Μητσοτάκης για Δυτικά Βαλκάνια και σεβασμό του κράτους δικαίου

Μήνυμα Μητσοτάκη σε ΕΕ και Δυτικά Βαλκάνια για σεβασμό του Κράτους Δικαίου,

Το μήνυμα προς τις χώρες που επιδιώκουν την ένταξή τους στην ΕΕ ότι «θα είμαστε αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου», έδωσε ο πρωθυπουργός από το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιείται στη Γρανάδα της Ισπανίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να επικρατήσει η γεωπολιτική παράμετρος έναντι των κριτηρίων ένταξης.

Αναλυτικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων συζητείται εδώ και 20 χρόνια χωρίς κατ’ ανάγκη να έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και θα επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης όλες οι χώρες να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες και να μην υπάρχουν γεωπολιτικές προτεραιότητες που να ανατρέπουν τη διαδικασία που είναι αυστηρά καθορισμένη». Και ο πρωθυπουργός συνέχισε:

«Για την Ελλάδα δεν εννοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου είτε αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες, δεν φωτογραφίζω καμία χώρα συγκεκριμένα και εκείνες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν την προσπάθεια που απαιτείται ώστε στο τέλος να μπορούν να διεκδικούν να γίνονται μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η συζήτηση αυτή της σημαντικής διεύρυνσης μας υποχρεώνει να ξεκινήσουμε και πάλι να επαναξιολογούμε τον τρόπο της ίδιας της λειτουργίας της Ένωσης και τα σημαντικά ζητήματα του προϋπολογισμού καθώς η είσοδος φτωχότερων χωρών προφανώς θα απαιτήσει περισσότερους πόρους», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε: «Εάν δεν θέλουμε να θυσιάσουμε κρίσιμες δράσεις όπως η κοινή αγροτική πολιτική εις βάρος χώρων χρειάζονται τέτοια κεφάλαια».

Η αναφορά ερμηνεύεται ως μήνυμα ειδικά προς την Αλβανία και την κυβέρνηση Ράμα για την μεταχείριση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμμάρας Φρέντι Μπελέρη.

Μερική ικανοποίηση για μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό σχολίασε πως η πρόοδος που επιτεύχθηκε στο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου είναι σίγουρα σε θετική κατεύθυνση: «Έχουμε μία συμφωνία σε επίπεδο συμβουλίου, θα μπούμε στη διαδικασία του διαλόγου αλλά σίγουρα είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που θα έχουμε στη διάθεση μας για να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού όπως αυτές που είδαμε στο παρελθόν, με μία χαλάρωση των σχετικών διαδικασιών για τις χώρες πρώτης υποδοχής». 

Ως προς το ζήτημα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει μία πρόταση η οποία καλύπτει τις ελληνικές θέσεις. «Ζητάμε πολλά περισσότερα χρήματα και καλά κάνουμε για την Ουκρανία γιατί θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά επιχειρηματολόγησα στο Συμβούλιο ότι θα είναι αδύνατον αυτό χωρίς ταυτόχρονα να διαθέτουμε πόρους για τη στήριξη Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις φυσικές καταστροφές», υπογράμμισε.

Για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων η ελληνική θέση πλησιάζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή ότι χρειάζεται μια ευελιξία, ώστε τα κράτη μέλη να χαράσσουν τη δική τους δημοσιονομική διαδρομή για να πετύχουν δημοσιονομική προσαρμογή. Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, όσον αφορά το ζήτημα της βοήθειας στην Ουκρανία. Η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι καίριας σημασίας για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας, είπε εκφράζοντας ωστόσο τη βεβαιότητα ότι η κατάσταση θα επιλυθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx