ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κλείνει η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ – Υπό ανατροπή ο δικομματισμός;

"Pressing" Τσίπρα προς το ΚΙΝΑΛ για μετεκλογική συνεργασία

Η εκλογή Ανδρουλάκη αρχίζει να επηρεάζει το πολιτικό σκηνικό, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δίνουν στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ διψήφια ποσοστά. Αν επιβεβαιωθεί η ανοδική τάση του μπορεί να οδηγήσει σε “επαναπατρισμό” περισσότερων “πράσινων” ψηφοφόρων που έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, ο Ανδρουλάκης εμφανίζεται ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να διεκδικήσει κυρίαρχο ρόλο στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει βέβαια αρκετά μπροστά από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, αλλά η ψαλίδα κλείνει, δημιουργώντας μία αντίστροφη από τη δεκαετία του 2010 εκλογική δυναμική. Οι “Τάσεις” της MRB δείχνουν στην πρόθεση ψήφου ότι παραμένει μεγάλο το προβάδισμα της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ (11 μονάδες). Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,7%, o ΣΥΡΙΖΑ 19,7% και ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ με 13,5%. Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ είναι μόλις 6,2 μονάδες. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,1%, η Ελληνική Λύση 3,8%, το ΜεΡΑ25 2,7% ενώ στο 19,1% βρίσκεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Οι “Τάσεις” τον Δεκέμβριο δείχνουν ότι σε νίκη της ΝΔ πιστεύει το 51% (54,7% τον Ιούνιο), ενώ σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 20,1% (18,7% τον Ιούνιο). Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει τις εκλογές όποτε και εάν γίνουν» το 35,8% (39% τον Ιούνιο) δηλώνει ότι θα επιθυμούσε νίκη της ΝΔ και το 29,7% (31,1% τον Ιούνιο) ότι θα επιθυμούσε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση την ανάλυση της συγκεκριμένης ερώτησης ως προς τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό στην κλίμακα Δεξιά/Αριστερά προκύπτει ότι τα δύο κόμματα αντλούν την δύναμή τους από τον φυσικό τους πολιτικό χώρο. Η ΝΔ από τον χώρο της Δεξιάς και Κεντροδεξιάς και ο ΣΥΡΙΖΑ από την Κεντροαριστερά και Αριστερά, ενώ διεκδικήσιμος είναι ο χώρος του Κέντρου.

 

Η μάχη της δημοτικότητας

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για το ποιος πολιτικός αρχηγός κερδίζει την μάχη της δημοτικότητας. Το 37,4% έχει θετική γνώμη (45% αρνητική) για τον Μητσοτάκη, ενώ το 30,7% έχει θετική γνώμη (50% αρνητική) για τον Τσίπρα. Για τον Ανδρουλάκη το 30,4% έχει θετική γνώμη και μόλις 13,8% αρνητική, καθότι νέος και αδοκίμαστος. Για τον Κουτσούμπα θετική γνώμη έχει το 14,1%, για τον Βαρουφάκη το 13,5% και για τον Βελόπουλο το 13,1%. Τέλος, στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός», ο Μητσοτάκης συγκεντρώνει 41,1%, ο Τσίπρας 29,8% ενώ «κανένας από τους δύο» απαντά το 24,4%.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία ο Ανδρουλάκης υπολείπεται του Τσίπρα σε θετική γνώμη μόνο με 0,3 της μονάδας και του Μητσοτάκη με 7 μονάδες. Τα δημοσκοπικά αυτά ευρήματα αναμφίβολα συνιστούν μία αισιόδοξη αφετηρία για τον στρατηγικό στόχο να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο, ως βασικός πολιτικός εκφραστής της Κεντροαριστεράς, “επαναπατρίζοντας” ψηφοφόρους και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ.

 

Η ανοδική πορεία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται και σε δημοσκόπηση της Prorata, στους “Σφυγμούς”  του Δεκεμβρίου. Από το 6,5% της μέτρησης του Οκτωβρίου εκτοξεύεται σήμερα στο 11%. Η ΝΔ (με 33%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (με 25%) παρουσιάζουν οριακές απώλειες συγκριτικά με την μέτρηση του Οκτωβρίου, διατηρώντας την μεταξύ τους απόσταση, η οποία ανιχνεύεται και αυτή τη φορά στις 8 μονάδες. Αντίστοιχα, οριακές μεταβολές ανιχνεύονται ως προς την επιρροή του ΚΚΕ (4,5%), της Ελληνικής Λύσης (3,5%) και του ΜεΡΑ 25 (2%). Όπως προκύπτει από αυτή τη δημοσκόπηση, τα κέρδη του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ προέρχονται κυρίως από την κατηγορία “Δεν έχω αποφασίσει, Λευκό, Δεν θα ψηφίσω, Άκυρο”.

Μετακινήσεις ψηφοφόρων

Η σημαντική άνοδος που παρουσιάζει το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ συσχετίζεται προφανώς με την εκλογή Ανδρουλάκη, επιβεβαιώνοντας την γενικευμένη αίσθηση αναγέννησης του Κινήματος με τη νέα άφθαρτη ηγεσία του. Μένει να φανεί αν αυτές οι πρώτες μετά τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικές καταγραφές αποτελούν αποτύπωση ενθουσιασμού της στιγμής, ή μια νέα τάση στο εκλογικό σώμα. Επισημαίνεται, ακόμα, ότι για μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων οι πιθανότητες να ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ έχει αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που ενδέχεται να αλλάξει από αρκετά έως και καθοριστικά τον εκλογικό συσχετισμό δυνάμεων, άρα το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού.

 

Η μάχη για την Κεντροαριστερά

Η αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ προκύπτει και από την έρευνα της Κάπα Research. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 33,8% (από 36,7%), ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5% (από 23,6%), το ΚΙΝΑΛ 11,6% (από 6,2%), το ΚΚΕ 6% (από 5%), η Ελληνική Λύση 3,7% (από 3,6%), το Μέρα25 3% (από 2,8%). Τέλος, οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 10,1%, το Λευκό/Άκυρο 1% και το “δεν απαντώ/δεν θα ψηφίσω” 2,8%.

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα και για τη μάχη στον χώρο του Κέντρου. Το 33% θεωρεί καλύτερο εκφραστή του Κέντρου τον Μητσοτάκη, το 28% τον Ανδρουλάκη και το 20% τον Τσίπρα. Ως προς το ποιος θεωρείται καλύτερος εκφραστής του χώρου της Κεντροαριστεράς, ο Ανδρουλάκης προηγείται με 51% και ακολουθεί ο Τσίπρας με 35%.

Μάλιστα, ο Ανδρουλάκης θεωρείται ως πιο γνήσιος εκφραστής της Κεντροαριστεράς και από σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα το 79% αυτών θεωρεί ότι εκφράζει καλύτερα την Κεντροαριστερά ο Τσίπρας, αλλά ένα 15% θεωρεί τον Ανδρουλάκη. Στο σχετικό ερώτημα προς τους ψηφοφόρους της ΝΔ το 76% θεωρούν ότι είναι καλύτερος εκφραστής της Κεντροαριστεράς ο Ανδρουλάκης έναντι μόλις 8% που θεωρούν τον Τσίπρα. Τέλος, από τη δεξαμενή του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 88% και ο Τσίπρας 11%, ενώ από το ΚΚΕ ο Τσίπρας συγκεντρώνει 40% και ο Ανδρουλάκης 35%.

Ενδιαφέρον είναι και το ερώτημα για τις αλλαγές που τυχόν θα φέρει στο πολιτικό σκηνικό το ΚΙΝΑΛ. Στο ερώτημα «εσείς θέλετε να ενισχυθεί εκλογικά το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ; Αν ναι, εις βάρος της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ;» το 40% απαντά «Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ», το 22% «Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος της ΝΔ», το 17% «Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων» και το 17% «Όχι, δεν πιστεύω ότι πρέπει να ενισχυθεί το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ».

Ανοδική πορεία ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με την άποψη του δείγματος για την εκλογή του Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, το 26% απαντά “θετικά”, το 35% “μάλλον θετικά”, το 14% “μάλλον αρνητικά” και το 11% “αρνητικά”. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 75% των ψηφοφόρων της ΝΔ απαντά πως “κρίνει θετική ή μάλλον θετική” την εκλογή. Για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό είναι 43%, του ΚΙΝΑΛ 77%, του ΚΚΕ 53%, της Ελληνικής Λύσης 67% και του Μερα25 53%.

Η ανοδική πορεία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται και στην περιφέρεια της Αττικής σύμφωνα με δημοσκόπηση της Interview για την Politica. Στο ερώτημα «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» το 33,9% των ερωτηθέντων απαντά ΝΔ και το 24,2% λέει ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 8,2% των ερωτηθέντων, ποσοστό υψηλότερο του 5,44% που κατέγραψε στις εθνικές εκλογές στην Αττική.

Συμπερασματικά, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μια άνοδο των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ που αποδίδεται στην εκλογή του Ανδρουλάκη. Η δυναμική αυτή, αν επιβεβαιωθεί και σε επόμενες δημοσκοπήσεις και μάλιστα με τάση κλεισίματος της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ τότε θα τεθεί σε αμφισβήτηση και το δικομματικό πλαίσιο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ της τελευταίας δεκαετίας. Εάν το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ προσεγγίσει δημοσκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται και να τον υπερκεράσει, γεγονός που θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι