ΑΝΑΛΥΣΗ

Το μήνυμα Σαμαρά προς Μητσοτάκη από Κύπρο

Αντώνης Σαμαράς: "Κακή ιδέα η επίσκεψη Ερντογάν" - "Όχι στον γάμο των ομόφυλων"

Αποστάσεις για μία ακόμη φορά παίρνει ο Αντώνης Σαμαράς από την πολιτική της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, στέλνοντας παράλληλα προειδοποίηση από Κύπρο σε μία συγκυρία που παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα. Να υπενθυμίσουμε πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε παρευρεθεί στην ομιλία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, επικαλούμενος προγραμματισμένη περιοδεία του στην Πελοπόννησο. 

Σε δηλώσεις του, λοιπόν, σε κυπριακή εφημερίδα ο κ. Σαμαράς αναφέρει: «Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, που απορρέουν από τις συνθήκες. Η αιτία για την οποία δεν λύθηκαν τα ελληνοτουρκικά δεν είναι η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, αλλά ο ίδιος λόγος που δεν λύνεται το Κυπριακό, δηλαδή η τουρκική επεκτατική πολιτική. Βεβαίως θέλουμε διάλογο αλλά όχι παράδοση. Θέλουμε διάλογο, αλλά όχι για την υπογραφή των δύο κρατών στην Κύπρο και την διχοτόμηση στο Αιγαίο. Αυτά να τα βγάλει από το μυαλό της η Τουρκία και όποιοι άλλοι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός στέλνει προειδοποιήσεις. Τον περασμένο Ιούλιο, στενός συνεργάτης του Σαμαρά, σε άρθρο του που υπέγραφε με ψευδώνυμο, αποδομούσε πλήρως την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά. Το άρθρο είχε δημοσιευτεί μία μέρα μετά την περίφημη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Σκάϊ, όπου είχε αναφερθεί για πιθανές «υποχωρήσεις» στα ελληνοτουρκικά.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει πέρυσι το Νοέμβριο: «Επιμένουμε κι εμείς: Αρνούμαστε να συζητήσουμε πώς θα… μοιράσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας! Γιατί, αν δεχόμασταν να μπούμε σε τέτοια συζήτηση, το θέμα δεν είναι “να τους δώσουμε κάτι, ώστε να σώσουμε τα υπόλοιπα” – όπως υποστηρίζεται από ορισμένους. Διότι, αφού πάρουν κάτι τώρα, θα επανέλθουν με νέες απειλές, ώστε να πάρουν και άλλα… Γι’ αυτό και έχω πει: Με “πειρατές” δεν κάνεις διάλογο!

»Να σας το πω αλλιώς: Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις. Γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος. Τον επεκτατιστή μόνον αποτρεπτικά μπορείς να τον αντιμετωπίσεις. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να ενισχύσουμε την αποτροπή μας έναντι της επιθετικής Τουρκίας. Πώς; Με ισχυρές συμμαχίες, για τις οποίες, ευτυχώς, υπάρχει πολύ πρόσφορο έδαφος σήμερα. Και με αποφασιστικότητα, ώστε κανείς να μη θεωρεί δεδομένο ότι η Ελλάδα τελικά θα υποχωρήσει, θέλει δεν θέλει». Σε άλλο μήκος από το Μαξίμου ήταν και η παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Βέβαια, αυτά δεν απέτρεψαν την κυβέρνηση να μιλά για την “κόκκινη γραμμή των έξι μιλίων” ή να αποσύρει σιωπηρά, οπλικά συστήματα από τα νησιά του Αιγαίου ή να κινείται προς την κατεύθυνση του διαλόγου για την παραπομπή στην Χάγη, με αδιευκρίνιστο προς το παρόν περιεχόμενο για το εύρος των ελληνοτουρκικών διαφορών και με δηλωμένη εξαρχής την πρόθεση για υποχωρήσεις, που προαναφέραμε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι