Μετά τη Μόρια εμπρησμός και στη Σάμο – Εκτός ελέγχου οι μετανάστες
16/09/2020Πυρκαγιά ξέσπασε χθες το βράδυ σε λόφο που βρίσκεται 300 μέτρα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο. Αν και επικρατούσε άπνοια, η φωτιά πήρε μεγάλη έκταση περιμετρικά του κέντρου. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην δομή εμφανίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό καθεστώς καραντίνας χθες. Σύμφωνα με τοπικό ΜΜΕ, άνδρες της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος προχώρησαν σε επτά προσαγωγές για την πυρκαγιά. Στη Μόρια τώρα, έξι Αφγανοί συνελήφθησαν για την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το κέντρο. Οι πέντε από τους συλληφθέντες εντοπίστηκαν στη Λέσβο και ο έκτος, ένας ανήλικος Αφγανός, στη δομή της Πιερίας, όπου είχε μεταφερθεί την επομένη του εμπρησμού. Κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ ερευνούσαν από την πρώτη στιγμή την υπόθεση των διαδοχικών εμπρησμών.
Η δράση των εμπρηστών, μάλιστα, καταγράφηκε σε βίντεο που συμπεριλήφθηκε στην έρευνα της ΕΛΑΣ. Δεν είναι απίθανο να δούμε και άλλες συλλήψεις, καθώς οι συμμετέχοντες ήταν περισσότεροι. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε τις συλλήψεις, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι πράγματι επρόκειτο για εμπρησμό. Αναφέρθηκε, όμως, και στη νεοσυσταθείσα δομή και στην άρνηση της πλειονότητας των μεταναστών να στεγαστούν στις σκηνές που τοποθετήθηκαν στο πεδίο βολής στο Καρά Τεπέ, επιμένοντας να παραμένουν στο δρόμο.
«Οι μετανάστες, όπως και οι κάτοικοι, έχουν συμφέρον να αποδεχθούν τις προτάσεις μας και την πραγματικότητα της νέας δομής. Ένα είναι βέβαιο. Η Μυτιλήνη δεν αντέχει άλλα συνθήματα, θέλει σοβαρότητα και στιβαρή διοίκηση. Σας διαβεβαιώ πως λογική και η νομιμότητα, η ασφάλεια, η υγεία και η κανονική ζωή θα επικρατήσουν», δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην υποκύψει στις πιέσεις των μεταναστών, καθώς κάτι τέτοιο θα πέρναγε μήνυμα ότι οι άνομες πράξεις επιβραβεύονται. Αυτός είναι ο λόγος που κανείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το νησί, εκτός από τους ανήλικους. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιχειρεί να ενημερώσει και να πείσει τους μετανάστες να προσέλθουν στο Καρά Τεπέ, μοιράζοντας, μάλιστα, σχετικό έγγραφο και εξηγώντας σε αυτό ότι μόνο έτσι θα εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους.
Πρόθεση Βερολίνου
Το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) θα επαναλάβει τις ερχόμενες ημέρες τις συνεντεύξεις με τους αιτούντες άσυλο που είχαν ανασταλεί μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό της Μόριας, ανακοίνωσε χθες η ευρωπαϊκή υπηρεσία. Ακόμα πάντως φαίνεται να αγνοούνται οι φορείς του κορωνοϊού που εξαφανίστηκαν μετά τη διάγνωσή τους. Συνεχίζεται η προσπάθεια των αρχών ασφαλείας να εντοπιστούν, ώστε ο ΕΟΔΥ να αναλάβει την επανεξέτασή τους και την καραντίνα στην οποία οφείλουν να τεθούν.
Αν και η Γερμανία και εννέα άλλες χώρες της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι θα πάρουν 400 ανήλικους πρόσφυγες, η Αυστρία αρνήθηκε. Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πως η Αυστρία αποφασίζει κυρίαρχα από μόνη της. Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πάντως είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Να θυμίσουμε ότι το Βερολίνο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από όλα τα ελληνικά νησιά. Πρόκειται για οικογένειες που έχουν ήδη λάβει άσυλο. Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την κατάσταση στη Λέσβο.
Αντίστοιχη συζήτηση με θέμα την καλύτερη ευρωπαϊκή και κοινή πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου είχε και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να πω ότι οι ελληνικές αρχές έδρασαν πολύ-πολύ γρήγορα για να στήσουν αυτόν τον νέο καταυλισμό και να προσφέρουν στέγη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έμειναν χωρίς στέγη μετά τη φωτιά», δήλωσε η Γιόχανσον.
«Η Ελλάδα χρειάζεται μια στήριξη γιατί, ως χώρα πρώτης γραμμής που δέχεται το ωστικό κύμα της μετανάστευσης, πρέπει να μπορεί να το αντιμετωπίσει όχι ως εθνικό δικό της πρόβλημα, αλλά ως ευρωπαϊκό πρόβλημα», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος.