Καμπανάκι λοιμωξιολόγων – Σφαγή για τα μέτρα κατά της πανδημίας
02/11/2020Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να προσλάβει η εξάπλωση της μετάδοσης του κορωνοϊού, καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας τα νέα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν το Σάββατο τις δύο χιλιάδες. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη Θεσσαλονίκη, όπου το υπουργείο Υγείας έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό με το σχέδιο αυτό εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID, έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στην πόλη. Αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.
Παραλλήλως, έγινε γνωστό ότι εξετάζεται να τεθεί σε εφαρμογή διευρυμένο σχέδιο αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη προς άλλες περιοχές, στις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ. Αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε ότι «στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά».
Στα όρια η Θεσσαλονίκη λόγω πανδημίας
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας εξετάζονται οι δυνατότητες να δοθούν κίνητρα σε γιατρούς, εντατικολόγους, πνευμονολόγους και αναισθησιολόγους, προκειμένου να καρποφορήσουν οι προκηρύξεις για την στελέχωση των ΜΕΘ, καθώς οι αυξημένες ανάγκες έχουν φέρει και πάλι στο προσκήνιο τις χρόνιες ελλείψεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο Σωτηρία, από τις 50 κλίνες ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν με δωρεά της Βουλής, λειτουργούν οι 12, αφού δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.
Σύμφωνα με το υπουργείο έχει εκδοθεί η σχετική προκήρυξη, αλλά όπως και σε προηγούμενες, η ανταπόκριση είναι χαμηλή. Για την κατάσταση ο Βασίλης Κικίλιας έχει καλέσει τη Δευτέρα στο υπουργείο τους αρμόδιους τομεάρχες όλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει. Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι χτυπούν καμπανάκι κινδύνου, καθώς μετά το αρνητικό ρεκόρ των 2.000 κρουσμάτων αναμένουν νέα εκτίναξη τις επόμενες ημέρες. Αυτό τουλάχιστον προανήγγειλαν τόσο ο Χαράλαμπος Γώγος όσο και ο Μανώλης Δερμιτζάκης, με τον δεύτερο να εύχεται το νέο πακέτο μέτρων να διαρκέσει περισσότερο από έναν μήνα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να ληφθούν έναν μήνα νωρίτερα.
Με στόχο να αποφύγει το γενικό lockdown, ιδίως πριν από τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο το νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων, τα αποτελέσματα των οποίων θα φανούν μετά από δύο εβδομάδες. Μέχρι τότε όμως οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει μια νέα έξαρση των κρουσμάτων. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τα ξημερώματα της Τρίτης, 3 Νοεμβρίου. Σε αυτά περιλαμβάνεται το ολοκληρωτικό κλείσιμο της εστίασης στις “κόκκινες” περιοχές, καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού σε όλη τη χώρα και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 00:00 έως τις 05:00 το πρωί.
Τι λένε τα κόμματα
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι άργησε να κινητοποιηθεί και ότι τα μέτρα που έλαβε αποτελούν αποσπασματικές κινήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και την αναστολή του 80% των χειρουργικών επεμβάσεων στις “κόκκινες περιοχές” κάνει λόγο για «κυνική επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση επί 8 μήνες δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας».
Η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί έντονη κριτική, προσωπικά, στον πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την εγκληματική αδιαφορία». Τον κατηγορεί μάλιστα ότι «όσο καιρό αυτοθαυμαζόταν, αρκέστηκε σε χειροκροτήματα για τους ήρωες με τις λευκές μπλούζες, αλλά δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυσή τους, με αποτέλεσμα ήδη στις αρχές του δεύτερου κύματος της πανδημίας το ΕΣΥ να βρίσκεται στα όριά του». Ζητά τέλος την άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, την άμεση επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ, την άμεση συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ, καθώς και την άμεση και ουσιαστική εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Για «ανικανότητα ή αδιαφορία» κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό και το ΚΙΝΑΛ. Τονίζει μάλιστα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμα του «δεν είπε τίποτα, για την χαλάρωση και τον εφησυχασμό που καλλιέργησε η κυβέρνηση του», όπως «δεν είπε ούτε μια λέξη για την ενίσχυση του ΕΣΥ και για την αντιμετώπιση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία».
Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει παραλλήλως μια σειρά μέτρων, άμεσης εφαρμογής, η οποία περιλαμβάνει τεστ παντού, αξιοποίηση του δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ένταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας στον ενιαίο σχεδιασμό για νοσηλεία ασθενών με τον ιό και κλίνες ΜΕΘ. Προτείνει επίσης την άμεση ενίσχυση των Νοσοκομείων με ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, καθώς και fast truck προσλήψεις οδηγών και τεχνικών στα δημόσια μέσα μεταφοράς για να κυκλοφορήσουν και τα περίπου 300 οχήματα που παραμένουν παρκαρισμένα.
Άμεση και μαζική πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και μονιμοποίηση όσων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ζητά και το ΚΚΕ, το οποίο επίσης επικρίνει σκληρά τη μείωση, κατά 80%, των προγραμματισμένων χειρουργείων στις “κόκκινες περιοχές”. Σημειώνεται ότι σε αυτές ανήκουν η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται ο κύριος όγκος των σοβαρών χειρουργικών επεμβάσεων. Το ΚΚΕ ζητά επίσης την επίταξη των μεγάλων υγειονομικών μονάδων του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών.
Αναποτελεσματικότητα καταλογίζει στην κυβέρνηση και η Ελληνική Λύση, τονίζοντας ότι χρειάζονται «προληπτικά μέτρα» και όχι «κατασταλτικά, τα οποία λαμβάνει μέσα στον πανικό της η κυβέρνηση». Σημειώνει επίσης ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «τρομοκρατούν τους Έλληνες και καταστρέφουν την οικονομία». Ρωτά τέλος την κυβέρνηση από «ποια επιστημονική μελέτη τεκμηριώνει ότι ο ιός μεταδίδεται στην εστίαση και όχι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου γίνεται το αδιαχώρητο».
Η απάντηση του υπουργείου Υγείας
Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Υγείας θα μεταβεί τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφθεί διαδοχικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς”. Την ίδια ώρα, το υπουργείο, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «όπως έγινε στην διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, έτσι και τώρα, λαμβάνει έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα».
Σε ό,τι αφορά τη μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της COVID-19 υπογραμμίζει ότι «είναι τακτική που ακολουθείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» και αναφέρει ότι «υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν έχουν επιστρέψει σε κανονική λειτουργία νοσοκομείων από την Άνοιξη». Παραλλήλως σημειώνει ότι «τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (όπως χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού) υλοποιούνται κανονικά από τα νοσοκομεία».
Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι «η λειτουργία των ειδικών νοσοκομείων συνεχίζεται κανονικά». Αναφέρει επίσης ότι «οι προσλήψεις στο ΕΣΥ. έχουν φτάσει τις 7.000 συνολικά και ότι 4.000 νοσηλευτές θα μονιμοποιηθούν. Τονίζει τέλος ότι οι ΜΕΘ έχουν διπλασιαστεί και από 557 το 2019 είναι 974, ότι τα ημερήσια τεστ φτάνουν τα 25.000 και ότι ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας (185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία)».