ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κινητοποίηση δημάρχων για Μπελέρη – Επιστολή ΚΕΔΕ στους Δήμους της ΕΕ

Κινητοποίηση δημάρχων για Μπελέρη – Επιστολή ΚΕΔΕ στους Δήμους της ΕΕ,

Επιστολή προς όλους τους δημάρχους που είναι επικεφαλής των Ενώσεων Δήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος.

Η επιστολή έρχεται σε συνέχεια της από 30/5/2023 ομόφωνης απόφασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ και επιδιώκει να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια για την απελευθέρωσή του, ώστε να καταστεί δυνατή η ορκωμοσία του και η ανάληψη των καθηκόντων του: «Ένας εκλεγμένος δήμαρχος, ακριβώς όπως εσείς και εγώ, βρίσκεται στη φυλακή χωρίς κανένα νόμιμο και βάσιμο λόγο. Φυλακίστηκε δύο ημέρες προ των εκλογών, εκλέχτηκε και παραμένει φυλακισμένος μέχρι να εκπέσει για τυπικούς λόγους του αξιώματός του», αναφέρει αρχικά στην επιστολή ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συνεχίζει:

«Δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και να παραμείνουμε αμέτοχοι. Αυτό συμβαίνει επί ευρωπαϊκού εδάφους και καταργεί αυτομάτως τις αξίες, τις αρχές και το σύνολο του ευρωπαϊκού νομικού μας πολιτισμού. Έχουμε υποχρέωση να συμπαρασταθούμε στον συνάδελφό μας. Η παράνομη κράτησή του οδηγεί μεθοδευμένα στην έκπτωση από το αξίωμά του. Η ανεκτική και φιλελεύθερη ευρωπαϊκή κοινωνία μας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμένει απαθής μπροστά στην κατάφορη παραβίαση των δημοκρατικών μας αρχών, πολλώ δε μάλλον όταν τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται επί ευρωπαϊκού εδάφους».

Η επιστολή Κυρίζογλου καταλήγει ως εξής: «Όλοι οι δήμαρχοι να ενώσουμε τη φωνή μας και να διατρανώσουμε την πεποίθησή μας ότι όταν η τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας, είναι φυλακισμένη, κάτι συμβαίνει με τη Δημοκρατία στο σύνολό της στο Κράτος όπου συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα».

Επιστολή απέστειλε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας προς όλες τις πόλεις που είναι αδελφοποιημένες με τον Δήμο και καλεί σε διεθνοποίηση του θέματος Μπελέρη.

Στη Χειμάρρα ο δήμαρχος Αθηναίων

Την Δευτέρα 14 Αυγούστου συμπληρώνονται τρεις μήνες από την εκλογή Μπελέρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές και αυτή είναι η διορία για την ορκωμοσία και ανάληψη των καθηκόντων του ειδάλλως κατά πάσα πιθανότητα θα κηρυχθεί έκπτωτος και θα επαναπροκηρυχθούν εκλογές στη Χειμάρρα. Την Δευτέρα η ομογένεια με την ομογενειακή οργάνωση Ομόνοια έχουν προγραμματίσει στις 6μμ συγκέντρωση στη Χειμάρρα. Ομιλητής θα είναι και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Η Αθήνα έχει το 2023 και την προεδρία του Συνδέσμου των Δήμων της Βαλκανικής.

Επιστολή Γεραπετρίτη στην ΕΕ 

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πηγές αναφέρουν ότι οι αλβανικές αρχές να μπορούσαν να δώσουν λύση στο πολιτικό ζήτημα, με άδεια στον Μπελέρη προκειμένου να πάει στην ορκωμοσία και να αναλάβει τα δημαρχιακά του καθήκοντα. Η χορήγηση αδειών είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται και στην Αλβανία για τους κρατούμενους, ιδίως σε περιπτώσεις που δεν συντρέχουν αιτιάσεις περί απόδρασης του κρατουμένου.

Η κυβέρνηση Ράμα έχει αρνηθεί να παρέμβει, επικαλούμενη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών στο κράτος δικαίου, ενώ από την πλευρά τους οι αλβανικές αρχές φαίνεται πως έχουν εξαντλήσει την αυστηρότητά τους στο πρόσωπο του νεοεκλεγέντος δημάρχου. Σημειωτέον ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε επιστολή στον Ζοζέπ Μπορέλ και στους ομολόγους του των χωρών-μελών της ΕΕ τους οποίους ενημερώνει για την υπόθεση Μπελέρη και σημειώνει ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να ανοίξουν τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Η υπόθεση Μπελέρη προκαλεί την κινητοποίηση και ηπειρωτικών οργανώσεων της Ομογένειας. Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αυστραλίας απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας διαμαρτυρόμενη για την συνεχιζόμενη κράτηση του Φρέντι Μπελέρη.  Επισυνάπτεται κάτωθι η επιστολή:

panepirotic-letter-to-Hon-Penny-Wong (3)

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι