Quantcast
Μηδενός εξαιρουμένου, όλοι εναντίον του Κυριάκου στη Βουλή - slpress.gr

Η συζήτηση στην Βουλή ανέδειξε την πολιτική απομόνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος δέχθηκε τα πυρά από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό καίτοι πρόθεσή του ήταν να ανασκευάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν επικρατήσει από τα λάθη, παραλείψεις και αστοχίες της κυβέρνησής του, από την συζήτηση στην Βουλή, ενισχύθηκε η εντύπωση ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας – όχι όμως και των ΜΜΕ που εμφανίζουν εξωραϊσμένη εικόνα.

Βασιζόμενοι στις επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών του, οι πολιτικοί αρχηγοί αποδόμησαν την διαχειριστική αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους και ανέδειξαν την προσωπική του αναξιοπιστία. Κατ’ αρχήν διέψευσαν το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι «η κυβέρνηση αποφασίζει με βάση τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής». Αντίθετα όλοι υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την Επιτροπή και επικαλείται τις εισηγήσεις της κατά το δοκούν, προκειμένου να δικαιολογήσει εκ των υστέρων της πολιτικές της αποφάσεις ή αγνοώντας τες όταν δεν ικανοποιούν τις επιδιώξεις της.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά και Γιάνης Βαρουφάκης, επανέλαβαν το αίτημά τους να δώσει έστω και εκ των υστέρων τα πρακτικά της Επιτροπής ρωτώντας μάλιστα «τι φοβάται η κυβέρνηση;». Στο ίδιο πλαίσιο απέρριψαν το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι δεν υπήρξαν εισηγήσεις για έγκαιρο lockdown στην Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα αλλά και τις δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη που οδήγησαν σε εισαγγελική έρευνα.

Ακόμη πιο ηχηρή όμως ήταν η αποδόμηση της επιχείρησης εμβολιασμού. Οι πολιτικοί αρχηγοί ανέδειξαν ότι αφενός έχει πέσει έξω στις προβλέψεις που είχε κάνει η κυβέρνηση με επίσημες δηλώσεις (πχ για 4 εκατ. εμβόλια μέχρι το τέλος Μαρτίου) και αφετέρου ότι δεν έχει δημιουργήσει το δίκτυο εμβολιαστικών κέντρων με το αντίστοιχο προσωπικό, προκειμένου να καλύψει τους στόχους για ανοσία της κοινότητας μέχρι το καλοκαίρι, ακόμη και εάν θα παραλάβει το σύνολο των εμβολίων που έχει παραγγείλει.

Μονομαχία Κυριάκου-Αλέξη

Σκληρή κριτική από όλους τους αρχηγούς δέχθηκε και για την αύξηση των προστίμων για την παραβίαση των απαγορευτικών μέτρων από τα 300 στα 500 ευρώ. Κάπως έτσι ο κ. Μητσοτάκης έμεινε να δίνει μάχες οπισθοφυλακών επιμένοντας ότι «όλα πάνε καλά και έχει γίνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν». Οι δε πολιτικοί αρχηγοί από την πλευρά τους, αν και από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, συνέπεσαν στο ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο, παραθέτοντας δηλώσεις, του ιδίου και υπουργών του που δείχνουν το κυβερνητικό “μπάχαλο” ή “αλαλούμ”.

Μενδώνη: Προσωπική μου επιλογή ο Λιγνάδης

Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να μετατρέψει την συζήτηση σε μονομαχία με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να επισκιάσει την ευρύτερη κριτική, αλλά και να αναγκάσει τους άλλους αρχηγούς να μοιράσουν τα βέλη τους. Η δευτερολογία του ήταν μία παρατεταμένη απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα, συνοδευόμενη από σκληρούς χαρακτηρισμούς. Μόνο που ο Αλέξης Τσίπρας δεν σήκωσε το γάντι ενώ ακόμη και στη δική του δευτερολογία δεν επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς. Περιορίστηκε να επισημάνει την «επιθετικότητα του πρωθυπουργού και να σημειώσει ότι δείχνει ανασφάλεια και απώλεια ψυχραιμίας».

Ο κ.Μητσοτάκης απαντώντας κατά την συνήθειά του πλέον στον Γιάνη Βαρουφάκη σήκωσε τους τόνους για μία ακόμη φορά για το «πρώτο εξάμηνο του 2015 που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο» κερδίζοντας το χειροκρότημα των βουλευτών του όπως και όταν είπε ότι «ο κ. Τσίπρας θα ιδιωτικοποιήσει τις μεγάλες φαρμακευτικές με έναν νόμο και ένα άρθρο».

Ο Τσίπρας για το “Μακεδονικό”

Συνολικά, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τις αιτιάσεις για λάθη, αστοχίες ή παλινωδίες και απέφυγε ακόμη και έμμεση αναγνώριση οποιασδήποτε κυβερνητικής ευθύνης, κάτι που επίσης επισήμαναν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Παράλληλα απέφυγε την συζήτηση για την οικονομία (πέρα από την ανακοίνωση της ενίσχυσης στους μικρομεσαίους) και δεν απάντησε στις επικρίσεις των πολιτικών αρχηγών που υποστήριξαν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά».

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Δημήτρης Κουτσούμπας πέρα από την πανδημία, άσκησε σκληρή κριτική για το θέμα της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια. Κατά την δευτερολογία του μάλιστα επιδαψίλευσε σκληρούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς στον κ. Μητσοτάκη.

Ο δε Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να αναδείξει την αναξιοπιστία της κυβέρνησης στο Μακεδονικό επικαλούμενος τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονία για τη “ανάγκη αυστηρής τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών”. Ήταν η δεύτερη φορά πάντως που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένωσε την αντιπολίτευση μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ενώ όμως την πρώτη φορά ήταν τα κόμματα της Αριστεράς, τώρα είχε όλους απέναντί του, ακόμη και τον κ. Βελόπουλο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.