Μια Δεξιά βγαλμένη από τα παλιά

Θέμης Τζήμας
3190
Δεξιά βγαλμένη από τα παλιά - Τα πρώτα φάουλ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Θέμης Τζήμας

Μετά τα σόου σε διάφορες εκπομπές της ιδιωτικής τηλεόρασης, προκειμένου να καταδειχθεί το «νεανικό» πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και μόλις μέσα σε μια εβδομάδα θητείας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη-ΝΔ έχει αρχίσει να φαντάζει σαν κάποιον παλιό και δυσάρεστο γνώριμο. Αφού ξέπλυνε τόσο τον νεοφιλελευθερισμό, όσο και την εξάρτηση από τις ΗΠΑ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στρώνοντας το έδαφος για την παλινόρθωση της επίσημης και παραδοσιακής Δεξιάς, ήρθε η τελευταία και άμεσα μας θύμισε τι σημαίνει ελληνική –επίσημη- δεξιά:

Πρώτη κίνηση της κυβέρνησης, η αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και με τα συμφέροντα της χώρας μας, αναγνώριση του πράκτορα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Γκουαϊδό ως προέδρου της Βενεζουέλας. Η Ελλάδα συντάσσεται με τις βίαιες αλλαγές καθεστώτων και επισήμως- η προηγούμενη κυβέρνηση το έκανε σιωπηρώς- ανοίγοντας το δρόμο για αντίστοιχες συμπεριφορές οπουδήποτε, οποτεδήποτε και από οποιονδήποτε, στη βάση συσχετισμού ισχύος και μόνο.

Ένας τύπος που ελέγχεται για απάτες, που έχει εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες, που καλεί σε κυρώσεις και σε επέμβαση εις βάρος της χώρας του και που θεωρείται "κουτσό άλογο" ακόμη και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ –εξ ου και ήδη έχει ξεκινήσει διάλογο με τη νόμιμη κυβέρνηση- απολαμβάνει πλέον της στήριξης της χώρας μας- με το ψευδές μάλιστα επιχείρημα ότι ταυτόσημη είναι η θέση της ΕΕ- μόνο και μόνο για να μην αφήσει καμία αμφιβολία ο Μητσοτάκης ότι είναι ακόμα πιο χειραγωγούμενος και από τον Τσίπρα από τις ΗΠΑ. Σα να λέμε, δεξιά του ’50.

Δεύτερη κίνηση της κυβέρνησης, η αναστολή απόδοσης ΑΜΚΑ στους αλλοδαπούς τρίτων χωρών. Η απόδοση ΑΜΚΑ παρά τις υπουργικές αποφάσεις παρέμενε μια δύσκολη υπόθεση για τους αλλοδαπούς. Η νέα κυβέρνηση ήρθε να αναστείλει αυτήν τη δυνατότητα. Νέα παραβίαση διεθνούς δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελληνικής νομοθεσίας. Ένας ξενοφοβικός, εντυπωσιοθηρικός μισανθρωπισμός, που πέραν όλων των άλλων θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία: άνθρωποι με φυματίωση, HIV, ηπατίτιδα και με άλλες ασθένειες θα μείνουν χωρίς πρόσβαση στο σύστημα δημόσιας υγείας.

Τρίτη κίνηση, η εξαγγελία της κατάργησης του ασύλου στο πλαίσιο της στρατηγικής «νόμος και τάξη». Βεβαίως, άσυλο δεν υπήρχε για αρκετά χρόνια, ωστόσο η εγκληματικότητα δεν είχε μειωθεί ούτε κατ’ ελάχιστο- το αντίθετο. Διακίνηση ναρκωτικών γίνεται ακριβώς έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για παράδειγμα, ωστόσο η αστυνομία και πάλι δεν παρεμβαίνει. Η αστυνομία μπορεί και χωρίς άδεια των πρυτανικών αρχών να παρέμβει και με το άσυλο εν ισχύ για σοβαρά αδικήματα παρόλα αυτά αρνείται.

Όπως ακριβώς δήθεν δεν «καθαρίζει»- με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει- λόγω πολιτικών εντολών τα Εξάρχεια, ωστόσο δεν απαντά γιατί δεν έχει «καθαρίσει» άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου με πολύ μεγαλύτερη εγκληματικότητα ή γιατί δεν μπορούσε να σώσει τους ανθρώπους στο Μάτι, όπου μάλλον δεν δρουν αντιεξουσιαστές και πράκτορες της ίδιας της αστυνομίας.

Δηλώσεις υποταγής από Βορίδη

Τέταρτη κίνηση, οι δηλώσεις υποταγής του ακροδεξιού Βορίδη στα επίσης ακροδεξιά, σιωνιστικά λόμπι, προκειμένου ψοφοδεώς να κερδίσει τον καλό λόγο τους, δοθέντων των παλαιότερων αντισημιτικών τοποθετήσεών του. Και η προηγούμενη κυβέρνηση εκθείαζε το Νετανιάχου αλλά εδώ έχουμε μια πραγματικά θλιβερή στάση υπουργού, "αντάξια" του ακροδεξιού, θρασύδειλου ήθους που κυκλοφορεί αυτήν την εποχή, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Πέμπτον, στις κρίσιμες για την παρασιτική ολιγαρχία κυβερνητικές θέσεις -για αυτήν την ολιγαρχία για την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα πραγματοποίησε όσες χάρες μπορούσε- όλως τυχαίως βρίσκονται εκλεκτοί της και –πρώην- υπάλληλοί της. Μαζί με τις δηλώσεις για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών που διακινούν στελέχη του, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να μας πείσει ότι η έφοδος του παρασιτισμού εντείνεται.

Ο Χατζηδάκης που έφτιαξε το επιζήμιο για το ελληνικό δημόσιο, ιδιωτικό μονοπώλιο στις αερομεταφορές ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ αφού του έστρωσε το δρόμο ο Σταθάκης, ενώ και η οικογένεια Λάτση πήρε το υπουργείο που ήθελε. Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Βαρδινογιάννης κλπ., ετοιμάζονται να λάβουν τα δικά τους μερίδια επίσης. Η κυβέρνηση μας προϊδεάζει από τις πρώτες κινήσεις της ότι θα είναι άλλος ένας τροχονόμος της λεηλασίας του δημοσίου πλούτου.

Έκτον, διάφορα γραφικά, δεξιά στοιχεία- βλ. δηλώσεις περί των ψυχικά νοσούντων αντιστασιακών κατά της χούντας- δίνουν τον τόνο μιας αμετανόητης, εκδικητικής, ανιστόρητης και ακροδεξιών καταβολών, «γαλάζιας γενιάς». Αν νομίζουν στην κυβέρνηση πως θα συγκινήσουν έτσι τη νεολαία, καλύτερα να το ξανασκεφτούν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να θυμάται ότι ήλθε ως επικεφαλής ενός ρεύματος που ζητούσε να φύγει ο Τσίπρας. Όχι έχοντας μαζί της, ένα θετικό ρεύμα. Ακόμα βρίσκεται στο μήνα του μέλιτος. Αν από τώρα μας θυμίζει αρκετά από αυτά για τα οποία ο ελληνικός λαός βλέπει καχύποπτα έως εχθρικά τη δεξιά, τότε ίσως σύντομα θα κατορθώσει να «αναστήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ, ανταποδίδοντας τη χάρη του τελευταίου προς τη ΝΔ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.