ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί αναφέρει η επιστολή Κασσελάκη σε τρεις Ευρωομάδες – Υπέρ της προοδευτικής συνεργασίας η Γεροβασίλη

Κασσελάκης για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ

Τί αναφέρει η επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιστολή στους Προέδρους του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Walter Baier, του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Stefan Lövfen και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Thomas Waitz και Mélanie Vogel απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του:

“Με την επιστολή αυτή καλώ τις ηγεσίες των τριών προοδευτικών κομμάτων της Ευρώπης σε διάλογο και κοινή δράση, με στόχο την απόκρουση του ακροδεξιού κινδύνου και την προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας επτά κοινών στόχων στο νέο ευρωκοινοβούλιο: 1) Την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτος δικαίου 2) Την προώθηση μιας αποτελεσματικής και δίκαιης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής 3) Την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης 4) Την προώθηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αυτονομίας προσανατολισμένης στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και του διεθνούς δικαίου 5) Την πορεία προς ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, που θα ενισχύσει τα εργασιακά δικαιώματα και θα μειώσει δραστικά την ανεργία των νέων 6) Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με επιστροφή όλων των ομήρων και την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους 7) Την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία βάσει του διεθνούς δικαίου”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι προσηλωμένος στην ενότητα δράσης των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Για να διασώσουμε την Ευρώπη από τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και από τον διχασμό, το μίσος, την ξενοφοβία και τον αντιευρωπαϊσμό της Ακροδεξιάς. Προσκαλώ την ηγεσία και την ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν μαζί μας” κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ικανοποιητικό το αποτέλεσμα”

Ικανοποιητικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος προανήγγειλε οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές στο κόμμα, κάλεσε σε κοινή δράση την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ όπου υπάρχουν συμπτώσεις και προέβλεψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα οδηγήσει τη ΝΔ σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο “Παραπολιτικά Fm” από τις Σπέτσες όπου κάνει μίνι διακοπές με τον σύζυγό του και μαζί με συγγενείς του από τις ΗΠΑ για να ξεκουραστεί από τον εκλογικό αγώνα, ο κ. Κασσελάκης είπε mea culpa για “την επίδειξη των σπιτιών του” όχι όμως για το πόθεν έσχες του που παρουσίασε προεκλογικά. Δεν απέφυγε ξανά την αυτοαναφορικότητά λέγοντας: “Μπορεί να απώθησε κάποιο κόσμο αλλά η προβολή του πόθεν έσχες φανέρωσε και την υποκρισία της ΝΔ. Ήθελαν να δολοφονήσουν τον χαρακτήρα μου και δεν το πέτυχαν. Από τη πλευρά μου ήθελα να τηρήσω της υπόσχεσή μου. Είμαι ένας 36 χρόνος που επέστρεψε στην χώρα του για να προσφέρει και έχει παρουσιάσει όλη του την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Άντεξα, ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε και προχωράμε. Θα δώσω αναλυτικά τα στοιχεία του πόθεν έσχες και θα προκαλέσω και τον πρωθυπουργό και τους άλλους υπόχρεους να κάνουν το ίδιο”.

Ο κ. Κασσελάκης επανέλαβε τις επιθέσεις για αδιαφάνεια των οικονομικών της ΝΔ. Είπε χαρακτηριστικά: “Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε ένα ευρώ μαύρα χρήματα, το ότι κυκλοφορούν τόσες σακούλες μαύρα για τις καμπάνιες, αυτή είναι η πολιτική στην Ελλάδα. Ας αρχίσουμε με την ρύθμιση χρέους της ΝΔ που δεν την ξέρει ο ελληνικός λαός. Είναι δυνατόν το κόμμα που κυβερνά να έχει 500 εκ. χρέος και να κάνει καμπάνια πιο ακριβή από ότι στη Γερμανία; Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να ξέρει που είναι το χρήμα στην πολιτική”.

“Σημειώσαμε πρόοδο”

Για την αξιολόγηση του αποτελέσματος είπε: “Έχουμε δύναμη στις λαϊκές συνοικίες που σημαίνει ότι η δυσφήμιση του προσώπου μου δεν πέτυχε. Ο κόσμος καταλαβαίνει ποιος είναι στο πλευρό του και λέει την αλήθεια.

Δεν πετάω από την χαρά μου, είναι αλλά ένα πολύ ικανοποιητικό και βάση των συνθηκών καλό αποτέλεσμα. Η ΝΔ έπεσε από το 41% στο 28%, αυτό δεν έγινε αυτόματα. Κάποιος έκανε αντιπολίτευση, στοχευμένα, δυνατά. Μαζί με τις πρωτοβουλίες μας για την ακρίβεια, για τα Τέμπη, βάλαμε την ατζέντα και εκθέσαμε την κυβέρνηση”.

Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι “έχουμε σημειώσει πρόοδο” και επικαλέστηκε ότι σε αρκετές περιφέρειες όπως η Α΄Αθήνας, ο Δυτικός Τομέας, η Αχαία, η Β΄ Πειραιά, τα Χανιά, ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε σημαντικά την διαφορά από τη ΝΔ σε σχέση με τις εκλογές του 2023. Για τις φήμες ότι ο Παύλος Πουλάκης δεν στήριξε τη προεκλογική προσπάθεια είπε: “Δεν σχολιάζω μικροπολιτικά και παραπολιτικά. Ο Παύλος όμως στήριξε και του είχαμε αναθέσει συναντήσεις με νοσοκομεία και τον εκθειάζουν στα νησιά”.

Για την κριτική που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματος είπε: “Όταν έχεις ένα ολόκληρο σύστημα να θέλει να δολοφονήσει τον χαρακτήρα σου κάτι δεν πάει καλά. Είμαι περήφανος που ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε. Μετά την διάσπαση υπήρχαν δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 8%. Τώρα μαζί με τη Νέα Αριστερά είναι στο 17,4 %. Είμαι υπερήφανος για τον ΣΥΡΙΖΑ και για το αποτέλεσμα”.

Είπε ακόμη ότι δεν έκανε προεκλογικό αγώνα one man show (απαντώντας σε άρθρο του Θανάση Καρτερού) και σαν επιχείρημα έφερε ότι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε από την επιλογή των μελών, ενώ διαφώνησε με την εκτίμηση του Χρήστου Σπίρτζη ότι “με το αποτέλεσμα θα πρέπει να κλαίμε”.

Η κεντροαριστερή συνεργασία

Για τις μελλοντικές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: “Προσκαλώ την κοινοβουλευτική ομάδα να συνεργαστούμε για προτάσεις νόμου στις οποίες συμφωνούμε. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πώς να επικοινωνήσει με το γραφείο μου”.

Όσον αφορά στο σενάριο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – Νέας Αριστεράς, είπε “όσο είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει συνεργασία με το μόρφωμα αυτό της Νέας Αριστεράς, είναι απαράδεκτο και ανήθικο να μην έχουν επιστρέψει τις έδρες. Για τις προτάσεις ευρύτερης συνεργασίας που περιλαμβάνουν και τη Νέα Αριστερά -όπως πχ του Διονύση Τεμπονέρα-, απάντησε: “Όποιος επιθυμεί τη Νέα Αριστερά να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιος δεν εκφράζεται από τις αλλαγές που κάνουμε είναι δικαίωμα του να επιλέξει άλλη πορεία, εμείς θα συνεχίσουμε να ανανεώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές σε σχέση και με το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου. Σε ερώτημα για το αν θα αλλάξει τις διαδικασίες για το πειθαρχικό και την δυνατότητα διαγραφών από τον πρόεδρο απάντησε: “Πρέπει να υπάρχει αντίβαρο στον πρόεδρο, δεν μπορεί να διαγράφει μόνος του, αλλά ο πρόεδρος πρέπει να έχει την ευελιξία να ασκεί αντιπολίτευση και να κυβερνήσει με βάση τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος”.

Για τα Μέσα Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ είπε: “Επεξεργαζόμαστε όλες τις επιλογές και είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για να συνεχίσουν. Στο σπίτι του Μπελογιάννη είχα συγκινηθεί όταν είδα σε μία φωτογραφία να κρατά την ‘Αυγή’. Έχω ένα κόμμα με μεγάλη ιστορία και μία εφημερίδα που έχει εμπνεύσει κόσμο. Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης μου”.

Ο κ. Κασσελάκης είπε ακόμη ότι “σε βάθος χρόνο θα ξέρετε και την κυβέρνηση με την οποία θα κυβερνήσω. Η ομάδα θα είναι πραγματική προοδευτική αριστεία. Θα ξέρει ο κόσμος πώς θα κυβερνήσει και θα υπάρχουν προτάσεις νόμου για μία σειρά ζητήματα”.

Αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη ΝΔ: “Προβλέπω ότι ο κ. Μητσοτάκη δεν θα κατέβει για να επανεκλεγεί. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Θα ακολουθήσει την πορεία του Σημίτη. Εμείς θα αναλάβουμε εμείς μία χώρα που θα έχει φτωχοποιήσει το ένα τρίτο, το άλλο ένα τρίτο δεν θα μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της και κάποιοι λίγοι θα πλουτίζουν”.

Σε ερώτημα για το αν θα ψηφίσει για Προεδρία της Δημοκρατίας την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου είπε ότι “θα απαντήσω την κατάλληλη στιγμή”.

Τέλος επιβεβαίωσε ότι ισχύει παλαιότερη δήλωση του ότι “μέχρι τα 40 θα έχουμε αποκτήσει παιδί με τον Τάιλερ” αλλά πρόσθεσε “πέραν αυτού είναι οικογενειακό ζήτημα που αφορά την μας προσωπική ζωή”.

Δήλωση Γεροβασίλη

Υπέρ της συνεργασίας των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου τάχθηκε η Όλγα Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο κεντρικό δελτίο του ArtTV.

Μιλώντας αρχικά για το ύψος της αποχής, η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε ότι «οι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα ότι η πολιτική δεν έχει δώσει απαντήσεις στα προβλήματα τους. Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη, καθώς είναι ο πέμπτος χρόνος διακυβέρνησης και με τις πολιτικές της δεν δείχνει να κοιτάει το συμφέρον των πολλών αλλά το συμφέρον των ελαχίστων».

Στη συνέχεια, απαντώντας για την αποτίμηση της εκλογικής επίδοσης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν νίκησε, όμως άντεξε, είναι στη δεύτερη θέση και εξακολουθεί να είναι αξιωματική αντιπολίτευση». Μάλιστα, η κυρία Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι προεκλογικά, στις δημόσιες τοποθετήσεις της, είχε πει ότι ο στόχος ήταν η σημαντική μείωση του ποσοστού της ΝΔ, πράγμα που συνέβη, και πρόσθεσε πως «συμβάλλαμε και εμείς σε αυτό».

Αναφορικά με τη συζήτηση για τον προοδευτικό χώρο, η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι «απαιτείται συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εναλλακτικής πρότασης. Η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και η ίδια η κοινωνία μας δείχνει ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Και θα πρέπει αυτό το δρόμο να τον βρούμε. Εγώ, όντας μέλος, στέλεχος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, προφανώς θέλω αυτές οι πρωτοβουλίες να παρθούν μέσα από το κόμμα μου, προκειμένου να ανοίξει αυτός ο διάλογος για να δώσουμε την πραγματική λύση στον ελληνικό λαό».

Τέλος, σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, η κυρία Γεροβασίλη ανέφερε ότι για ακόμη μια φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέγραψε στην ΠΕ Άρτας το υψηλότερο ποσοστό πανελλαδικά και είπε «ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπολίτες μου γι’ αυτό».