ΑΠΟΨΗ

Με δύο “δώρα” και κανένα “αντίδωρο” μας αποχαιρέτισε ο “σουλτάνος”

Με δύο "δώρα" και κανένα "αντίδωρο" μας αποχαιρέτισε ο "σουλτάνος"

Με ύφος βλοσυρού παντισάχ (*) και αποσπώντας δύο “δώρα”, ήλθε, είδε κι απήλθε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προχθές απ’ την Αθήνα, χωρίς να δώσει κάποιο “αντίδωρον”, ενώ μειλίχιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε ενεός (**) απ’ την παραφθορά του άρθρου 2 της Σύμβασης για την ανταλλαγή πληθυσμών, που αναφέρει μουσουλμάνους κι όχι Τούρκους ως μειονότητα της Δυτικής Θράκης, την οποία απεκάλεσε ο φιλοξενούμενος πρόεδρος “τουρκική”.

Ο “σουλτάνος” Ερντογάν εξασφάλισε την ανέγερση μίας νέας γέφυρας, 344 μέτρα μέσα στο ελληνικό έδαφος επί του Έβρου, που θα συνδέει απευθείας την Εγνατία Οδό με την Τουρκία και την έγκριση για 7ήμερη βίζα Τούρκων υπηκόων, που θα επιτρέπει να επισκέπτονται δέκα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Βέβαια, απομένει να συμφωνήσει και η ΕΕ για την εξαίρεση της αφίξεως Τούρκων υπηκόων από τις πρόνοιες της Συμφωνίας Σένγκεν, δοθέντος ότι εν συνεχεία θα μπορούν να καταφύγουν σ’ άλλες χώρες της “Ηνωμένης” Ευρώπης και να ζητήσουν άσυλον.

Εάν η νέα, κρεμαστή γέφυρα στον Έβρο υπήρχε το 2019, οπότε διετάχθη η εισβολή χιλιάδων “φτωχοδιαβόλων” στην ελληνική μεθόριο, δεν θα μπορούσε ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής να τους ανασχέσει, όπως το επέτυχε με την βοήθεια του φράκτη του Φράγκου και του ελληνικού στρατού. Θα ήταν απλούς περίπατος…

Από τον Βενιζέλο στον Μητσοτάκη

Το νέο σύμφωνο φιλίας Ελλάδος και Τουρκίας, που υπέγραψαν Ερντογάν και Μητσοτάκης, δεν είναι δεσμευτικό και πολύ πιθανόν θα έχει την τύχη του αντιστοίχου του Βενιζέλου-Ινονού του 1930, που ουδέποτε εφηρμόσθη. Αντιθέτως, μάλιστα, η Τουρκία εξόντωσε τον Ελληνισμό της Κωνσταντινουπόλεως με τον φοβερό φόρο “Βαρλίκ” το 1941 και το πογκρόμ του 1955. Σήμερα, δεν απομένουν παρά μόνον 2.500 Ρωμιοί στην Πόλη, από 150.000 το 1923, ενώ οι 125.000 Έλληνες μουσουλμάνοι στη Θράκη ευημερούν και πληθύνονται, προστατευόμενοι από το ελληνικό κράτος.

Τα χειρότερα όμως προηγήθησαν της επισκέψεως Ερντογάν στην Αθήνα. Με συνέντευξη του στην “Καθημερινή”, ο Ερντογάν ισχυρίσθη ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας υπήχθη στο σύστημα διαχειρίσεως των Βακουφίων (ευαγή ιδρύματα) με θ ε ώ θ ε ν απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας της Τουρκίας. Έτσι, έγινε μωαμεθανικό τέμενος, ενώ προηγουμένως ήταν μουσειακός χώρος, ως διέταξε ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1938.

Επίσης ότι το 1971 κρατικοποιήθησαν στην Τουρκία οι “ιδιωτικές σχολές” με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αλλά στη χώρα αυτή υπάρχουν σήμερα ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν εντεταγμένα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από την οποία έχει εξαιρεθή η Σχολή της Χάλκης, με απόφαση της τουρκικής κυβερνήσεως. Είναι νηπιαγωγείον; Ουδέποτε ο Ερντογάν πήρε νομοθετικές πρωτοβουλίες τόσο για την Αγία Σοφία όσο και τη Σχολή της Χάλκης για να διατηρήσουν το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας των. Η συμπεριφορά αυτή ταιριάζει σε αυταρχικό σουλτάνο που δεν σέβεται το παρελθόν. Γιατί να σεβασθή το μέλλον;

Τί απέσπασε ο σουλτάνος

Ο Ερντογάν απέσπασε υπόσχεση –άγνωστον πώς– της κυβερνήσεως Μητσοτάκη, ως απεκάλυψε κατά την ομιλία του προς τους ξένους και ημεδαπούς δημοσιογράφους (7.12.23), σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται του λοιπού η ίδρυση δομών Κούρδων αντιφρονούντων στο ελληνικό έδαφος, ωσάν η Ελλάς να υπάγεται στην τουρκική επικράτεια και να μην είναι ανεξάρτητο κράτος-μέλος της ΕΕ όπου προστατεύονται οι πολιτικοί πρόσφυγες.

Αν αυτό δεν είναι ασυμβίβαστο, θεωρείται τουλάχιστον απαράδεκτο για μία χώρα ως η Ελλάς που απηλλάγη της τουρκικής τυραννίας εδώ και 200 χρόνια, έπειτα από πολυαίμακτο, εννεατή, απελευθερωτικόν αγώνα. Φρόνιμον θα ήταν συνεπώς ο κ. Μητσοτάκης ν’ αποφύγει να πάει στην Άγκυρα μην του ζητήσει ο Ερντογάν και τα… Γλυπτά του Παρθενώνος, που χάρισε με σουλτανικό φιρμάνι ο Μουσταφά Δ’ στον λόρδο Έλγιν το 1806.


 

(*) Παντισάχ, περσική λέξη, μάλλον προερχομένη ως δάνειον από την Ελληνική “παντάναξ”, ήγουν βασιλιάς του παντός, άρχων του κόσμου.

(**) Βουβός , άλαλος, ανόητος (ίδε σελ.705 του Ελληνικού λεξικού Α.Ν.ΓΙΑΝΝΑΡΗ , 1891 εκδ.Α.Κωνσταντινίδη).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι