ΑΝΑΛΥΣΗ

Βαρύ το κλίμα για Μητσοτάκη στην κοινωνία – Τον σώζει η καχεξία της αντιπολίτευσης

Βαρύ το κλίμα για Μητσοτάκη στην κοινωνία – Τον σώζει η καχεξία της αντιπολίτευσης

Καθώς η ελληνική κοινωνία δείχνει να αφυπνίζεται από τον μακρύ λήθαργό της, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά στρατηγική τριμήνου μέχρι τις ευρωεκλογές, που θα διασφαλίσει όχι τόσο την πρώτη θέση, που δεν αμφισβητείται, αλλά ότι δεν θα ανατραπεί η πολιτική δυναμική και το ποσοστό της ΝΔ δεν θα πέσει πολύ, αφού ορισμένοι φοβούνται ότι ενδεχομένως να πέσει και κάτω από το όριο του 30%.

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Tο δυστύχημα των Τεμπών και η προσπάθεια συγκάλυψης στην Εξεταστική Επιτροπή προκαλεί την ευαισθησία της κοινής γνώμης. Αυτό φαίνεται από τις 1.500.000 υπογραφές και έχει πολιτικά αποτελέσματα, έστω και με χρονική καθυστέρηση. Έρχεται δε να προστεθεί στις εντυπώσεις από το αρνητικό ψήφισμα του Eυρωκοινοβουλίου για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, ξυπνώντας μνήμες από το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η διαρροή των στοιχείων των ομογενών εξελίχθηκε σε σκάνδαλο και ήδη έχει στοιχίσει στην κυβέρνηση μία ευρωβουλευτή, την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που βιάστηκε να κάνει χρήση των στοιχείων για να προλάβει τους ανταγωνιστές της, και τους δύο αρμόδιους τον γενικό γραμματέα Εσωτερικών και τον αρμόδιο της ΝΔ για τον Απόδημο Ελληνισμό. Πρόκειται για μία ακόμη μεθόδευση της κυβέρνησης στην προσπάθεια της να κάνει damage control. Με την καρατόμηση των τριών, το Μαξίμου έγινε από ελεγχόμενος ελεγκτής, αφού φυσικά έχει την πολιτική ευθύνη.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολιτικό κόστος από την αδυναμία ή απροθυμία της να ελέγξει την ακρίβεια, ενώ σταδιακά προστίθενται και οι αρνητικές κρίσεις των πολιτών από τις κινήσεις ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Υγείας. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την επικοινωνιακή διαχείριση στήνοντας κακόγουστα σόου σε σούπερ-μάρκετ και σε νοσοκομεία και πουλώντας το σαν μεταρρύθμιση. Συνέβαλε, όμως, στην αποσάθρωση της δημόσιας υγείας, δημιουργώντας μεγάλες αναμονές για χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν χειρουργείο. Τώρα οι πολίτες θα πληρώνουν για υπηρεσίες που ήταν δωρεάν. Πρόκειται για αποτυχία.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αποξένωσε τον πρωθυπουργό από ένα σημαντικό τμήμα της εκλογικής βάσης της ΝΔ, ενώ το ρήγμα που καταγράφηκε με τις 51 διαφοροποιήσεις βουλευτών δεν έχει καλυφθεί. Το επικείμενο συνέδριο του κόμματος γίνεται μέσα σε κλίμα εσωκομματικής κατήφειας, καθώς τα 50 χρόνια συμπίπτουν με την νεοφιλελεύθερη νεομητσοτακική μετάλλαξη, η οποία απέχει πολύ από τις ιδρυτικές ορίζουσες.

Τί προοιωνίζονται οι δημοσκοπήσεις

Εάν κάτι θεωρείται βέβαιο και αποτυπώνεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις είναι ότι το κοινωνικό κλίμα αλλάζει, παρότι η κοινωνική αντιπολίτευση δεν αντιστοιχίζεται με την πολιτική. Η μέχρι τώρα αδιατάρακτη κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη απειλείται σοβαρά στις ευρωεκλογές. Οι μετρήσεις δείχνουν την ΝΔ να κινείται γύρω στο 30%. Στο σχετικό ερώτημα, ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατη συνέντευξή του, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι θα επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης εξαρτούν το εάν το αποτέλεσμα θα είναι καλό από την διαφορά από το δεύτερο κόμμα! Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παλαιότερα, σε διεθνές ακροατήριο, διαβεβαίωνε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα ανατρέψει την πολιτική δυναμική κι αυτός είναι ο αντικειμενικός του στόχος.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει εγκαταλείψει σαν μέτρο των επιδόσεών της το 40,5% των εθνικών εκλογών και έχει κατεβάσει τον πήχη στο ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019 γύρω στο 33%. Η πραγματική αγωνία όμως του Μεγάρου Μαξίμου και η αντίστοιχη πολιτική του αντεπίθεση αποσκοπεί στο να διατηρήσει το κόμμα το “3” μπροστά από το τελικό του ποσοστό. Έμπειροι βουλευτές που αφουγκράζονται τις εκλογικές τους πελατείες λένε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, ακόμη και αυτό δεν είναι βέβαιο, επειδή στην «γαλάζια βάση υπάρχει πολύς θυμός». Το ενδεχόμενο ενός ποσοστού που θα έχει το δύο μπροστά με τις συμβολικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που το συνοδεύουν, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Απόδραση από τα προβλήματα;

Η κυβέρνηση αναδεικνύει πλέον την καθημερινότητα, αν και η προσπάθειά της προσκρούει αφενός στα Τέμπη, αφετέρου στο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων των ομογενών. Αλλά και η αντιμετώπιση της ακρίβειας με σταθεροποίηση των τιμών ή και σε μειώσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και είδη διατροφής –μετά από συμφωνία κυρίων του πρωθυπουργού με βασικούς οικονομικούς παράγοντες που τον στηρίζουν– δεν δείχνει να αποδίδει ούτε σε ορίζοντα τριμήνου.

Ο στόχος εξασφάλισης ενός ευρωπαϊκού αξιώματος, με σκοπό ο κ. Μητσοτάκης να “αποδράσει” από μία δύσκολη προοπτική, δεν έχει εγκαταλειφθεί, παρά τις εξελίξεις στην ΕΕ περί ανανέωσης της θητείας της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν. Ο πρωθυπουργός θυσίασε ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού κεφαλαίου της ΝΔ με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, για να φιλοτεχνήσει στην ΕΕ προφίλ μεταρρυθμιστή και να εξισορροπήσει τις εντυπώσεις από τις συνεχείς παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των βασικών ελευθεριών που καταγγέλλει το Ευρωκοινοβούλιο.

Σταθεροποίηση ή μείωση των τιμών, πενιχρές αυξήσεις στους χαμηλόμισθους, συνέχιση των επιδομάτων, θα αποτελέσουν την βάση για μία προπαγανδιστική εκστρατεία με άξονα ότι η οικονομική πολιτική αποδίδει και διανέμει το μέρισμα της ανάπτυξης, δίχως να ανατρέπει τα δημοσιονομικά περιθώρια. Το αφήγημα δεν θα αντέξει για πολύ καθώς σταδιακά αναφαίνονται οι διαρθρωτικές αδυναμίες της νεοφιλελεύθερης ανασυγκρότησης. Αυτό, όμως, δεν ενδιαφέρει τους σημερινούς ενοίκους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ή, όπως λένε στελέχη του περιβάλλοντος, αυτό θα απασχολήσει στην συνέχεια, προέχουν οι εκλογές.

Η καχεξία της αντιπολίτευσης

Η αιχμή του δόρατος θα είναι και πάλι τα συστημικά ΜΜΕ και η επίθεση στους πολιτικούς αντιπάλους του κ. Μητσοτάκη, κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Το μόνο στοιχείο που ευνοεί την κυβέρνηση είναι η παρατεινόμενη καχεξία της αντιπολίτευσης. Ακόμη και έτσι, όμως, η ΝΔ χάνει δυνάμεις, ενώ ενισχύονται τα μικρά δεξιά κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ παρά την παρατεταμένη περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλές πτήσεις και σε καμία περίπτωση δεν πείθει ότι έχει την δυναμική να εξελιχθεί στον δεύτερο πόλο του πολιτικού συστήματος κι αντίπαλο του κ. Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι κάνει δύο βήματα εμπρός και ένα πίσω, καθώς δεν έχει ξεπεράσει τις εσωτερικές του αναταράξεις. Οι ευρωεκλογές αποκτούν υπαρξιακή διάσταση: ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει πάση θυσία να διατηρήσει την δεύτερη θέση. Ο στόχος δεν μπορεί να υπηρετηθεί εάν δεν πείσει το εκλογικό κοινό ότι εκείνος διαθέτει συνολική αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Να στερήσει το επιχείρημα του συστημικού μπλοκ ότι «στο τραπέζι υπάρχει μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανεξάρτητα από το πόσο καλή ή κακή είναι».

Η δυσαρέσκεια μπορεί να φουσκώσει τα μικρά κόμματα δεξιότερα της ΝΔ και το ΚΚΕ, αλλά είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι που θα κατευθυνθούν εκεί δεν έχουν την ψευδαίσθηση ότι το ΚΚΕ ή η Ελληνική Λύση και η Νίκη θα αρθρώσουν κυβερνητική πρόταση. Ενδεχομένως στην πέραν της ΝΔ Δεξιά να συγκεντρωθεί ένα ποσοστό που να υπερβαίνει το 15%, ακόμα και να πλησιάσει το 20%. Το κλίμα, άλλωστε, στην Ευρώπη είναι ότι ενισχύεται η λεγόμενη Νέα Δεξιά κι αυτό ίσως ωθήσει σε μία ενοποίηση του χώρου. Αυτό όμως είναι άλλης τάξης ζήτημα και προς το παρόν δεν διαφαίνεται η προσωπικότητα που θα τον ενώσει, διαλύοντας τα μικρά “μαγαζιά”.

Πόλεμος ανακοινώσεων

Την ίδια στιγμή και το ΠΑΣΟΚ μπήκε στο κάδρο της σκληρής αντιπαράθεσης που μαίνεται για τα δραστηριότητες του Στέφανου Κασσελάκη στο εξωτερικό, με την Κουμουνδούρου και την Χαριλάου Τρικούπη να ανταλλάσσουν σκληρές ανακοινώσεις για το ζήτημα, την στιγμή που συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος ανακοινώσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεν Πειραιώς αναδεικνύει την επιχειρηματική δραστηριότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σκοτεινές πτυχές για τις οποίες οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Συνδέει δε τα προσωπικά οικονομικά του κ. Κασσελάκη με την δανειοδότηση τα Χριστούγεννα των μέσων ενημέρωσης του κόμματος.

Η Κουμουνδούρου από την πλευρά της απαντά ότι “οι απαντήσεις έχουν δοθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη”. Ακολούθως υποστηρίζει ότι “πρόκειται για κατευθυνόμενα δημοσιεύματα από φιλικά στο Μέγαρο Μαξίμου μέσα ενημέρωσης με διπλό σκοπό: αφενός να αποπροσανατολίσουν από τις δύσκολες υποθέσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση όπως τα Τέμπη και η η διαρροή των e-mail των ομογενών, θέμα για το οποίο υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει απομάκρυνση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως. Αφετέρου, σύμφωνα πάντα με την Κουμουνδούρου να ανακοπεί η ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει και το πρόσφατο “ιδιωτικό ταξίδι του πρωθυπουργού με το κυβερνητικό αεροσκάφος στην Όαση Σίβα, με το ζεύγος Καρατζιά”.

Η μεν ΝΔ υποστηρίζει ότι οι εξηγήσεις που έχει δώσει ο κ. Κασσελάκης για τις εταιρείες του με έδρα τον “φορολογικό παράδεισο του Ντελαγουέαρ” δεν είναι επαρκής. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του μεταξύ άλλων επαναφέρει το “σπίτι του Βολταίρου” στο Παρίσι ενώ επιμένει ότι στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη “καταγράφεται το έσχες αλλά όχι το πόθεν”.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι