ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΙΝΑΛ: Τί προβλέπει δημοσκόπηση για τα πιθανά ζευγάρια στο δεύτερο γύρο

Τί δείχνει δημοσκόπηση για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ – Όλα τα σενάρια

Μια νέα δημοσκόπηση για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ ήρθε για να επιβεβαιώσει την ήδη υπάρχουσα εικόνα που θέλει τα αποτελέσματα της κάλπης να αποτελούν υπόθεση για τρεις. Καμία ένδειξη στο υπάρχον τοπίο δεν οδηγεί σε εκτίμηση για νικητή από τον πρώτο γύρο, αντιθέτως, οι υποψήφιοι που όλα δείχνουν ότι θα διεκδικήσουν την είσοδο τους στο δεύτερο γύρο στις 12 Δεκέμβρη είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τα ευρήματα της έρευνας της εταιρείας Interview δείχνουν δημοσκοπικό προβάδισμα για τον Ανδρέα Λοβέρδο, που ήταν και ο πρώτος που ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία. Ο πρώην υπουργός προηγείται με ποσοστό της τάξεως του 27,1% έναντι των άλλων υποψηφίων. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης με 26,4%, ενώ ακριβώς πίσω του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με 23,5%, που ήταν άλλωστε και ο τελευταίος που μπήκε στην κούρσα για την προεδρία.

Το κάδρο συμπληρώνουν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι που όμως συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Ο λόγος για τους Χάρη Καστανίδη (5%), Παύλο Γερουλάνο (4,8%) και Παύλο Χρηστίδη (3,5%). Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι το 47% εξ όσων σκοπεύουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα προσέλθουν στην κάλπη ως εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, ενώ το 50% θα ψηφίσουν με την ιδιότητα του φίλου.

Δεύτερος γύρος και συμμετοχή

Στη συνέχεια οι ερωτώμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν για τα ενδεχόμενα “ζευγάρια” του δεύτερου γύρου. Σε αυτό το πεδίο, κυρίαρχος φαίνεται να είναι με βάση τα ευρήματα της έρευνας ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς υπερισχύει και των δύο πιθανών αντιπάλων του. Συγκεκριμένα, ο Κρητικός ευρωβουλευτής φαίνεται να κερδίζει με ποσοστό 49,3% έναντι του Ανδρέα Λοβέρδου (38,4%) και με μία ευρεία πλειοψηφία του 61,9% έναντι του πρώην πρωθυπουργού (30,3%).

Στο σενάριο που το δίδυμο του δεύτερου γύρου καταλήξει να είναι Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Παπανδρέου, τα αποτελέσματα της έρευνας δίνουν νικητή τον πρώτο, με ποσοστό 52,7% έναντι του 34,1% που συγκεντρώνει ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος. Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου όπως προκύπτει κι από την ανάλυση της έρευνας, θα εξαρτηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων όσων υποψηφίων τελικά δεν τα καταφέρουν.

Από το ποιον θα επιλέξουν δηλαδή να στηρίξουν, όσοι στον πρώτο στήριξαν κάποιον που δεν τα κατάφερε, ανάμεσα απ’ τους δύο υποψήφιους που θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο. Αυτό, για όσους αποφασίσουν να πάνε καν για δεύτερη φορά στην κάλπη, καθώς υπάρχουν πάντοτε και κάποιοι που θα προτιμήσουν να μείνουν σπίτι. Κρίσιμο ρόλο στην τελική έκβαση θα παίξει άρα και η συμμετοχή.

Μάχη για την πρωτιά και debate

Η σημαντικότητα του παράγοντα της μετακίνησης ψήφων προκύπτει από το ότι σε κάθε σενάριο για τον δεύτερο γύρο, ο υποψήφιος που φαίνεται να επικρατεί (στις δύο περιπτώσεις ο Ν. Ανδρουλάκης, στην τρίτη ο Α. Λοβέρδος), είναι ο ίδιος που απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό υποστηρικτών από τους συνυποψήφιους του που δεν τα κατάφεραν.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι λίγο-πολύ εναρμονισμένα και με αυτά των υπόλοιπων εταιρειών που εξαρχής έδειχναν ένα ισχνό προβάδισμα του Ανδρέα Λοβέρδου στον πρώτο γύρο, καθώς και την ύπαρξη υποψηφίων “δύο ταχυτήτων”. Η μοναδική εξαίρεση αποτελεί η έρευνα της Metron Analysis για το “Βήμα” της Κυριακής, όπου μπορεί να παρουσίασε πρωτιά Λοβέρδου, όμως έδειξε και τον Γιώργο Παπανδρέου να προηγείται σε συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων.

Οι ψηφοφόροι και οι φίλοι του κόμματος βρίσκονται εν αναμονή και των τελικών πληροφοριών για το τηλεοπτικό debate μεταξύ των υποψηφίων που χθες “κλείδωσε” για το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου και που θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ. Σε αυτό αναμένεται να συμμετάσχουν οι πέντε εκ των έξι υποψηφίων, με τον πρώην πρωθυπουργό να προσανατολίζεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ προς το να απέχει, παρά το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής και μέσω Zoom για όποιον δεν επιθυμεί τη φυσική του παρουσία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι