ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Με τον Σαμαρά σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης η μάχη για τα ομόφυλα ζευγάρια

Απών από την συζήτηση για τα Τέμπη ο Μητσοτάκης – Να υπερισχύσει το Ενωσιακό Δίκαιο ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων

Πέμπτη η ονομαστική ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Διάσταση σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ενώ αναμένεται η άτυπη αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σήμερα η κρίσιμη μάχη για τα ομόφυλα ζευγάρια. Καθώς το νομοσχέδιο τέμνει οριζόντια τα πολιτικά κόμματα αναμένονται με ενδιαφέρον, τόσο οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, όσο και η τελική καταμέτρηση επί της ονομαστικής ψηφοφορίας που θα γίνει. Μοιάζει παράδοξο, αλλά η κύρια αντιπαράθεση δεν θα είναι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει ως εκπρόσωπος της πατριωτικής Δεξιάς και θα απορρίψει το νομοσχέδιο, όχι για τα τεχνικά του στοιχεία, αλλά γιατί αποτελεί κορυφαία εκδήλωση του woke κινήματος και αποδομεί την οικογένεια σαν πυρήνα της ελληνικότητας και της ελληνορθόδοξης εθνικής ταυτότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπερασπιστεί το νομοσχέδιο από την πλευρά της φιλελεύθερης ΝΔ.

Κάπως έτσι από το κορυφαίο βήμα της Βουλής θα καταγραφεί ότι στο επίπεδο της πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας, η ΝΔ είναι δύο κόμματα στην συσκευασία ενός. Εάν μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στους βουλευτές του, είναι αμφίβολο εάν το νομοσχέδιο θα αποσπούσε την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Κατόπιν τούτων μέχρι το βράδυ της Τετάρτης εφέροντο να διαφωνούν, είτε με πρόθεση να καταψηφίσουν, είτε να απέχουν περί τους 40-50 βουλευτές.

Δεν λείπουν και τα ευτράπελα, όπως ο βουλευτής Θανάσης Πλεύρης, ο οποίος αφού είπε καθαρά στην ομιλία του ότι διαφωνεί με τον νομοσχέδιο για αξιακούς λόγους και εκθείασε την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιτρέψει την ψήφο κατά συνείδηση, εν τέλει φέρεται να απέχει. Ή ο Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος αφού άλλαξε θέση αρκετές φορές, τελικά δήλωσε ότι υπερψηφίζει. Το νομοσχέδιο δήλωσαν πως καταψηφίζουν οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Άννα Καραμανλή και ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως θα απέχει.

Η μάχη για τα ομόφυλα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το νομοσχέδιο έγινε πρόβλημα λόγω του χειρισμού που έκανε ο πρόεδρός του και της επιλογής του να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Όπως ξεκαθάρισε χτες στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης «θα υπάρξουν συνέπειες για όσους δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης». Η προειδοποίηση αφορά κυρίως τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ο γάμος των ομοφύλων δεν περνά στα ορεινά της Κρήτης. Το ερώτημα ακολούθως είναι τι θα πράξει ο Παύλος Πολάκης – ο οποίος μέχρι την Τετάρτη ήταν στην ιδιαίτερη πατρίδα του – και στην περίπτωση που δεν υπερψηφίσει ποιες θα είναι οι συνέπειες.

Παρασκηνιακά έχει κυκλοφορήσει ότι θα παυτεί από την θέση του συντονιστή των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ερώτημα είναι τι θα πράξουν κάποιοι βουλευτές όπως η Αθηνά Λινού, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, η Νίνα Κασσιμάτη που είχε κυκλοφορήσει ότι διαφωνούν – πριν υπάρξουν οι προειδοποιήσεις του προέδρου τους. Εάν για τη ΝΔ το ζήτημα προκύπτει από την διαφορά της συντηρητικής και της φιλελεύθερης πτέρυγας για τον ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα είναι εάν ο δικαιωματισμός υπερισχύει της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος που επιτάσσει την ψήφο κατά συνείδηση.

Μεγαλύτερες είναι οι διαφορές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπου όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και έτσι το θέμα δεν πήρε την διάσταση εσωκομματικής αντιπαράθεσης, παρότι φέρονται να διαφωνούν με το νομοσχέδιο περί τους 10-15 βουλευτές. Ζήτημα δεν υπάρχει για τη Νέα Αριστερά που θεωρεί το νομοσχέδιο δικαίωση των αγώνων του δικαιωματιστικού κινήματος επί σειρά ετών.

Ίσως είναι από τα θετικά ότι ένα θέμα που στην πραγματικότητα αφορά μερικές εκατοντάδες ή έστω λίγες χιλιάδες ανθρώπους έχει πάρει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις και απασχολεί την κοινωνία, που έτσι δείχνει να μην περιορίζεται μόνο στα ατομικά της συμφέροντα, αλλά να ευαισθητοποιείται για ζητήματα συλλογικής ταυτότητας και αξιών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι