Κασσελάκης: “Να σηκωθεί όποιος διαφωνεί με την τεκνοθεσία”! – Ποιοι ζήτησαν στροφή στην Κεντροαριστερά
13/01/2024Την στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όταν θα έρθει ο γάμος των ομοφύλων ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την σύγχυση που προκάλεσαν οι αντιφατικές του τοποθετήσεις γύρω από την κομματική πειθαρχία ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό καταλογίζοντάς του «πολιτική δειλία και κουτοπονηριές», αλλά και στον Νίκο Ανδρουλάκη τον οποίο χαρακτήρισε «δήθεν προοδευτικό».
Για εμάς τα ζητήματα των δικαιωμάτων δεν είναι ζητήματα αρχηγισμού και πειθαρχίας, είναι ζητήματα ταυτοτικά, ανέφερε και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του: «Ποιος εδώ μέσα διαφωνεί μία γυναίκα που δέχεται σεξιστική παρενόχληση στον χώρο εργασίας να μπορεί να το καταγγείλει δίχως να φοβάται αντίθετα. Ποιος εδώ μέσα διαφωνεί ένα ομόφυλο ζευγάρι να έχει δικαίωμα στο πολιτικό γάμο και στην τεκνοθεσία; Αν όχι η Αριστερά ποιος; Η Αριστερά ξέρει να αγωνίζεται και όχι να κρύβεται. Θα υπερψηφίσουμε κάθε βήμα στην πρόοδο και θα περιμένουμε από τον δήθεν προοδευτικό κ. Ανδρουλάκη να κάνει το ίδιο».
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, όπου απευθυνόμενος στο ακροατήριο, ρώτησε: «Ποιος εδώ μέσα διαφωνεί ένα ομόφυλο ζευγάρι να έχει δικαίωμα στο γάμο και στην τεκνοθεσία; Αν υπάρχει κανείς να σηκωθεί». Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «μετά από πολλές κωλοτούμπες ο κ. Μητσοτάκης», λέει ότι θα φέρει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και πρόσθεσε «άντε να το δούμε».
Είπε ακόμη: «Επαναφέραμε την πρόταση νόμου για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών. Χάρη στη δική μας πίεση ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να ξεπαγώσει τη νομοθετική του πρωτοβουλία και με τη δική μας ψήφο θα περάσει αν έρθει στη Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να ξεπεράσει οπισθοδρομικές αγκυλώσεις και εξαρτήσεις και η πολιτική δειλία του πρωθυπουργού τον ωθεί σε κουτοπονηριές με την ενθάρρυνση της αποχής των βουλευτών του». Και πρόσθεσε με χιούμορ «θα φθάσω να συμφωνήσω με τον κ. Σαμαρά, πώς γίνεται εμείς που ζητάμε από τους πολίτες να συμμετέχουν να ζητάμε από τους βουλευτές να απέχουν».
Ο κ. Κασσελάκης άφησε αιχμή κατά του Παύλου Πολάκη λέγοντας ότι «η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται όχι να κρύβεται». Απάντησε και στην παρέμβαση των τριών στελεχών του -Γιάννη Ραγκούση, Κώστα Ζαχαριάδη και Θανάση Θεοχαρόπουλου- λέγοντας: «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ηγέτιδα δύναμη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ως τέτοια θα ηγηθεί του αγώνα για την ενίσχυση των αριστερών δυνάμεων στις Ευρωεκλογές, αλλά και του αγώνα για τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα όλων των προοδευτικών δυνάμεων, Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Πρασίνων».
Οι ομιλίες Θεοχαρόπουλου-Ραγκούση
Εσωκομματικό δημοψήφισμα για την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών πρότεινε στην ομιλία του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Αναπτύσσοντας την πρόταση που κατέθεσε από κοινού με τους Κώστα Ζαχαριάδη και Γιάννη Ραγκούση ανέφερε: «Δημοψήφισμα για να πάρουμε την μεγάλη απόφαση. Ο λόγος στα μέλη. Για μια μεγάλη Κεντροαριστερά. Και για να αποδείξουμε ότι είμαστε κόμμα των μελών».
Ακολούθως εξήγησε: «Στόχος μας είναι ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο. Με στρατηγικό αντίπαλο τη ΝΔ και τις συντηρητικές πολιτικές. Χωρίς ανασφάλειες και φοβίες οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Γιατί τώρα; Γιατί αν δεν το συζητήσουμε τώρα με μια κυρίαρχη ΝΔ και με ποσοστά κάτω από 20% πότε; Γιατί αν όχι πριν από το Συνέδριο και τις ευρωεκλογές πότε θα το αποφασίσουμε μετά;». Απάντησε και στο ερώτημα «γιατί δημόσια η συζήτηση» λέγοντας: «Μα το καταθέσαμε στα όργανα και το συζητάμε και δημόσια. Γιατί μια τέτοια συζήτηση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί παρά να αφορά την κοινωνία».
Για την αντίδραση που υπήρξε στην πρόταση των τριών ανέφερε: «Οφείλουμε πλέον να σεβόμαστε όλοι τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, εμείς τις σεβόμαστε και θα τις σεβαστούμε. Αλλά ένας ευρωβουλευτής μας είπε δημόσια ότι ο ίδιος αν αποφασισθεί κάτι άλλο δεν θα το σεβαστεί και θα φύγει. Και είπε όσοι πιστεύουν αυτά να πάνε στο ΠΑΣΟΚ. Μα είναι δυνατόν, με αυτόν τον τρόπο διώχνει από τον ΣΥΡΙΖΑ όλο τον προοδευτικό κόσμο και του λέει να φύγει. Είναι δυνατόν; Εμείς καλούμε όλο τον προοδευτικό κόσμο να κάνουμε την μεγάλη Προοδευτική παράταξη υπηρετώντας τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς».
Τέλος σημείωσε: «Η στάση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη σήμερα είναι θετική καθώς καλωσόρισε την πρόταση για διάλογο ενόψει του Συνεδρίου. Αντίθετα σε όσους λέγανε ότι το θέμα έχει λήξει. Για αυτό προτείνουμε σήμερα και Δημοψήφισμα μεταξύ των μελών και φίλων όπως προβλέπει και το καταστατικό μας και καθώς θέλουμε να γίνει στην πράξη και το κόμμα μελών και όσα λέει ο Στέφανος Κασσελάκης. Να δώσουμε τον λόγο στα μέλη. Και στο Συνέδριο και με δημοψήφισμα λοιπόν. Τέλος εμείς που λέμε Κεντροαριστερά λέμε αυτό να γίνει στη βάση των αρχών και αξιών της Αριστεράς. Για αυτό υποστηρίζουμε την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και στεκόμαστε απέναντι στην εργαλειοποίηση που επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ και όποιος άλλος.
Την πρότασή του για την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς Κεντροαριστερά και την ένταξη του κόμματος στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών κατόπιν δημοψηφίσματος, ανέπτυξε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Γιάννης Ραγκούσης. Για την στροφή προς Κεντροαριστερά σημείωσε: «Ουσιαστικά σημαίνει να ξανασυστηθούμε πολιτικά και προγραμματικά στις δυνάμεις της εργασίας, στη μεσαία τάξη, στους Έλληνες που παράγουν και δημιουργούν, στην καινοτόμο κι εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, στη νέα γενιά».
Συνεχίζοντας ανέφερε: «Επίσης, στροφή προς Κεντροαριστερά σημαίνει εναρμόνιση του κόμματος με τα μέλη, αλλά κυρίως με την πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών, που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, και οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις διπλές εκλογές 2023».
Ακολούθως αναφέρθηκε στην κοινή πρότασή του με τους Θανάση Θεοχαρόπουλο και Κώστα Ζαχαριάδη να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή ομάδα των σοσιαλιστών: «Η επιλογή για την ευρωομάδα που θα συμμετέχουμε, σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλογή για το ποιοι είμαστε και τι πιστεύουμε. Δεν είναι ταυτοτική επιλογή. Είναι επιλογή για το, σε ποιο πεδίο θα δώσουμε τις μάχες για την Ευρώπη που θέλουμε.
Θα δώσουμε τη μάχη των ιδεών μας – των δικών μας ιδεών – στο μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των ευρωσοσιαλιστών ή όχι. Και σε αυτό το σημείο να πω ότι πράγματι πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν θέμα περιωπής δημοψηφίσματος. Ειδικά σε ένα κόμμα που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως κόμμα μελών».
Αναφέρθηκε και στην «πρόσφατη, δυσάρεστη και άδικη για όλους μας, δημόσια συζήτηση για τα οικονομικά του κόμματος», λέγοντας: «Με δεδομένο ότι η κρατική χρηματοδότηση προς όλα τα κόμματα είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για την επέκταση της «Δι@ύγειας», του Νόμου 3861 στα κόμματα, καθώς και στα δάνεια των πολιτικών προσώπων, ιδίως των μελών της κυβέρνησης. Προτείνω λοιπόν το κόμμα μας να πάρει την πολιτική πρωτοβουλία με συγκεκριμένη πρόταση νόμου και να εισηγηθεί την επέκταση της εφαρμογής της «Δι@ύγειας» στα κόμματα. Και τότε να δούμε τα αντανακλαστικά της ΝΔ και του κάθε ‘Αδωνι Γεωργιάδη”.
Οι επιφυλάξεις Ιερώνυμου
Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου ο κ. Κασσελάκης πέρασε την πόρτα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών όπου εθιμοτυπικά συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Με το πέρας της συνομιλίας τους και σε κοινές δηλώσεις τους ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι «είχαμε μια εξαιρετική πρώτη συνάντηση με τον Μακαριώτατο. Συμφωνήσαμε να τα ξαναπούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Από πλευράς μου, εξέφρασα ότι οι αξίες της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ συνάδουν πλήρως με τις αξίες της Εκκλησίας, γιατί αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε φωνή στους αδύναμους. Να μπορέσουμε να προσφέρουμε αλληλεγγύη σε όλα τα κομμάτια της κοινωνίας και ειδικά σε αυτά τα οποία αισθάνονται κοινωνικό αποκλεισμό».
Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι «η Εκκλησία έχει ένα μεγάλο ρόλο να παίξει σε αυτήν την πορεία και ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα μπορεί να σταθεί με τον ακτιβισμό του στο πλευρό της κοινωνίας. Μιλήσαμε πάνω σε αυτό το πλαίσιο για τη συμφωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Μακαριωτάτου το 2018.
Μια καλή συμφωνία, η οποία δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε όσον αφορά στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας. Θα είναι η πρόθεσή μας ως αξιωματική αντιπολίτευση να συνεχίσουμε να την προωθούμε και ίσως και μια μέρα ως κυβέρνηση να την υλοποιήσουμε». Επίσης, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την υποδοχή και δήλωσε πως θα είναι στη διάθεσή του «για να είμαστε χρήσιμοι στις σχέσεις μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας».
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Ήταν μια συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων σε πράγματα τα οποία είναι γενικά. Μιλήσαμε για το έργο της Εκκλησίας, για την πορεία των συζητήσεων μέχρι τώρα Εκκλησίας και Πολιτείας. Επαινέσαμε τα καλά σημεία που υπάρχουν, ψέξαμε τα σημεία τα οποία, από πλευράς δικής μου, θέλουν ακόμη μελέτη και να προχωρήσουμε περισσότερο».
Εξάλλου, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέφερε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και πως συμφώνησαν να τα ξαναπούν. «Αν πλανάται ένα ερώτημα που μερικοί θέλουν να έχουν μια απάντηση ως προς το θέμα του γάμου των ομοφύλων, εγώ να πω ότι είμαι επιφυλακτικός», για να προσθέσει ότι, όπως συμφώνησαν με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρειάζεται να υπάρχει ένα κείμενο, ένας νόμος, «για να το δούμε και να τοποθετηθούμε» πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντάς του: «Σας παρακολουθώ». «Τρέχω όσο περισσότερο μπορώ, για να υπάρχει ένας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Ομογένεια» φέρεται να ανταπάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης. «Είμαι περήφανος που εκπροσωπώ τον Ελληνισμό, την Ομογένεια ως αρχηγός πολιτικού κόμματος», συμπλήρωσε.