Μαδούρο εσείς, Μπολσονάρου εμείς!

Μαδούρο εσείς, Μπολσονάρου εμείς, Βαγγέλης Σαρακινός

Ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός, έδωσαν τελικά στην κυβέρνησή του 153 βουλευτές, ανάμεσά τους ο Γιάννης Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων. Με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία ολοκληρώθηκε όμως και ένας κύκλος έντασης και σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, στην διάρκεια του οποίου ο πολιτικός λόγος ξέφυγε από τα κοινοβουλευτικά όρια και υπέπεσε σε εκείνα του πεζοδρομίου.

Ο κύκλος αυτής της αντιπαράθεσης ξεκίνησε πριν το Πάσχα με την αναγγελία της πρόθεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Πολάκη, με αφορμή το σχόλιό του για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Κιμπουρόπουλο. Μια πρόταση που ο πρωθυπουργός μετέτρεψε σε διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Με την κίνηση αυτή, ο Τσίπρας επιχείρησε να αποφύγει την απολογητική χροιά μιας αντιπαράθεσης στην Βουλή, που θα είχε ως επίκεντρο τα «ατυχή», από επικοινωνιακή άποψη τουλάχιστον, σχόλια του υπουργού του. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης, θέλοντας να μεταφέρει την αντιπαράθεση στο πεδίο των πεπραγμένων και των προγραμματικών θέσεων. Κινήθηκε μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο στην πρωτολογία του.

Στην συνέχεια ωστόσο, «βοηθούμενος» και από όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέρασε και ο πρωθυπουργός σε χτυπήματα κάτω από την ζώνη, με αποτέλεσμα ο πολιτικός λόγος να αντικατασταθεί από μια προδωπική αντιπαράθεση, η οποία δεν αφορά την κοινωνία και απέχει πολύ από τα πολλά καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Πέταξε γάντι το Μαξίμου

Σήμερα, πριν τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, το Μαξίμου πέταξε το γάντι στον Μητσοτάκη για την διεξαγωγή μιας συζήτησης «με επιχειρήματα στα μείζονα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό». Του απέδωσε, ωστόσο, ακέραια την ευθύνη για την εικόνα της προηγούμενης συζήτησης. Μιας συζήτησης που προκάλεσε την κοινή γνώμη και της άφησε αρνητικές εντυπώσεις για το πολιτικό προσωπικό της χώρας και τον τρόπο, με τον οποίο αυτό αντιμετωπίζει τα «μείζονα».

Ακόμη όμως και αν η πρόθεση του Μαξίμου είναι πέρα για πέρα ειλικρινής, δεν είναι ικανή από μόνη της να καταστήσει την σημερινή συζήτηση ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση. Και αυτό γιατί, στελέχη και των δύο πλευρών διατήρησαν την συγκρουσιακή διάθεση, πυροδοτώντας εντάσεις. Από την άλλη, όπως διαφαίνεται από την ανακοίνωση του Μαξίμου, αλλά και από δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, ο ΣΥΡΙΖΑ  θα επιχειρήσει να μετατρέψει την «απολογία Τσίπρα» για τον Πολάκη που επεδίωξε ο πρόεδρος της ΝΔ, σε «απολογία Μητσοτάκη» για την έκπτωση του πολιτικού λόγου στην εναρκτήρια συζήτηση.

Την αρχή έκανε ο ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά του Μητσοτάκη. Αιχμή η προχθεσινή εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή και τα όσα ειπώθηκαν για τον πατέρα του πρωθυπουργού και τις φερόμενες σχέσεις του με την Χούντα. Οι υπουργοί που ακολούθησαν (Ξανθός και Αχτσιόγλου) επικέντρωσαν τις ομιλίες τους στο έργο των υπουργείων τους, οι τόνοι ανέβηκαν όμως και πάλι με την αντιπαράθεση Τσακαλώτου-Βενιζέλου. Ευτυχώς η κόντρα δεν ήταν για τα «κότερα» αλλά για τα υψηλά πλεονάσματα και τον «ειδικό λογαριασμό» που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Το «πνεύμα Φλαμπουράρη» επανήλθε, ωστόσο, όταν ανέβηκε στο βήμα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε «κατασκευή ακροδεξιάς απόφυσης» την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον πατέρα του πρωθυπουργού. Έκανε μάλιστα λόγο για «αήθη επίθεση» και «ακραία στιγμή» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανασκευάσει, όσα είπε.

Πήγε να το μαζέψει, αλλά…

Με την παραδοχή ότι την Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή «εκτραχύνθηκε» άρχισε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει στην  συνέχεια ότι «αυτό δεν είναι ούτε το ύφος ούτε το ήθος» του. Σχεδόν αμέσως, ωστόσο, επιδόθηκε σε μία νέα «Πολακολογία», αποδίδοντας στον πρωθυπουργό την ευθύνη για τον εκτροχιασμό της συζήτησης. «Τίποτε από αυτά που έγιναν την τελευταία εβδομάδα δεν θα είχε συμβεί» είπε ο Μητσοτάκης, αν ο Τσίπρας είχε αποπέμψει τον υπουργό του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την εξίσωση «Τσίπρας ίσον Πολάκης και Πολάκης ίσον Τσίπρας», ενώ επέκρινε τον Μανώλη Κεφαλογιάνη, επειδή σε εκπομπή έδειξε ψευδείς φωτογραφίες για σχέσεις του πατέρα του πρωθυπουργού με τη Χούντα. Το ότι οι φωτογραφίες δεν ήταν αληθινές το είχε παραδεχθεί νωρίτερα ο ίδιος ο Κεφαλογιάννης, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη.

Για απόπειρα εκτροπής της συζήτησης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ έχει επιλέξει να πάμε σε εκλογές-αρένα. Παραλλήλως επέμεινε ότι ο ίδιος μίλησε και θα συνεχίσει να μιλά προγραμματικά  μέχρι τις εκλογές. Τόνισε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «μισή συγγνώμη» για την «αθλιότητα», όπως την αποκάλεσε, του ευρωβουλευτή της ΝΔ. Ο Κεφαλογιάννης παρουσίασε φωτογραφίες με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ της Χούντας, λέγοντας ότι είναι ο  Παύλος Τσίπρας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ζήτησε ούτε μισή συγγνώμη για την «αθλιότητα» που, όπως είπε, έκανε ο ίδιος.

Επιστρατεύτηκαν Μαδούρο και Μπολσονάρου

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την ΝΔ ότι κάνει προεκλογική καμπάνια Λατινοαμερικάνων ακροδεξιών υποψήφιων και αναφέρθηκε ονομαστικά στον πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η καμπάνια της ΝΔ δεν θα έχει επιτυχία στις εκλογές. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ είχε υποστηρίξει, νωρίτερα, ότι οι ευρωεκλογές θα είναι «ψήφος αποδοκιμασίας στην χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα, από την μεταπολίτευση και μετά».

Πεδίο αντιπαράθεσης, εκτός από τις εξελίξεις στην Λατινική Αμερική, έγιναν όμως και οι άδειες των καταδικασμένων μελών της 17Ν. Με αφορμή την κριτική της ΝΔ για τις άδειες στον Κουφοντίνα, οι οποίες σημειωτέον κόπηκαν, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κυβερνήσεις της ΝΔ με υποργό τον Μητσοτάκη ήταν εκείνες που έδιναν άδειες στον Χριστόδουλο Ξηρό. Υπενθύμισε μάλιστα, ότι σε μία από αυτές ο Ξηρός δεν επέστρεψε στην φυλακή.

Νωρίτερα, ευθύνες στους δύο μονομάχους για την συζήτηση-«μακελειό» επέρριψε η Φώφη Γεννηματά, καλώντας πρωθυπουργό και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να σταματήσουν την κοκορομαχία που οδηγεί στη παρακμή της πολιτικής ζωής». Την απογοήτευση των πολιτών από το επίπεδο της συζήτησης μετέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, επιμένοντας ότι έπρεπε να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση, όλων των κομμάτων, «για τις προκλήσεις κατά του έθνους». Λόγω προγραμματισμένης κεντρικής εκδήλωσης, ο Καμμένος είχε ζητήσει την άδεια του Σώματος, δια του προέδρου της Βουλής, και δήλωσε νωρίτερα ότι καταψηφίζει την κυβέρνηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι