ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μεταξύ αλαζονείας και εκνευρισμού ο Κυριάκος στη Βουλή για τις φωτιές

Μεταξύ αλαζονείας και εκνευρισμού ο Κυριάκος στη Βουλή για τις πυρκαγιές, Σπύρος Γκουτζάνης

Η λέξη συγγνώμη δεν ακούστηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή, παρά την έκταση της φετινής καταστροφής από τις πυρκαγιές. Απόντος του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε απομονωμένος, δέχθηκε τα πυρά από όλους (το ΚΚΕ μόνο μοίρασε ευθύνες σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις) και από την πλευρά του επιτέθηκε προσωπικά στους πολιτικούς του αντιπάλους, κινούμενος μεταξύ αλαζονείας και απώλειας ψυχραιμίας.

Δίχως να έχει απαντήσεις επί της ουσίας για την αδυναμία του επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, κατέφυγε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις με τους πολιτικούς του αντιπάλους, αφού πρώτα τους ζήτησε να κατεβάσουν τους τόνους και να τοποθετηθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα – εν ολίγοις όπως επισημάνθηκε τους ζήτησε να μην ασκούν αντιπολίτευση.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Σωκράτη Φάμελλο και στο Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ η αντιπαράθεσή του με τον Κυριάκο Βελόπουλο, ξέφυγε από τα όρια της κοσμιότητας με ανταλλαγές προσωπικών χαρακτηρισμών, με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα να παρεμβαίνει, φυσικά υπέρ του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Βελόπουλο για διακίνηση fake news και θεωριών συνωμοσίας και ο κ. Βελόπουλος του απάντησε ότι λέει σαχλαμάρες και είναι πορφυρογέννητος!

Φαίνεται ότι η αντιπαράθεση που ξέσπασε προεκλογικά όταν το Μαξίμου προσπάθησε να διαλύσει την Ελληνική Λύση, ωθώντας στελέχη του κόμματος σε αποχώρηση, συνεχίζεται. Παρομοίως ο κ. Μητσοτάκης στράφηκε προσωπικά και κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που τον εγκάλεσε για την διοικητική ανέλιξη παραγόντων που ευθύνονται για την πυρκαγιά στο Μάτι. Σκληρή και εφ’ όλης της ύλης κριτική του άσκησε και ο πρόεδρος της Νίκης Νατσιός, ενώ ο πρόεδρος των Σπαρτιατών εμφανίστηκε δίχως την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Στην γνωστή γραμμή ο Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε στην γνωστή γραμμή, αρνήθηκε κάθε ευθύνη της κυβέρνησης για την έκταση της φετινής καταστροφής, απέδωσε τις πυρκαγιές στην κλιματική αλλαγή, έκανε διάκριση των πυρκαγιών και επανέλαβε ότι εφέτος η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού ήταν καλύτερη από όλες τις προηγούμενες χρονιές και ότι έχουμε επάρκεια πυροσβεστικών μέσων.

Παρότι, όμως, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί απέδωσαν ευθύνες στην κυβέρνηση για την πυρκαγιά στον Έβρο, ο κ. Μητσοτάκης κατέφυγε στις θεωρίες συνωμοσίας, εμπλέκοντας εμμέσως πλην σαφώς τους μετανάστες που περνάνε παράνομα τα σύνορα. Θέλησε να κάνει και σύγκριση με άλλες χώρες, με την Χαβάη και την Τενερίφη στην Ισπανία, αντιπαρερχόμενος ότι οι καμένες εκτάσεις φέτος είναι οι περισσότερες, τόσο σε σχέση με χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, όσο και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια στην χώρα μας.

Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ένα νέο τοπίο στην Βουλή. Από τη μία δεν υπάρχει ένας ισχυρός πόλος αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την άλλη η κυβέρνηση δέχεται πυρά από όλες τις κατευθύνσεις, δεξιές και αριστερές. Ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Δημήτρης Νατσιός τον αποδομούν από τα δεξιά, την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας τον πλαγιοκοπούν από το κέντρο και την κεντροαριστερά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι