ΣΧΟΛΙΟ

Κατεπειγόντως ιδιαίτερα μαθήματα στον Αλέξη

Κατεπειγόντως ιδιαίτερα μαθήματα στον Αλέξη, Πέτρος Πιζάνιας

Εμβρίθεια, ελεγχόμενος τόνος, βλέμμα αυστηρό, δείκτης του δεξιού χεριού προτεταμένος, το σώμα γερμένο προς τα εμπρός. Αυστηρότητα. Σε αυτά πρέπει να μην ξεχάσω το αυλάκι ανάμεσα στα φρύδια, μια κατακόρυφη γραμμή η οποία, όντας στο κέντρο της εικόνας, θέλει να δώσει εκτόπισμα, βάρος. Κάθε σημείο της γλώσσας του σώματος δηλώνει σοβαρότητα και αυστηρότητα.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν ακούμε ή διαβάζουμε όσα λέγονται με την άλλη, την γνωστή σε όλους μας ελληνική γλώσσα. Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, ζητάει τροποποιήσεις για το ελληνογαλλικό σύμφωνο στα άρθρα 2 και 18, προκειμένου να το ψηφίσει ως εξής: τα γαλλικά στρατεύματα να υπερασπίζονται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, εναέριος χώρος), τα οποία η χώρα δεν έχει ανακηρύξει επισήμως, ούτε ο ίδιος φρόντισε όσο ήταν πρωθυπουργός.

Αλλά τα ελληνικά να μην (επαναλαμβάνω: να μην) εμπλέκονται σε πολεμικές συγκρούσεις της Γαλλίας σε περιοχές του πλανήτη, όπου η χώρα αυτή έχει όχι μόνο κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και ευθέως εθνική κυριαρχία. Πρόκειται για τις υπερπόντιες κτήσεις, οι οποίες είναι διεθνώς κατοχυρωμένες ως γαλλικό εθνικό έδαφος.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, μέσα στην απέραντη πολιτική σοφία του, ζητάει να συναφθεί μια συμμαχία, με βάση την οποία Γάλλοι στρατιώτες, ως άλλοι πειρατές, να προασπίζονται δικαιώματα της χώρας μας που δεν έχουμε κατοχυρώσει επισήμως, ενώ Έλληνες στρατιώτες δεν θα μπορούν να πολεμήσουν σε περιοχές αναγνωρισμένες διεθνώς ως γαλλική εθνική επικράτεια.

Η σχέση του Αλέξη με τη Γεωγραφία

Δεν προτείνω, ασφαλώς, να πάμε να πολεμήσουμε ό,που γης. Και φυσικά, παρά το μεγάλης σημασίας σύμφωνο με τη Γαλλία (όπως και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), να μην ξεχνάμε πως πρωτίστως πρέπει να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και μόνο ακολούθως σε εξωτερική βοήθεια.

Ωστόσο, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από την πολύ ευφάνταστη (τύπου ήρωα του θεάτρου σκιών) αμοιβαιότητα των σχέσεων με τη Γαλλία που προτείνει, εκτός, ακόμη, ότι ξεχνάει το διεθνές δίκαιο και το αντίστοιχο της θάλασσας, μας εκπλήσσει και με την γεωγραφία. Κάτι, προφανώς, θα έχει ακούσει για το Σαχέλ που το πρόφερε ως χώρα παρότι πρόκειται για γεωγραφική ζώνη. Άλλωστε και παλαιότερα είχε προσθέσει ως πρωθυπουργός στην χώρα ένα επιπλέον νησί όταν διαχώρισε την Μυτιλήνη από την Λέσβο.

Φαίνεται ότι όντως δεν ξέρει ο κ. Αλέξης Τσίπρας, και ακόμη μάλλον δεν διαθέτει κάποιον να του υποδείξει, έστω την Βικιπαίδεια, για να μάθει τα υποτυπώδη. Ωστόσο, νομίζω ότι προσπαθεί να μην ψηφίσει αυτό το τόσο σημαντικό ελληνογαλλικό σύμφωνο όχι από άγνοια ή δημαγωγία, αλλά μάλλον ωθούμενος από το ισχυρότερο ευρωπαϊκό στήριγμά του κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι