Κι όμως κάπου συμφωνούν Μητσοτάκης-Τσίπρας…
02/12/2021Παρόλο που υπάρχουν αρκετές ενστάσεις για την συνταγματικότητα του προστίμου των 100 ευρώ το οποίο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα επιβάλλεται στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας (άνω των 60 ετών), ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγει να υιοθετήσει (απόλυτα) την συγκεκριμένη ρητορική, όπως έδειξε με την χτεσινή του παρέμβαση στην συζήτηση στην Βουλή, προτιμώντας να εστιάσει στην ανακολουθία που προηγουμένως έδειχνε η κυβέρνηση στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Να σημειωθεί πως αυτοί που εκφράζουν τους πιο σκληρούς χαρακτηρισμούς για το συγκεκριμένο πρόστιμο, την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού (και παλαιότερα για τα lockdown), με ρητορική που θυμίζει την σκληρή αντιμνημονιακή ρητορική του παρελθόντος, είναι η ελληνική Άκρα Δεξιά και τα “κορονοσκεπτικιστικά” κόμματα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Ευρώπη. Ένταση αντισυνταγματικότητας για το πρόστιμο κατέθεσε η Ελληνική Λύση, την οποία όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε.
Δεν παρέλειψαν βεβαίως οι σκληρές επικρίσεις στο πρόστιμο των 100 ευρώ και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον βουλευτή Νίκο Φίλη, ο οποίος το χαρακτήρισε σαν την «πιο απάνθρωπη, αντιδραστική επιλογή… χαρακτηριστική της μισανθρωπίας της κυβέρνησης». Σίγουρα ο κ. Φίλης δεν μπορεί να επικριθεί ως “αρνητής” η “σκεπτικιστής” του εμβολιασμού, καθώς είχε πρώτος υποστηρίξει (από τις αρχές Νοεμβρίου) την λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμούς, σε εμβολιασμένους που δεν κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, μία πρόταση που είχε βρει «ενδιαφέρουσα» ο κ. Μητσοτάκης και τελικά υιοθέτησε, λίγες μέρες μετά.
Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε, λοιπόν, να έχει ενστάσεις κυρίως για την αποτελεσματικότητα του προστίμου των 100 ευρώ. Το χαρακτήρισε «οικονομικό εκβιασμό για τους αδύναμους και δυνατότητα εξαγοράς για τους οικονομικά ισχυρούς», ενώ υπενθύμισε τις παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας, που διαφωνούσαν με την επέκταση της υποχρεωτικότητας, με τον Θάνο Πλεύρη να την χαρακτήριζε μάλιστα τότε «αντισυνταγματική».
Κόντρα Μητσοτάκη-Πολάκη
Η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αναμένεται να κυριαρχήσει στην ΕΕ, μετά και τις χτεσινές δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, που ζήτησε να εξεταστεί από τις χώρες της Ένωσης. Έπειτα από την Αυστρία που ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και η Γερμανία είναι έτοιμη να ακολουθήσει, υπερβαίνοντας μάλιστα ένα ιστορικό “ταμπού”. Η κυβέρνηση Μέρκελ εμφανίζονταν αρνητική στην υιοθέτηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς στην Γερμανία έχει συνδεθεί με το εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς. Σήμερα, την υποστήριξαν o νέος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς, οι συγκυβερνώντες Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, όπως και το Αριστερό-αντιπολιτευόμενο κόμμα Dei Linke.
Στα καθ’ ημάς, πριν την ανακοίνωση του προστίμου των 100 ευρώ από τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα λέγαμε πως έκανε “εμβολιαστική αντιπολίτευση” στον κ. Μητσοτάκη. Ισχυρίζονταν πως δεν τολμά να επεκτείνει την την υποχρεωτικότητα στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις, φοβούμενος το πολιτικό κόστος. Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε εστιάσει στην (όντως τραγελαφική) δήλωση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, ότι οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί… δεν μεταδίδουν!
Με δεδομένα τα μεγαλύτερα ποσοστά της ΝΔ στις μεγαλύτερες ηλικίες, το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 (που είναι περίπου 500.000 άνθρωποι) αναμφισβήτητα θα έχει πολιτικό κόστος για το κυβερνών κόμμα, όπως αναγνώρισε ο Γαλάζιος βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου, ομολογώντας πως «θα φάμε ξύλο», διευκρινίζοντας βέβαια «πολιτικό»!
Αξίζει να σημειωθεί πως αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τον περασμένο Ιούλιο (αφορούσε το υγειονομικό προσωπικό), με βουλευτές του να διαπιστώνουν τότε «διαστάσεις αντισυνταγματικότητας», ο κ. Τσίπρας απουσίαζε από την συζήτηση στην Βουλή, επιλέγοντας να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην… Μύκονο, στην οποία είχε τότε επιβληθεί τοπικό lockdown. Για ένα νομοσχέδιο με «διαστάσεις αντισυνταγματικότητας», η απουσία του κ. Τσίπρα ήταν αξιοσημείωτη.
Κόντρα Μητσοτάκη-Πολάκη
Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε τον πειρασμό να κατατάξει τον ΣΥΡΙΖΑ και πάλι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, ορμούμενος από το επεισόδιο που είχε με τον “συνήθη ύποπτο” Παύλο Πολάκη. Ο κ. Πολάκης, με αναρτήσεις του στο Facebook (με το γνώριμο πλέον ύφος του “αψύ Κρητικού”) έχει κατά καιρούς αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επιτιθέμενος ακόμα και στον… τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό!
Βέβαια, το επεισόδιο με τον Πολάκη δεν ήταν ούτε για τον εμβολιασμό, ούτε για το πρόστιμο των 100 ευρώ, αλλά για τις ΜΕΘ. Ξεκίνησε μετά την παραδοχή του πρωθυπουργού ότι υπάρχουν «και διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε κρεβάτια, με κανονική φροντίδα», μία αναφορά που έφερε την έκρηξη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, που διέκοπτε την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, αποκαλώντας τον «άσχετο»!
Ο κ. Μητσοτάκης αντέδρασε με οργή, μιλώντας για «χυδαίο και αγοραίο ύφος», ενθυμούμενος τον αρχικό σκεπτικισμό του για τον εμβολιασμό που είχε εκφράσει στο παρελθόν ο κ. Πολάκης («με αντιεμβολιαστές δεν μιλάω», ανέφερε χαρακτηριστικά) ζητώντας μάλιστα σε επιτακτικό ύφος από τον κ. Τσίπρα να τον αποπέμψει. Φυσικά ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποφύγει να το κάνει και για πολύ χειρότερα που έχει πει κατά καιρούς ο κ. Πολάκης, καθώς χαίρει δημοφιλίας σε ένα σημαντικό τμήμα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ που ζητεί “σκληρό ροκ” έναντι του κ. Μητσοτάκη.
Στο κάδρο και οι επιστήμονες
Μάλιστα, ίσως για πρώτη φορά σε αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, μπήκε στο κάδρο και η επιστημονική κοινότητα. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στις θέσεις του συμβούλου του κ. Τσίπρα και καθηγητή Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Γρηγόρη Γεροτζιάφα.
Ο κ. Γεροτζιάφας έχει υποστηρίξει πως η Αριστερά «πρέπει να διεκδικήσει τον καθολικό εμβολιασμό», ενώ προκρίνει και σκληρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ακόμα και την απαγόρευση της εισόδου τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θέσεις που όντως είναι σε άλλο μήκος κύματος από την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που όντως ακούγεται να υποστηρίζει την “προαιρετική υποχρεωτικότητα”, μία αντίφαση που φροντίζει να επισημαίνει ο πρωθυπουργός.
Ως απάντηση, ο κ. Τσίπρας παρέθεσε την επικριτική θέση του Ηλία Μόσιαλου για το πρόστιμο των 100 ευρώ, αλλά και του κ. ιατρού-ερευνητή Γιώργου Παυλάκη («που είναι σύμβουλοι σας κ. Μητσοτάκη», όπως ανέφερε). Ο κ. Παυλάκης έχει εκφράσει την διαφωνία του (όπως και άλλοι επιστήμονες) με τον όρο «πανδημία ανεμβολίαστων» που χρησιμοποιούν κατά κόρον τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ είναι υπέρμαχος των lockdown για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Δέλτα, το οποίο επίσης αποκλείει σε έντονο ύφος η κυβέρνηση, όπως όμως προηγουμένως απέκλειε την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού…