ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός από τα αποτελέσματα της Συνόδου – Επεισόδια στις Βρυξέλλες

Μαρσάρουν τα τρακτέρ στις Βρυξέλλες - Τί συζητούν οι 27 για τους αγρότες και το δημοσιονομικό πλαίσιο,

Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα της Συνόδου γιατί όπως είπε «σχετικά σύντομα καταφέραμε να συμφωνήσουμε την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και φυσικά στην παροχή προβλέψιμης και σημαντικής οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία». Πρόσθεσε ότι ήδη από την προηγούμενη Σύνοδο είχαν ληφθεί υπόψιν και όλες οι ελληνικές θέσεις όπως η αύξηση κατά 2 δις συνολικά του φακέλου για χρηματοδότηση της μετανάστευσης και την αύξηση κατά 1,5 δις για φυσικές καταστροφές».

Για το αγροτικό και τις κινητοποιήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το θέμα συζητήθηκε ακροθιγώς με πρωτοβουλία κάποιων χωρών και της Ελλάδας. Ο  πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι ένα σύνθετο θέμα και αφορά και άλλες χώρες όχι μόνο την Ελλάδα και χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν τονίζοντας ότι: «Η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά για το καθεστώς αγρανάπαυσης και αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για καλλιέργεια και κατά συνέπεια πρόσθετο εισόδημα και ενίσχυση των αγροτών».

Για το αν θα αλλάξει η αγροτική πολιτική της ΕΕ είπε ότι το 1/3 προϋπολογισμού της ΕΕ πηγαίνει για αγροτική πολιτική. «Θα πάρουμε πολλά χρήματα για την ΚΑΠ αλλά υπάρχουν προβλήματα ανταγωνισμού που πρέπει να συζητηθούν».

Αναφερόμενος στην Θεσσαλία είπε ότι αν δεν είχαμε διαπραγματευτεί δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε τους πληγέντες. «Η κυβέρνηση έμπρακτα έχει αποδείξει κοντά σε αγρότες και αλιείς μας και το ίδιο κάνουμε τώρα στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που υπάρχουν και πιστεύω ότι όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας θα το αντιληφθούν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας», είπε χαρακτηριστικά.

Για την στάση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είπε: «Είδατε ότι μπορέσαμε να βρούμε συμφωνία έστω και αν χρειάστηκε να εξηγήσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και οι 26 χωρίς την σύμφωνη γνώμη του 27ου.

Για την ΚΑΠ υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε προσαρμογές της νέας πραγματικότητας. «Μου φαίνονται οι ενστάσεις των αγροτών κατανοητές και δικαιολογημένες. Θεωρώ ότι το θέμα θα επανέλθει στην ατζέντα των συζητήσεων».

Για το Μεσανατολικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν μάσησα τα λόγια μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν περιποιεί τιμή ότι δεν καταλήξαμε συμπεράσματα για την Μέση Ανατολή. Δυστυχώς έχουμε αποκλίνουσες απόψεις και πιστεύω ότι θα επανέλθει σε άλλο συμβούλιο. Η Ελλάδα ως μια χώρα με αξιοπιστία θα εξακολουθεί να κάνει αυτό που μπορεί για να συνεισφέρει σε μια ειρηνική επίλυση της τραγικής κατάστασης στη Γάζα και να θέτει μετ επιτάσεως την οριστική διευθέτηση με την λύση δυο κρατών».

Για το τι αποσπά η Ελλάδα και το χρονοδιάγραμμα για μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές ο πρωθυπουργός είπε: «Αυτά θα μας απασχολήσουν στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και όλων έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα θα πάρει αυτό που της αναλογεί από τα πρόσθετα κονδύλια που θα εκταμιευθούν. Έχουμε πολλές δομές που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και κάνουμε και ευρωπαϊκή δουλειά στα σύνορα με την Τουρκία. Καταφέραμε για τον πρωτογενή τομέα και αποσπάσαμε πρόσθετους πόρους για την Θεσσαλία αλλά το μεγαλύτερο μέρος έχει έρθει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ποσό των αποζημιώσεων που δόθηκε από τον ΕΛΓΑ είναι το διπλάσιο από αυτό το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν καταβάλλει και καλά κάναμε. Η Ελλάδα βγαίνει πολύ ωφελημένη και όλα τα ελληνικά αιτήματα έγιναν δεκτά.

Για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια με αφορμή την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ο πρωθυπουργός είπε: «Όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους και το νομικό πλαίσιο είναι σαφές. Το υπουργείο θα κάνει τη δουλειά για να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων πως θα συμμορφωθούν με το νόμο για να μην χαθεί η εξεταστική. Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ήταν κορωνίδα του προγράμματος της ΝΔ και κανείς να μην εκπλήσσεται. Θα γίνει νόμος του κράτους και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σύντομα. Ο βασικός πυρήνας δεν αλλάζει».

Επεισόδια στις Βρυξέλλες

Την ώρα που οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ προσήλθαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκατοντάδες τρακτέρ και χιλιάδες αγρότες από το Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποίησαν συλλαλητήρια στη βελγική πρωτεύουσα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ζητώντας αλλαγή των μέτρων της Πράσινης Συμφωνίας και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Από τις κινητοποιήσεις δεν έλειψαν τα επεισόδια.

Αγρότες από το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία έφτασαν στην Place du Luxembourg για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική τους δυσπραγία, που όπως υποστηρίζουν, επιδεινώνεται από τους ολοένα και αυστηρότερους πράσινους κανόνες που εκδίδουν οι Βρυξέλλες. Θέλησαν να εκφράσουν την οργή τους αποκλείοντας δρόμους και καίγοντας ελαστικά, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Η πλατεία καλύφθηκε από σύννεφα μαύρου καπνού. Οι αγρότες γκρέμισαν ένα από τα πέντε αγάλματα που βρίσκονταν εκεί, αυτό του Βρετανού βιομήχανου του 1ου αιώνα Τζον Κόκεριλ.

Το συμβούλιο κατέληξε σε οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και συζήτησε την κρίση στη Μέση Ανατολή, με την πληγή της Γάζας ανοιχτή και το πρόβλημα της Ερυθράς Θάλασσας να δημιουργεί νέες αβεβαιότητες στο εμπόριο και τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης.

Το αγροτικό ζήτημα δεν περιλαμβάνονταν επισήμως στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όμως τέθηκε προς συζήτηση από ευρωπαίους ηγέτες, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις των αγροτών σε αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ. Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα έχουν ήδη κύματα αγροτικών κινητοποιήσεων, ενώ και στις άλλες χώρες που οι αγρότες δεν έχουν βγει ακόμα στους δρόμους, εκτιμάται ότι είναι θέμα ημερών να το κάνουν, ακολουθώντας τους άλλους συναδέλφους τους.

Η Κομισιόν, δήλωσε λίγο πριν την έναρξη του Συμβουλίου ότι μπορεί να επιτραπεί στους αγρότες να παρεκκλίνουν για ένα έτος από ορισμένους κανόνες της Πράσινής Συμφωνίας και κατ’ επέκταση από το τρέχον Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Οι αγρότες της Β. Ελλάδας στην Αgrotica

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε αγρότες προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους τους, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πάρει πρόσθετα μέτρα και διαβεβαιώνοντας τους σε προσωπικό τόνο «ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε για τη Γερμανία θα φύγετε». Πάντως δεν φαίνεται για την ώρα διάθεση αποκλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, αντιθέτως σήμερα θα φανεί εάν υπάρχει διάθεση κλιμάκωσης. Το μεσημέρι αγρότες από την Μακεδονία και τη Θεσσαλία έχουν ανακοινώσει συγκέντρωση στην έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σύντομους αποκλεισμούς των σημείων όπου έχουν στηθεί μπλόκα, στις 16:00 όπου θα εκτιμηθούν τα δεδομένα και θα ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχεια. Η ανησυχία της κυβέρνησης για ανεξέλεγκτη επέκταση των κινητοποιήσεων είναι εμφανής, με τις συνεχείς δηλώσεις του πρωθυπουργού και τις εξαγγελίες πρόσθετων μέτρων.

Προσερχόμενος αρχικά στην Σύνοδο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την νέα πρόταση της Κομισιόν για την παύση στο μέτρο της αγρανάπαυσης και τις επιδοτήσεις και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενίσχυση των αγροτών στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου, οι 27 καλούνται να συμφωνήσουν στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, που συμπεριλαμβάνει τη ζωτικής σημασίας μακροοικονομική οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ. Για να ληφθεί απόφαση που χρειάζεται ομοφωνία, τα 26 κράτη-μέλη της ΕΕ, πλην Ουγγαρίας, είναι σύμφωνα για τη μακροοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία (17 δισεκατομμύρια ευρώ ως επιχορηγήσεις, 33 δισ. ευρώ ως δάνεια) την περίοδο 2024-2027.

Συμφώνησαν οι 26 με τον Όρμπαν

Παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία, που μεσολάβησαν από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα για να αρθεί το βέτο του Βίκτορ Όρμπαν, έθετε δικούς του όρους για να πει το «ναι» στη «Διευκόλυνση για την Ουκρανία», υπονομεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο όλο το πακέτο αναθεώρησης του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ο Όρμπαν επικαλείται μάλιστα τις κινητοποιήσεις των αγροτών για να δικαιολογήσει την πολιτική του στάση.

Το μεσημέρι ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι ελήφθη ομόφωνη απόφαση για την Ουκρανία, δηλαδή βρέθηκε τρόπος συμβιβασμού με τον ‘Ορμπαν.

 

Η Ουγγαρία έχει προτείνει αξιολόγηση της οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας σε ετήσια βάση, με ομοφωνία, κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη γιατί θα έδινε τη δυνατότητα στον Βίκτορ Όρμπαν να ασκεί κάθε χρόνο το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Ως συμβιβαστική λύση, η ΕΕ αντιπροτείνει να διεξάγεται συζήτηση ετησίως σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, χωρίς να χρειάζεται ομοφωνία.

 

Ωστόσο οι ως τώρα συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών σε επίπεδο πρεσβευτών δεν έχουν δείξει την παραμικρή ένδειξη ευελιξίας από πλευράς Βουδαπέστης, κάτι το οποίο προκαλεί οργή στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Η διασφάλιση της συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία μας – και κυρίως για τη δέσμευσή μας να παρέχουμε σταθερή υποστήριξη στην Ουκρανία. Το βάρος πέφτει αποκλειστικά σ’ εμάς να βρούμε λύση και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας», τονίζει στην επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Στην τελευταία συνάντησή μας τον Δεκέμβριο, 26 ηγέτες υποστήριξαν σθεναρά ισορροπημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο το οποίο έλαβε υπόψη σαφές σύνολο βασικών προτεραιοτήτων – υποστήριξη στην Ουκρανία, διαχείριση της μετανάστευσης και της εξωτερικής της διάστασης, υποστήριξη στα Δυτικά Βαλκάνια και την απάντησή μας σε φυσικές καταστροφές. Αυτό το διαπραγματευτικό πλαίσιο θέτει τις βάσεις για την οριστικοποίηση συμφωνίας μεταξύ των 27». Το μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών είναι επίσης δύο θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

H συζήτηση για την αναθεώρηση του Δημοσιονομικού Πλαισίου, προκειμένου να περιληφθούν και οι οικονομικοί πόροι για την Ουκρανία, δίνει περιθώρια συμβιβασμών για την προσθήκη οικονομικών μέτρων για τους αγρότες, εφόσον φυσικά δεν προκύψουν πολιτικές ενστάσεις και νέα παζάρια.

 

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι