ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Τι εκτιμούν για το αποτέλεσμα στο ΚΙΝΑΛ τα επιτελεία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Τι εκτιμούν για το αποτέλεσμα στο ΚΙΝΑΛ τα επιτελεία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Γκουτζάνης

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στα επιτελεία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων η μεγάλη συμμετοχή στην εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ, σε συνδυασμό και με την άνετη επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Καίτοι έχουν εγκύψει στα στοιχεία της εκλογής, εντούτοις οι μέχρι στιγμής αναλύσεις τους, όπως προκύπτει από τις ανεπίσημες διαρροές, περισσότερο προσομοιάζουν με ευσεβείς πόθους, καθώς αμφότεροι επιθυμούν να βολέψουν το γεγονός στους δικούς τους πολιτικούς σχεδιασμούς, με φόντο πάντα τις εκλογές.

Στον μεν ΣΥΡΙΖΑ δίνουν βάρος σε ένα πραγματικό στοιχείο που δικαιώνει εν μέρει την ανάλυσή τους: ότι οι δημοσκοπήσεις έπεσαν απελπιστικά έξω. Προέβλεψαν πρώτο τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ κάποιες τρίτο και εκτός δεύτερου γύρου τον Ανδρουλάκη. Το συμπέρασμα –κατ’ αυτούς– είναι ότι με τον Λοβέρδο επιχειρήθηκε να ανασυσταθεί το “αντι-Σύριζα μέτωπο” και να τελειώνει από το ξεκίνημά του το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση.

Πιο πιθανό θα ήταν να κάνει κυβέρνηση ο Τσίπρας με τον Μητσοτάκη, παρά ο Λοβέρδος με τον Τσίπρα. Προς τούτο συμπεραίνουν συνέβη ένα εκ των δύο: η πρώτη εκδοχή είναι ότι οι δημοσκοπήσεις σκοπίμως έδιναν πρώτο τον Λοβέρδο για να δημιουργήσουν δυναμική υπέρ του, λειτουργώντας σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Η δεύτερη είναι ότι, ακόμη και εάν δεν ήταν κατευθυνόμενες, έπεσαν έξω.

Συνεπώς το συμπέρασμα είναι απλό: Εάν οι δημοσκοπήσεις πέφτουν τόσο πολύ έξω στην πρόβλεψη της εκλογής για αρχηγό του ΚΙΝΑΛ και κάποιες έδιναν πρώτο τον τρίτο, γιατί να μην πέφτουν έξω και στο ότι δίνουν πρώτη με διαφορά τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αν δεν είναι κατευθυνόμενες ενισχύεται η πιθανότητα να κάνουν λάθος.

Όλα καλά στον ΣΥΡΙΖΑ

Επιπλέον, στην Κουμουνδούρου συμπεραίνουν ότι ο κόσμος του ΚΙΝΑΛ δεν παρασύρθηκε από την συστημική προσπάθεια ενίσχυσης του αντι-ΣΥΡΙΖΑ υποψηφίου και ανέδειξε τον Ανδρουλάκη που κρατά αποστάσεις απέναντι και στα δύο μεγάλα κόμματα και ως εκ τούτου και ανοικτή την προοπτική συνεργασίας στο πλαίσιο της προοδευτικής διακυβέρνησης. Το ζητούμενο είναι μέχρι τις εκλογές να διατηρηθεί η τάση απομόνωσης της ΝΔ, εντός και εκτός Βουλής.

Οι πιο τολμηροί προσθέτουν κάτι ακόμη: ότι με το προφίλ του ο Ανδρουλάκης απευθύνεται στον κεντρώο χώρο και αποτελεί δυνάμει απειλή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, περιορίζοντάς του την δεξαμενή ψήφων. Άρα όλα καλά. Το ότι στις κάλπες προσήλθε μεγάλο ποσοστό για ένα μικρό κόμμα, δίχως κυβερνητική δυναμική και ότι πολλοί από εκείνους μπορεί να ήταν εκλογικοί πρόσφυγες που είχαν ψηφίσει στο παρελθόν ΣΥΡΙΖΑ και είναι απογοητευμένοι από τις εξελίξεις στο κόμμα της Κουμουνδούρου, διερευνώντας ακόμη και τον επαναπατρισμό, αυτό προτιμούν να το αντιπαρέρχονται.

Με περισσή αυταρέσκεια προβλέπουν ότι ο Ανδρουλάκης σύντομα θα τους απογοητεύσει. Μία από τις εκτιμήσεις τους είναι ότι η εξέλιξη στο ΚΙΝΑΛ και η δυναμική που θα αποκτήσει, θα επηρεάσει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ορισμένοι, μάλιστα, εμφανίζονται βέβαιοι ότι αν είχε επικρατήσει ο Λοβέρδος τότε σίγουρα θα γίνονταν εκλογές την Άνοιξη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είχε τον σύμμαχο που χρειάζεται.

ΝΔ: «Αμφισβητείται ο Τσίπρας»

Στη ΝΔ πάλι απορρίπτουν ότι με οποιοδήποτε τρόπο παρενέβησαν, είτε ενθαρρύνοντας την εκλογή Λοβέρδου, είτε επηρεάζοντας τις δημοσκοπικές εταιρείες. «Αυτά είναι ανοησίες» απαντούν απερίφραστα. Ακολούθως δίνουν την δική τους ερμηνεία στο αποτέλεσμα. Θεωρούν ότι η μεγάλη συμμετοχή οφείλεται στο ότι απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ξαναγυρίζουν.

Ακολούθως εκτιμούν ότι ο Ανδρουλάκης έχει τις προϋποθέσεις να δώσει δυναμική στο ΚΙΝΑΛ, ώστε να διεκδικήσει ρόλο στην ευρύτερη Κεντροαριστερά και αντίστοιχα να μειώσει τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεμονία του Τσίπρα, αφαιρώντας του κρίσιμες ψήφους στις εκλογές. Φυσικά, θεωρούν ότι η ΝΔ σε κάθε περίπτωση θα είναι πρώτο κόμμα, ωστόσο ότι μία δυναμική επανεκκίνηση του ΚΙΝΑΛ θα του μειώσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό.

Οι πιο ευφάνταστοι προχωρούν ακόμη πιο πέρα, εκτιμώντας ότι είναι η απαρχή μιας διαδικασίας που προοπτικά μπορεί να φέρει το ΚΙΝΑΛ δεύτερο κόμμα, αφού –κατ’ αυτούς– ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντέξει μια ακόμη πολιτική και εκλογική ήττα. Το ότι ο Ανδρουλάκης με το κεντρώο προφίλ και τις ίσες αποστάσεις μπορεί να απευθυνθεί σε ένα κοινό που δεν συμπαθεί μεν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι πλέον δυσαρεστημένο από την αυταρχική διολίσθηση του Μητσοτάκη, στερώντας κρίσιμες ψήφους από τη ΝΔ την ώρα που αιμορραγεί από τα δεξιά, δεν τους περνά από το μυαλό.

Φυσικά στη ΝΔ θα προτιμούσαν την επικράτηση του Λοβέρδου, που θεωρούν ότι θα οδηγούσε το ΚΙΝΑΛ σε κυβερνητική συνεργασία με τη μητσοτακική ΝΔ. Τώρα διερευνούν τις προοπτικές που ανοίγονται. Πιο συγκεκριμένα, αν ο Ανδρουλάκης θα συντηρήσει το “αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο” και θα είναι πρόθυμος για μία κυβέρνηση με τη ΝΔ. Θεωρούν ότι τα κυκλώματα εξουσίας θα παίξουν τον ρόλο τους ώστε ο Ανδρουλάκης να μην ενθαρρύνει το σενάριο Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση.

Ίσως το μόνο στο οποίο συμπίπτουν οι σχολιαστές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για το εκλογικό αποτέλεσμα στο ΚΙΝΑΛ είναι ότι δεν βλέπουν πως ψηφοφόροι που ανήκουν στον χώρο μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ενεργοποιούνται, αναζητώντας στο κόμμα το οποίο είχαν παλαιότερα εγκαταλείψει εκλογικά, πολιτική και εκλογική στέγη. Δεν αρέσει στους εκατέρωθεν σχολιαστές ότι αυτοί οι ψηφοφόροι δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τη ΝΔ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι