Με σύνθημα “Ανάπτυξη και Επενδύσεις” ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Με σύνθημα “Ανάπτυξη και επενδύσεις” ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, Σπύρος Γκουτζάνης

Έχοντας στις αποσκευές του τον θετικό αντίκτυπο από τις επισκέψεις του σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει σήμερα στην Θεσσαλονίκη για την πρώτη του παρουσία ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Δύο μήνες μόλις μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τις μέχρι τώρα κυβερνητικές πρωτοβουλίες και να διατηρήσει την θετική δυναμική της άνετης επικράτησης.

Το κεντρικό σύνθημα της παρουσίας του στην 84η ΔΕΘ “Ανάπτυξη για όλους”. Ο πρωθυπουργός θα επικεντρώσει –σύμφωνα με κυβερνητική πηγή– στο ότι ήδη αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, στέλνοντας το μήνυμα ότι διαθέτει μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση φιλική στις επενδύσεις που συμμετέχει στις μεγάλες συζητήσεις της Ευρώπης για την πράσινη επιχειρηματικότητα και το μεταναστευτικό.

Από την ΔΕθ θα θελήσει να στείλει ως βασικό μήνυμα “Ανάπτυξη για όλους” που θα έρθει τόσο από τις “εμβληματικές” –όπως τις χαρακτηρίζει– μεγάλες επενδύσεις (Cosco στον Πειραιά, Eldorado Gold – Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική και το εμβληματικό έργο του Ελληνικού) όσο και από το συνολικό σχέδιο για “μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και σε ό,τι έχει να κάνει με την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων”.

Το ένα σκέλος των όσων θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφορά στην προσέλκυση των επενδύσεων και έχει αρχίσει να δουλεύει. Το δεύτερο σκέλος, αφορά στην άρση εμποδίων στην ανάπτυξη. Και αυτό έχει να κάνει με όλα όσα θα προβλέπονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που αναμένεται να μπει  σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Εκεί θα υπάρχουν ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την απλούστευση των διαδικασιών και τη δυνατότητα να υπάρχει έλεγχος εξωτερικός μέσω outsourcing και να μην περιμένουμε πρώτα να περάσει η αδειοδότηση από τις δημόσιες υπηρεσίες. “Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι υπάρχουν 2.500 φάκελοι που εκκρεμούν για ένταξη σε κάποιο πλάνο του αναπτυξιακού νόμου. Ενδεχομένως κάποια από αυτά να είναι και πάνω από 15 χρόνια σε αναμονή έγκρισης. Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρείες να αξιολογήσουν τον φάκελο και να ξεκινήσει το έργο” είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Φυσικά θα υπογραμμίσει την ρύθμιση για τις 120 δόσεις, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από εφέτος, τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων που κατά την άποψή του θα ενισχύσει τις επενδύσεις και την δημιουργία θέσεων εργασίας και τις θετικές ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί βέβαια στην θετική υποδοχή που είχε στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπου έκανε την πρώτη του περιοδεία, και θα χτυπήσει τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι “εμείς δεν κάνουμε κωλοτούμπες, λέμε στο εξωτερικό όπως και στο εσωτερικό το πρόγραμμα για το οποίος μας εξέλεξαν οι πολίτες”.

Ερωτήματα το Μακεδονικό και οι εξεταστικές

Αυτά είναι τα εύκολα, αφού άλλωστε διατηρείται το θετικό κλίμα από την εκλογική νίκη. Ερώτημα είναι η ρητορική που θα χρησιμοποιήσει για τα δύο κρίσιμα ζητήματα που προκαλούν συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος. Το ένα είναι το Μακεδονικό και αν θα πει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τα όσα είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, ότι δηλαδή “η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ελαττώματα που όμως μπορούν να διορθωθούν”, ή εάν επιμείνει στην προ εκλογών ρητορική του της “επαίσχυντης Συμφωνίας που ξεπούλησε γλώσσα και εθνότητα”.

Εάν πει το πρώτο, θα είναι επιβεβαίωση της στροφής που έκανε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να αλλάξει την δική του εικόνα, αλλά θα μεγεθύνει την δυσαρέσκεια στο δικό του κοινό στη Μακεδονία. Η δεύτερη περίπτωση θα ικανοποιήσει το κοινό του, αλλά θα θολώσει το προφίλ που φιλοτεχνεί στο εξωτερικό.

Το δεύτερο δύσκολο θέμα είναι οι εξεταστικές επιτροπές αφενός για το πρώτο εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου για τη Novartis. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επ’ αυτού: “Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για Εξεταστικές Επιτροπές κρατάμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Αλλά, αυτό που έχει σημασία, είναι ότι κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να έχει δικαίωμα στη δικαστική προστασία. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για πρώην Πρωθυπουργούς και ανθρώπους του δημόσιου βίου, οι οποίοι φαίνεται ότι διαπομπεύτηκαν γιατί στήθηκε μια σκευωρία εναντίον τους. Και αυτό είναι πολύ προβληματικό για τη Δημοκρατία μας”.

Το “ανοικτά τα ενδεχόμενα” όμως είναι αμφίβολο αν ικανοποιήσει τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απαιτεί πιο σκληρή στάση, αφού δεν έχει φύγει από την δική του θέση ότι “θα τους πάω μέχρι τέλους” και θέλει πολιτική ομπρέλα για τις δικαστικές του ενέργειες.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στην Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται από την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρόγραμμα της επίσκεψής του στην ΔΕΘ έχει ως εξής:

  • 18:00 Αναχώρηση από αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για Θεσσαλονίκη
  • 19:00 Ενημέρωση από στελέχη της Fraport για την πρόοδο των έργων στο αεροδρόμιο
    (Δεν θα υπάρχει δημοσιογραφική κάλυψη)
  • 19:30 Συνάντηση με την Εθνική Ομάδα Τυφλών κατά τη διάρκεια της Προπόνησής τους
    (Δεν θα υπάρχει δημοσιογραφική κάλυψη)
  • 20:45 Συνάντηση με Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα (ξενοδοχείο «ΜΕΤ»)
  • 21:30 Συνάντηση με δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο «Electra Palace»

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου

  • 10:00 Συνάντηση με το ΔΣ της ΔΕΘ και το ΔΣ των εργαζομένων της ΔΕΘ
  • 10:30-13:15  Επίσκεψη σε περίπτερα της ΔΕΘ
  • 13:20 Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (TAP 2 OPEN Bootcamp)
  • 20:00 Ομιλία Πρωθυπουργού στο Βελλίδειο

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου

  • 13:00 Συνέντευξη Τύπου Πρωθυπουργού

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι