ΑΝΑΛΥΣΗ

Κάτι βλέπει το Μαξίμου για να κατεβάζει τον εκλογικό πήχη…

Κάτι βλέπει το Μαξίμου για να κατεβάζει τον εκλογικό πήχη, Σπύρος Γκουτζάνης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Η επίθεση της ΝΔ κατά του Στέφανου Κασσελάκη με αντικείμενο την επιχειρηματική του δραστηριότητα πριν κατέβει στην πολιτική, δείχνει την ανησυχία του ηγετικού επιτελείου για τα σημάδια ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Έρχεται δε σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση χάνει έδαφος αφενός από το διογκούμενο κύμα δυσαρέσκειας για το δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και από το σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων των Ελλήνων του εξωτερικού που έχει ήδη στοιχίσει την απομάκρυνση μίας ευρωβουλευτού, την παραίτηση ενός Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και ενός κομματικού στελέχους της ΝΔ.

Το Μέγαρο Μαξίμου με την βιαστική έρευνά του επιχειρεί να μείνει εκτός κάδρου η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και ο πρώην γραμματέας της ΝΔ. Ωστόσο τα ερωτήματα σε ποια χρονική στιγμή διέρρευσαν τα στοιχεία, όπως και γιατί οι λίστες είχαν φθάσει από το αρμόδιο υπουργείο στο κόμμα της ΝΔ, ακόμη δεν έχουν απαντηθεί, ενώ μαίνονται οι αγωγές κατά του Δημοσίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα ακόμη ζήτημα που αφορούσε το πρωθυπουργικό ταξίδι στην Όαση Σίβα μαζί με το ζεύγος Καρατζά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το ερώτημα για το ποιος και πόσο πληρώνει τον σύμβουλο επικοινωνίας του πρωθυπουργού Σταν Γκρίνμπεργκ. Επιπλέον, το Μέγαρο Μαξίμου είναι αντιμέτωπο με την σταθερή δυσαρέσκεια που προκαλεί η αδυναμία αντιμετώπισης της ακρίβειας, αλλά και η απορρύθμιση της δημόσιας υγείας.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει τον έλεγχο της επικαιρότητας και η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζει ρωγμές. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν αυξημένη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Η αποξένωση της κομματικής βάσης της ΝΔ, με αφορμή τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έχει παρατεταμένες συνέπειες. Για τις ευρωεκλογές το κυβερνητικό επιτελείο έχει εγκαταλείψει σαν μέτρο το 41% των εθνικών εκλογών και εκ των πραγμάτων αναμετράται με το 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Ανεβαίνουν οι τόνοι

Στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών και καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, η ΝΔ απάντησε με επίθεση για τα επιχειρηματικά του Στέφανου Κασσελάκη. Τη ΝΔ ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Νέα Αριστερά, που ζήτησε να παρουσιάσει τώρα το πόθεν έσχες του ο κ. Κασσελάκης. Η ερμηνεία που δίνουν ορισμένοι παρατηρητές του δημοσίου βίου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει ως αντίπαλο τον Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου να τον ενισχύσει για την δεύτερη θέση έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη δεν είναι πειστική.

Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη είχε άπλετο χρόνο για να εκμεταλλευτεί την παρατεταμένη περιδίνηση και την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ – παρολίγο διπλή – ώστε να καθαρίσει το παιχνίδι της πρωτιάς στην ευρύτερη Αριστερά και Κεντροαριστερά και την δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει να χάνει και την δυναμική μικρής ανόδου που είχε καταγράψει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται και δείχνει τάση ανόδου. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι σταθερά στην επικαιρότητα με τις life style εμφανίσεις του και δημιουργεί ένα δικό του κοινό. Το εάν θα πάει και στις κάλπες είναι στοίχημα.

Μέσα από αυτό το πρίσμα είναι πιθανότερο ότι το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ως δυνάμει επικίνδυνο αντίπαλο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Με την επικοινωνιακή του δεινότητα και με την απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Κασσελάκης διαμορφώνει ή διατηρεί ζητήματα στην επικαιρότητα. Η κριτική που δέχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το επικοινωνιακό μίγμα είναι ετεροβαρές, προβάλλει δυσανάλογα την προσωπική του ζωή σε σχέση με τις πολιτικές του θέσεις και ενίοτε σκεπάζει και την πολιτική δραστηριότητα του κόμματος.

Για τη ΝΔ μία πτώση κάτω από το πολιτικό και ψυχολογικό όριο του 30% θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βέβαια, ακόμη και αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη η μείωση των ποσοστών της ΝΔ, αυτό δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ. Εκείνο που προς το παρόν φαίνεται ως πιθανότερο είναι η ενίσχυση των πέραν της ΝΔ δεξιών κομμάτων, που σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην ΕΕ, μπορεί να δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα για την χώρα.

Καθαρή δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ κοντά στα ποσοστά των τελευταίων εκλογών, θα βάλλει τέλος στην υφέρπουσα αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη. Τρίτη θέση με χαμηλό ποσοστό, θα επαναφέρει το θέμα της ηγεσίας. Αντιστοίχως τρίτη θέση με χαμηλά ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ θα σηματοδοτήσει έναν κύκλο αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη, την οποία ήδη κάποιοι προετοιμάζουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι