Με Βενιζέλο διεμβολίζει το ΠΑΣΟΚ ο Κυριάκος
11/06/2022Στην “Ομάδα Υψηλού Επιπέδου” του Συμβουλίου της Ευρώπης μετέχει, έπειτα από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ Ευάγγελος Βενιζέλος. Αναμφισβήτητα, μία πρόταση-έκπληξη του πρωθυπουργού, από την οποία εξάγονται πολλαπλά πολιτικά συμπεράσματα. Το πρώτο είναι πως ο πρωθυπουργός επιχειρεί να στήσει ξανά τις γέφυρες του με τον εκσυγχρονιστικό χώρο, του λεγόμενου “σημιτικού ΠΑΣΟΚ”, εμβληματικό πρόσωπο του οποίου θεωρείται ο κ. Βενιζέλος.
Ο Μητσοτάκης, υποτιμώντας τις όποιες αντιδράσεις στο εσωτερικό της παράταξης του, επέλεξε από τις αρχές της πρωθυπουργικής του θητείας, να υπουργοποιήσει πρόσωπα προερχόμενα από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Κορυφαία παραδείγματα, η επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ο οποίος μάλλον διέψευσε τις προσδοκίες, όπως έδειξε η μετέπειτα απομάκρυνση του), αλλά και του σημερινού υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος θεωρείται ένα από τα “δυνατά χαρτιά” του “επιτελικού κράτους”.
Στενούς δεσμούς με τον πρωθυπουργό είχε και η Άννα Διαμαντοπούλου, με πρόταση του οποίου διεκδίκησε την θέση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ, ενώ υπήρχε και έντονη φημολογία για την ανάληψη ενός υπουργείου. Όμως, στην συνέχεια η πρώην υπουργός ξεκίνησε να επικρίνει την κυβέρνηση, επιστρέφοντας στην “αγκαλιά” του ΚΙΝΑΛ (πλέον ΠΑΣΟΚ) του παλαιού της κόμματος, ψηφίζοντας μάλιστα στις εσωκομματικές εκλογές που έβγαλαν νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη, την εκλογή του οποίου χαιρέτισε η ίδια με θέρμη. Ο “νέος άνεμος” που έφερε η εκλογή Ανδρουλάκη, αλλά και η φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οδήγησαν ένα μέρος των εκσυγχρονιστών να προσεγγίσει και πάλι την παλιά παράταξη τους.
Επιπλέον, οι όποιες “παρεξηγήσεις” του πρωθυπουργού με τον Βενιζέλο για την υπόθεση Novartis, προφανώς και έλαβαν τέλος με την αξιοποίηση του πρώην υπουργού στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Βενιζέλος είχε αντιδράσει με αιχμές όταν ο πρωθυπουργός, σε μία αποστροφή του στην Βουλή, είχε υπερασπιστεί αποκλειστικά τα προερχόμενα από τη ΝΔ πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Novartis. Ο Βενιζέλος τότε είχε μιλήσει για «ακραία κομματική και μη θεσμική συμπεριφορά», καθώς ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών στην συγκυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά.
Ακολούθησαν διορθωτικές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, μία εμφανής προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να “καλμάρει” τον Βενιζέλο, με τον Άδωνι Γεωργιάδη κυριολεκτικά να εγκαλεί τον Νίκο Ανδρουλάκη πως δεν… υπερασπίζεται επαρκώς τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Novartis!
Άνοιγμα και προς ΚΙΝΑΛ
Να σημειωθεί πως ο Βενιζέλος με δημόσιες παρεμβάσεις του επέλεγε, όχι απλώς να επικρίνει την κυβέρνηση σε μία σειρά ζητημάτων (από την εξωτερική πολιτική, μέχρι την διαχείριση της πανδημίας) αλλά και να “πυροβολεί” το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα, πότε για τους πανηγυρισμούς για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, πότε για την διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας. «Η κρίση είναι η νέα κανονικότητα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά από το βήμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Να σημειωθεί όμως πως ο Βενιζέλος υποστήριξε την επιλογή Μητσοτάκη στο Ουκρανικό, όπως και την αποστολή όπλων στο Κίεβο.
Φυσικά και η επιλογή Βενιζέλου αποτελεί και ένα πλάγιο χτύπημα του Μητσοτάκη και προς το ΚΙΝΑΛ, το οποίο δημοσίως αποδοκιμάζει κάθε προοπτική συνεργασίας με τη ΝΔ. Μία από τις πρώτες κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν να συμφιλιωθεί με τον πρώην υπουργό, τερματίζοντας τις “ψυχροπολεμικές σχέσεις” που είχε η προκάτοχος του.
Τέλος, λοιπόν, στο ερώτημα που απασχολούσε επί μήνες το πολιτικό ρεπορτάζ για το “που το πάει ο Βενιζέλος”, ένα ερώτημα που είχε τεθεί από το μακρινό 2007, όταν είχε διεκδικήσει από τον Γιώργο Παπανδρέου την ηγεσία του τότε κραταιού ΠΑΣΟΚ και ηττήθηκε. Ο ίδιος ο Βενιζέλος, δήλωσε αρκετά χρόνια μετά, πως «αν είχα γίνει αρχηγός το 2007, η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική»…