Κόλπο Μηταράκη για να παραμείνουν οι παράνομοι μετανάστες
27/08/2022Το μεταναστευτικό αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Ελλάδα από την στιγμή που η Τουρκία έχει τη δυνατότατα να ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο. Αν και το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, από την άλλη πλευρά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κάνει κόλπο για να παραμείνουν οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου αναφέρεται ότι «Προγραμματισμός απόδοσης ραντεβού για υποβολή μεταγενέστερης αίτησης, η οποία απευθύνεται σε αιτούντες άσυλο, των οποίων το αρχικό αίτημα έχει απορριφθεί τελεσίδικα. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα απευθύνεται σε όσους Πολίτες Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ) επιθυμούν να υποβάλουν εκ νέου αίτημα διεθνούς προστασίας στη χώρα μας και υπό την προϋπόθεση ότι το αρχικό τους αίτημα έχει απορριφθεί τελεσίδικα».
Η ενέργεια Μηταράκη δεν συνάδει με τη λογική καθώς αναιρεί την τελεσίδικη απόφαση απόρριψης. Είναι λάθος ενέργεια και έχει στόχο οι παράνομοι μετανάστες να παραμείνουν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση. Να υποθέσουμε ότι μετά από κάθε απόφαση απόρριψης οι μετανάστες θα μπορούν να κάνουν συνέχεια μεταγενέστερες αιτήσεις; Nα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι θα παραμένουν στην Ελλάδα μέχρι να γίνουν αυτές δεκτές;
Ο τουρκικός υβριδικός πόλεμος στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη συνεχίζεται και η κυβέρνηση εμφανίζεται να πιάνεται αδιάβαστη –φάνηκε στο πρόσφατο επεισόδιο με τους παράνομες μετανάστες στη βραχονησίδα του Έβρου. Η κυβέρνηση παρουσιάζει, όπως αποδείχθηκε από το συμβάν, έλλειμα πληροφόρησης και συντονισμού στην αποτροπή παράνομων μεταναστρών.
Παράνομοι μετανάστες και εθνική ασφάλεια
Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενέργησε ετεροχρονισμένα και φαίνεται ότι δεν συντονίστηκε με τις ελληνικές αρχές ασφαλείας και την ΕΥΠ. Γενικότερα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει άμεση πληροφόρηση για το μεταναστευτικό, τι ακριβώς συμβαίνει στο πεδίο αλλά και δείχνει να αγνοεί τις επιπτώσεις που έχουν τα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών, στις τοπικές κοινωνίες καθώς και τις αντιδράσεις τους.
Ταυτόχρονα και το ΥΠΕΞ αναλώνεται σε copy-paste ανακοινώσεις για το μεταναστευτικό όταν υπάρχει επεισόδιο στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, έχοντας και αυτό έλλειμμα πληροφόρησης για την κατάσταση στο πεδίο. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι το πως ενεργούν οι δικαστικές αρχές σχετικά με ΜΚΟ που με τις δράσεις του υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια και λειτουργούν προς όφελος της Άγκυρας. Κάποιες ΜΚΟ διευκολύνουν την προπαγάνδα του Ερντογάν για να εγείρει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.
Το μεταναστευτικό εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για την ελληνική εθνική ασφάλεια από την στιγμή που δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για την ταυτοποίηση των προσφύγων. Τούρκοι πράκτορες και ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές έχουν δυνατότητα διείσδυσης σε ελληνικό έδαφος υπό την κάλυψη του πρόσφυγα, με την αποστολή, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν εστίες έντασης, όταν τους ζητηθεί. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 δύο ισλαμιστές εξτρεμιστές που είχαν εμπλοκή σε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, εισήλθαν με συριακά διαβατήρια στη Λέρο και από εκεί μεταβήκαν στην Ευρώπη.
Επισημαίνεται ότι τους πρώτους εφτά μήνες του 2022 στα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα, συνελήφθησαν συνολικά 386 διακινητές παράνομων μεταναστών (312 στην περιοχή του Έβρου). Ο αριθμός των συλλήψεων μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερος αν υπάρξει σωστός συντονισμός των ελληνικών αρχών ασφαλείας και της υπηρεσίας πληροφοριών καθώς και άμεση αντίδραση.
Δημιουργία μια ομάδας Task Force
Η δημιουργία μια ελληνικής ομάδας Task Force για το μεταναστευτικό (συμπεριλαμβάνοντας Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα και ΕΛΑΣ) θα μπορούσε να αυξήσει τις δυνατότητες αποτροπής, ώστε οι παράνομοι μετανάστες να μη διεισδύουν στην ελληνική επικράτεια. Επιπλέον, το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει την δική της υπηρεσία πληροφοριών ίσως και να αποτελεί ένα μειονέκτημα για τον εντοπισμό πρακτόρων της ΜΙΤ και ισλαμιστών εξτρεμιστών μαχητών οι οποίοι διεισδύουν υπό την κάλυψη του πρόσφυγα.
Η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που δεν ενδιαφέρεται για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Επιπλέον, ένα άλλο πρόβλημα αποτελούν οι δικαιωματιστές, οι εθνομηδενιστές και οι “υποστηρικτές” των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ που κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του άνοιξε τα σύνορα στους μετανάστες, συνεχίζει να ενεργεί με βάση την ιδεοληψία του και να αγνοεί την απειλή του μεταναστευτικού για την εθνική ασφάλεια.
Η Ελληνική Λύση, από την άλλη πλευρά, υπεραμύνεται μιας σκληροπυρηνικής αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών, μέσω εθνικιστικών “κορωνών” με μόνο στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Το αποτέλεσμα είναι η απουσία μιας διακομματικής συμφωνίας για την υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Το ίδιο παρατηρείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της Τουρκίας, που ήδη διεξάγει υβριδικές επιχειρήσεις κατά της Ελλάδας.