ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μικραίνει η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Σφήνα το ΚΙΝΑΛ

Μικραίνει η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Σφήνα το ΚΙΝΑΛ
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μια νέα δημοσκόπηση, η οποία ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την άνοδο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, όπως καταγράφεται και σε άλλες δημοσκοπήσεις. Επιπλέον, η δημοσκόπηση καταγράφει πως οι πολίτες αξιολογούν την διαχείριση της κακοκαιρίας “Ελπίς” από την κυβέρνηση και εκφράζουν την γνώμη τους για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata που δημοσιεύτηκε στην ΕΦΣΥΝ, έγινε σε δείγμα 1.000 ατόμων και διεξήχθη κατά το διάστημα 28-31 Ιανουαρίου 2022. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 7 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ 13%, το ΚΚΕ 5%, η Ελληνική Λύση 3,5% και το ΜεΡΑ25 2%. Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται κερδισμένο καθώς κερδίζει 2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Δεκέμβριο.

 

Ο δείκτης γνώμης για τους πολιτικούς αρχηγούς, εμφανίζει τον πρωθυπουργό να συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές κρίσεις. Αναλυτικά, το 36% διατηρεί θετική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 52% αρνητική, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα το 21% εκφράζει θετική γνώμη και το 66% αρνητική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα στο ισοζύγιο θετικών-αρνητικών απόψεων.

Τρίτος στη σχετική κατάταξη αλλά με σημαντική δυναμική, λόγω του μεγάλου ποσοστού ουδέτερης γνώμης (49%) έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, για τον οποίο το 19% διατηρεί θετική άποψη, ενώ το 28% αρνητική. Στη συνέχεια ακολουθούν κατά σειρά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με θετική άποψη 11% ο Γιάνης Βαρουφάκης με 7% και τέλος ο Κυριάκος Βελόπουλος με θετική άποψη 5%.

Ευρήματα για την κακοκαιρία

Η αξιολόγηση του κοινού για την διαχείριση της κακοκαιρίας “Ελπίς” αποτυπώνει σημαντική κοινωνική δυσαρέσκεια. Πιο συγκεκριμένα, το 83% εκτιμάει ότι για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό η  κυβέρνηση, ενώ μικρή ή μηδενική ευθύνη της αποδίδει μόλις το 16%.

Ενδεικτικό του οριζόντιου (σε ό,τι αφορά την κομματική τοποθέτηση) χαρακτήρα της επίρριψης ευθυνών για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είναι το εξής εύρημα: Η πλειονότητα των σημερινών ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος (περίπου 6 στους 10) αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στην κυβέρνηση.

Εν τούτοις, σε σχέση με τον εγκλωβισμό των οδηγών στην Αττική Οδό, η ευθύνη φαίνεται πως διαμοιράζεται. Η μεγαλύτερη μερίδα (36%) αποδίδει την κύρια ευθύνη στην ελλιπή προετοιμασία και στους χειρισμούς της κυβέρνησης, το 32% στην ιδιωτική εταιρία που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο, ενώ το 26% αποδίδει την ευθύνη στις χρόνιες ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού.

  Βιομηχανία οι παρακολουθήσεις – Η νέα λίστα

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα που αφορούν την διαχείριση της κακοκαιρίας “Ελπίς”, περίπου 3 στους 4 διατηρούν την άποψη ότι η προσωπική συγγνώμη του πρωθυπουργού για τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν, μένοντας για πολλές ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, δεν ήταν ικανοποιητική και θα έπρεπε να υπάρξουν και σχετικές παραιτήσεις.

Τέλος τα δημοκοπικά ευρήματα σε σχέση με την αναγκαιότητα ή μη της προκήρυξης πρόωρων εκλογών εντός του 2022, δείχνουν ότι η πλειονότητα (56%) διατηρεί την άποψη πως οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2023, με μια μικρότερη αλλά σημαντική μερίδα (41%) να επιθυμεί την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι