαντάζει ψηλά, ωστόσο στην πραγματικότητα, ουδέποτε την αντιμετώπισα αφ’ υψηλού…  Όπως ακριβώς στη ζωή και στην ιατρική σταδιοδρομία μου έτσι και στην πολιτική μου διαδρομή επέλεξα να παραμείνω προσγειωμένος και ακέραιος…

Επέλεξα να δουλέψω, να ενώσω και να φτιάξω γέφυρες. Από αύριο όμως όλα τα είναι αλλιώς. Θα ξεκινήσουμε μαζί από το ίδιο κοινοβουλευτικό υψόμετρο στα ίδια έδρανα αλλά με διαφορετικές ισορροπίες. Σε ένα πολύμορφο, πολύπλοκο και πολύχρωμο σύνολο, όπως αυτό της νέας Βουλής, θέλω να σας ζητήσω να επενδύσουμε όλοι στη σύνεση και στην αλήθεια των προθέσεων μας, γιατί αυτή η αλήθεια, αργά ή γρήγορα, να είστε σίγουροι πως θα βγει στο φως», είπε ο κ. Κακλαμάνης και ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κόμμα της ΝΔ γιατί τον πρότεινε τρεις φορές, ευχαρίστησε τον Κωνσταντίνο Τασούλα και τον ειδικό γραμματέα Κωνσταντίνο Μπαγιώκο.

Τι ακολουθεί

Mετά την εκλογή προέδρου η Ολομέλεια της Βουλής εξέλεξε τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς του Σώμα. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική, όχι όμως προφορικά , λλά γραπτά. Μάλιστα για να εξοικονομηθεί χρόνος στήθηκαν τέσσερις κάλπες, όπου οι βουλευτές με το όνομά τους δήλωσαν την προτίμησή τους.

Σημειώνεται ότι τα πρόσωπα που προτάθηκαν από τους “Σπαρτιάτες”, την “Νίκη” και την «Πλεύση Ελευθερίας» δεν εκλέχθηκαν καθώς δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό των ψήφων. Μάλιστα η καταψήφισή τους ήταν συντριπτική. Αναλυτικά η ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους:

1ος αντιπρόεδρος Ιωάννης Πλακιωτάκης εξελέγη με 269 ψήφους (30 παρών)

2ος αντιπρόεδρος Γιώργος Γεωργαντάς 269 ψήφους (30 παρών)

3ος Αντιπρόεδρος Αθανάσιος Μπούρος 269 30 παρών

4ος Αντιπρόεδρος Ολγα Γεροβασίλη 269 30 παρών

5ος Αντιπρόεδρος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 270 30

6ος Γιώργος Λαμπρούλης 239 31 παρών

7ος Πέτρος Δημητριάδης 25 ψήφους 275 παρών, δεν εκλέγεται

8ος Βασίλης Βιλιάρδος εκλέχθηκε με 256 ψήφους 44 παρών

9ος Γιώργος Αποστολάκης 39 ψήφους δεν εξελέγη

10ος Μιχαήλ Χουρδάκης δεν εξελέγη

Επιστολή Φάμελλου στον Τασούλα

Προηγήθηκε η ένταση με το ενδεχόμενο συνύπαρξης των ακροδεξιών Σπαρτιατών με τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές παρατάξεις και δη του ΣΥΡΙΖΑ που πυροδότησε εντάσεις. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Κώστα Τασούλα για την τοποθέτηση των Σπαρτιατών ανάμεσα στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αριστερή πλευρά της αίθουσα.

Συγκεκριμένα σημείωσε πως «θεωρούμε απαράδεκτο και αδιανόητο ότι επιλέχθηκε να διασπαστεί ο χώρος των καθισμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να μην υπάρχει συνέχεια των θέσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα». Παράλληλα, επεσήμανε πως «θεωρούμε επίσης απαράδεκτο ότι επιλέχθηκε η τοποθέτηση του κόμματος ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ στα έδρανα της αριστεράς στη Βουλή κάτι αναντίστοιχο με την ιστορία της Βουλής και γενικότερα των κοινοβουλίων αλλά και με τον κοινοβουλευτικό κανόνα».

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου εισήλθαν στη Βουλή οκτώ κόμματα, ξεπερνώντας το σχετικό κατώφλι του 3%. Η Ν.Δ. με 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με 47, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 32, το ΚΚΕ με 21, το κόμμα Σπαρτιάτες με 12, η Ελληνική Λύση με 12, το κόμμα Νίκη με 10, και η Πλεύση Ελευθερίας με 8 βουλευτές. Όπως προαναφέραμε, ο νέος πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας δεσμεύτηκε πως θα επιλύσει το ζήτημα με τις θέσεις των εδράνων των Σπαρτιατών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι