Καταλύτης για τη λήψη δραστικών μέτρων η Μόρια

Λυγερού Νεφέλη
514
Καταλύτης για τη λήψη δραστικών μέτρων η Μόρια, Νεφέλη Λυγερού

Μετά από μία πρώτη περίοδο μάλλον χαλαρής αντιμετώπισης, η κυβέρνηση οδηγείται στη λήψη δραστικών μέτρων στο μέτωπο του μεταναστευτικού. Ρόλο καταλύτη αναμφισβήτητα έπαιξε η τραγωδία στη Μόρια. Η φωτιά που στοίχισε τη ζωή μίας νέας γυναίκας από το Αφγανιστάν έσπειρε οργή στον ασφυκτικά γεμάτο καταυλισμό, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν άγρια επεισόδια. Ομάδες μεταναστών επιτέθηκαν κατά των πυροσβεστικών οχημάτων και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές με πέτρες και ξύλα.

Η σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών κινδύνευσε, σε βαθμό που αναγκάστηκαν να αποσυρθούν. Ακολούθησαν άγριες συμπλοκές και οι αστυνομικοί για να αντιμετωπίσουν την επίθεση έριξαν μεγάλη ποσότητα δακρυγόνων. Τα παραπάνω, όσο τραγικά είναι, άλλο τόσο ήταν αναμενόμενα. Περίπου 12.000 άνθρωποι ζουν στιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες, ενώ καθημερινά εκατοντάδες νεοαφιχθέντες έρχονται να προστεθούν.

Εδώ και καιρό η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου και όχι μόνο είναι στην πραγματικότητα εκτός ελέγχου. Τα τελευταία επεισόδια υποχρέωσαν και όσους προτιμούν να το παίζουν στρουθοκάμηλοι να το παραδεχτούν. Το ΚΥΣΕΑ είχε προ καιρού ανακοινώσει κάποια μέτρα, τα οποία, όμως, είχαν κατά κανόνα μείνει στα χαρτιά. Τώρα, η κυβέρνηση υποχρεώνεται να δράσει άμεσα.

Για πρώτη φορά επιχειρείται να ξεχωρίσουν γρήγορα οι πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο από τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες. Τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι όσοι έρχονται παράνομα στην Ελλάδα είναι σε ποσοστό περίπου 80% οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Αποδεχόμενη, λοιπόν, η κυβέρνηση ότι η κατάσταση δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη, αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τη διαδικασία παροχής ασύλου.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι επιχειρεί να ανατρέψει το κλίμα ανοχής που μέχρι τώρα περιέβαλλε το πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό σχεδιάζει να περάσει το μήνυμα στους ίδιους τους εδώ μετανάστες, σε όσους σχεδιάζουν να έλθουν, αλλά και στην ΕΕ ότι η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι, όπως σε μεγάλο βαθμό ήταν. Όσοι εισέλθουν και δεν δικαιούνται άσυλο θα κρατούνται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, μέχρι την απέλασή τους. Για τον σκοπό αυτό θα κατασκευαστούν αρκετά τέτοια κέντρα.

Ενίσχυση φύλαξης συνόρων

Αποφασίστηκε ακόμα η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Στόχος είναι να αυξηθούν κατακόρυφα και οι επιστροφές. Στα 4,5 χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα είχαν πραγματοποιηθεί 1.806 επιστροφές. Στόχος είναι να έχουν επιστραφεί 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

Ένα άλλο μέτρο είναι η κατάρτιση λίστας με τις χώρες που θεωρούνται ασφαλείς, ώστε να επιστρέφεται αμέσως σε ασφαλή χώρα όσοι πολίτες της εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η ελληνική διπλωματία έλαβε εντολή να διεθνοποιήσει το πρόβλημα. Η αρχή έγινε με την αναφορά που έκανε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του προς την 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ειδικό βάρος το αυριανό ταξίδι του Γιώργου Κουμουτσάκου στην Τουρκία. Την ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίαζε υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με κεντρικό θέμα το μεταναστευτικό, κλείδωναν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη συνάντηση του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος έχει ξεκαθαρίσει ότι μία από τις βασικές προτεραιότητές του είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας για την παροχή ασύλου. «Παραλάβαμε 75.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, μη επεξεργασμένες, μη εξετασθείσες και έρχονται κατακόρυφα αυξημένα αιτήματα ασύλου από το Μάιο». Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο αρμόδιος υπουργός, είναι η κάθε αίτηση ασύλου να κρίνεται τελεσίδικα εντός τριών μηνών. Η σημαντική αλλαγή είναι ότι δικαίωμα αίτησης ασύλου, πλέον, θα έχουν μόνο όσοι έχουν “προσφυγικό προφίλ”, δηλαδή θα πρέπει να είναι εμφανές ότι πρόκειται για πρόσφυγες κάτι που δεν είναι και πολύ δύσκολο να φανεί.

«Επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, όπως προβλέπεται από την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, είναι ένα κλειδί προκειμένου να ανακτηθεί εν μέρει ο έλεγχος της κατάστασης στα ελληνικά νησιά», σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος από την τραγωδία στην Μόρια. Παράλληλα, εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Βερολίνου στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

«Είμαστε πιο αυστηροί από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Στο μεταναστευτικό και στη διαχείρισή του από την κυβέρνηση αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τους βουλευτές της ΝΔ που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά στις 7 Ιουλίου. «Εμείς ακολουθούμε άλλη πολιτική… Πιο αυστηρή. Δεν ακολουθούμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δεν άφησε αναπάντητη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου. Σε δική του ανακοίνωση, το υπουργείο έκανε γνωστό πως έχει ήδη καταθέσει στην Κομισιόν  στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2019-2020, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Στη Μόρια πράγματι οι συνθήκες είναι άθλιες. Και στη Σάμο το ίδιο. Δεν αντιμετωπίζονται με ψέματα ή εξωραϊσμούς. Χρειάζεται, όμως, ιδιαίτερο θράσσος, ώστε αυτοί που έφτιαξαν, παράτησαν και μας κληρονόμησαν αυτό το γκουλάγκ να γίνονται τιμητές σε δυο μήνες. Παλεύουμε ώστε το χειμώνα στα νησιά να βρίσκονται λιγότεροι από τους μισούς. Εάν οι ροές συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, θα δυσκολευθούμε αφάνταστα να το καταφέρουμε. Αλλά θα γίνει! Όλη η Ελλάδα θα δείξει την αλληλεγγύη της στα νησιά. Εάν κι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί ας συμπράξει», αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.