Κυβέρνηση: Ο Σαμαράς τις απόψεις του, εμείς την πολιτική μας!
27/11/2023Σε μία συγκυρία που η Αριστερά ταλανίζεται από μία ακόμη διάσπαση και παρατεταμένη εσωτερική κρίση, ο Αντώνης Σαμαράς αναδεικνύει τις διαφορές του με την κυβερνητική πολιτική σε αρκετούς τομείς.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναδεικνύει την ατζέντα της λεγόμενης Λαϊκής Δεξιάς, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, από την φορολόγηση και την εξωτερική πολιτική μέχρι τον γάμο των ομοφύλων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά, όπως εκφράστηκαν στην χθεσινή του συνέντευξη στην “Καθημερινή”, λέγοντας απλώς ότι «ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε πάγιες θέσεις του, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει το πρόγραμμά της».
Με την συνέντευξή του, ο Αντώνης Σαμαράς αποδοκίμασε την αναθεωρητική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πεδίο των ελληνοτουρκικών. Επέμεινε στην θέση του ότι «δεν συζητάς με πειρατές», σημείωσε ότι «η πολιτική κατευνασμού αφενός αποθρασύνει την Τουρκία και αφετέρου δημιουργεί σκιές στις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο», ενώ επικαλέστηκε και τον έτερο πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, τον Κώστα Καραμανλή.
Επανέλαβε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομοφύλων, εφόσον βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης το φέρει προς ψήφιση. Πάντως, ο Παύλος Μαρινάκης, για μία ακόμη φορά απέφυγε να ξεκαθαρίσει πότε θα έλθει προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο, όπως και για το αν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στους υπουργούς. «Όλα στη ώρα τους όταν έλθει η στιγμή θα συζητήσουμε», ήταν η απάντηση για την προειδοποίηση του Μάκη Βορίδη ότι θα παραιτηθεί.
Ο πρώην πρωθυπουργός, όμως, πήρε αποστάσεις και από το φορολογικό νομοσχέδιο που ήδη προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, ενώ δοκιμάζει τις σχέσεις της με επαγγελματικούς φορείς με τους οποίους είχε αναπτύξει προνομιακές σχέσεις όταν κατήγγειλε ως «φορομπηχτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ». Οι σχέσεις διαταράχθηκαν περαιτέρω με τις δηλώσεις Τσακλόγλου για τους δικηγόρους και τις λύσεις που δίνει η αγορά.
Η ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ
Συνολικότερα, όμως, ο Αντώνης Σαμαράς βάζει το θέμα της πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ εκτιμώντας ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη οι κοινωνίες κινούνται προς τα δεξιά. Σημειώνει την μεγάλη αποχή, καθώς επίσης ότι τα μικρά κόμματα στο άκρο δεξιό φάσμα «πολιτικά δεν αθροίζουν τίποτε ιδιαίτερο», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι την αντίστοιχη κοινωνική μετατόπιση θα πρέπει να την καλύψει η ΝΔ. Ο Παύλος Μαρινάκης, πάλι, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας απλά ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της με στόχο την βελτίωση της ζωής των Ελλήνων πολιτών.
Σε μία συγκυρία που ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται με τον Στέφανο Κασσελάκη προς το κέντρο καθώς θα πιέζεται από τα αριστερά από τους αποχωρήσαντες, ο κ. Σαμαράς φαίνεται να προτείνει ότι η ΝΔ θα πρέπει να κινηθεί δεξιότερα, ακολουθώντας την κοινωνική τάση, όπως την εκτιμά ο ίδιος. Θα είναι ενδιαφέρον εάν η συζήτηση αυτή πάρει έκταση στο εσωτερικό της ΝΔ, που διανύει την δεύτερη κυβερνητική της τετραετία.