ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επιπτώσεις στην βοήθεια προς την Ουκρανία φοβάται ο Μητσοτάκης

Επιπτώσεις στην βοήθεια προς την Ουκρανία φοβάται ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωση του στο CNBC από τη Γρανάδα της Ισπανίας, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, επεσήμανε πως η πολιτική κρίση στις ΗΠΑ που σχετίζεται με τον προϋπολογισμό μπορεί να έχει επίπτωση στη βοήθεια προς την Ουκρανία,

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε από τη Σίλβια Αμάρο αρχικά για την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, μετά την αποπομπή του προέδρου της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι, και την επίδραση που θα έχει στη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Επισήμανε ότι ανησυχεί και ότι η κατάσταση δεν είναι για την ώρα αρκετά καθαρή. «Περιμένω στο τέλος της ημέρας να εξομαλυνθεί» η κατάσταση στις ΗΠΑ, είπε και πρόσθεσε ότι «η στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι κρίσιμη». Σε ερώτημα αν είναι εφικτό να δούμε να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες για την Ουκρανία και τη Μολδαβία τον Δεκέμβριο (δηλαδή να δοθεί το πράσινο φως να αρχίσουν), ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι είναι εφικτό.

Ο πρωθυπουργός για την διεύρυνση

Έχουμε στην ΕΕ μια αυστηρή διαδικασία, η διεύρυνση είναι στην ατζέντα της Ένωσης, επισήμανε. «Περιμένουμε τη σύσταση της Κομισιόν για την τελική απόφαση από τους ηγέτες τον Δεκέμβριο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε και ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για τη διεύρυνση και ότι έχει τα οικονομικά εργαλείο για αυτό». Στη συνέχεια, ερωτήθηκε ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σε ότι αφορά την ΕΕ και τη διεύρυνση, απαντώντας ότι «είναι και ζήτημα προϋπολογισμού και λήψης αποφάσεων. Μεταξύ άλλων έχουμε και μια δύσκολη συζήτηση για το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας».

Αυτές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε ένα βραχυπόθεσμο πλαίσιο, πρόσθεσε, λέγοντας ότι το επόμενο έτος «θα δώσουμε περισσότερη ουσία σε αυτές οι συζητήσεις». Τέλος, σε ό,τι αφορά το πότε θα δούμε αυτές μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται με δεδομένο ότι έχουμε και ευρωεκλογές το 2024, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει γενικά να συμφωνηθούν πριν από τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Απόντες Ερντογάν-Αλίγιεφ

Στον βαρύ απόηχο της στρατιωτικής επέμβασης του Αζερμπαϊτζάν στο Καγκόρνο Καραμπάχ και την μαζική έξοδο του αρμενικού πληθυσμού από τον θύλακα, συνέρχεται σήμερα στη Γρανάδα η 3η σύνοδος EPC (Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα) στην οποία συμμετέχουν οι 27 χώρες της ΕΕ και άλλες 20 γειτονικές χώρες μέχρι τον Καύκασο. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ διεμήνυσε ότι θα απέχει. Δεν θα συμμετάσχει ούτε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, λόγω ασθενείας, όπως ανακοίνωσε η Άγκυρα.

Ο Αλίγιεφ ακύρωσε ουσιαστικά την συμμετοχή του επειδή δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά του να είναι παρούσα και η Τουρκία στην πενταμερή συνάντηση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν-ΕΕ-Γαλλίας-Γερμανίας. Το Παρίσι απέρριψε την αζερική απαίτηση και το Μπακού προχώρησε σε καταγγελία της κυβέρνησης Μακρόν. Την προηγούμενη είχε επισκεφθεί το Ερεβάν η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά για συνομιλίες με την κυβέρνηση Πασινιάν. Ο ρόλος της Τουρκίας στην πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων ήταν κομβικός, όπως και της Ρωσίας, με το Παρίσι να θεωρεί ότι επρόκειτο για μέρος ενός σχεδίου εκδίωξης των Αρμενίων του Καραμπάχ, το οποίο και πέτυχε καθώς σχεδόν το σύνολο του αρμενικού πληθυσμού (120.000 άτομα) έχει καταφύγει στην Αρμενία.

Το θέμα των σχέσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν είχε απασχολήσει και την προηγούμενη σύνοδο του EPC στην Πράγα, όμως ότι συμφωνήθηκε έμεινε γράμμα κενό. Η Αρμενία, όπως επίσης η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είναι μέλη της Eυρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, μία ένωση που ξεκίνησε με γαλλική πρωτοβουλία για την διεύρυνση της πολιτικής συνεργασίας έναντι των απειλών (κυρίως από τη Ρωσία) και φαίνεται πως βάλλεται από την Άγκυρα και το Μπακού, όπως είχε γίνει και στην 2η σύνοδο στην Πράγα, όπου ο Ερντογάν ήταν προκλητικά επιθετικός κατά της ΕΕ (και της Ελλάδας). Είχε αποχωρήσει μάλιστα από τις εργασίες προκειμένου να συνομιλήσει με τον Πούτιν για να του δώσει στον πρόεδρο της Ρωσίας ευχές για τα γενέθλια του.

Η ατζέντα της συνόδου

Στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν (Nikol Pashinyan) και τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι (Irakli Garibashvili). Ο πρωθυπουργός θα συμπροεδρεύσει με τον πρόεδρο της Ελβετίας σε πάνελ για την πολυμέρεια υπό το πρίσμα θεμάτων ασφαλείας και γεωστρατηγικής. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχουν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, και, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Γεωργίας.

Αύριο στην Γρανάδα θα ακολουθήσει άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συζήτηση των ηγετών αναμένεται να εστιάσει στο μέλλον της Ε.Ε (διεύρυνση, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου) και την στρατηγική ατζέντα, στην ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε και στις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, ενώ συζήτηση θα γίνει και για τη Μετανάστευση. Πάγια ελληνική θέση είναι ότι η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις και στις ίδιες τις επιδόσεις των υποψηφίων χωρών. Είναι δηλαδή μια διαδικασία με κανόνες και αιρεσιμότητα και σε κάθε περίπτωση βασικό κριτήριο παραμένει ο σεβασμός στο κράτος δικαίου.

Η Ε.Ε. θα συζητήσει για το μεταναστευτικό, και την κλιματική αλλαγή, δύο κρίσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός από τη σύνοδο της MED9 στη Βαλέτα, πρέπει να γίνουν περισσότερα για την στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, ενώ υπογραμμίζοντας τη σημασία της εξωτερικής διάστασης του μεταναστευτικού, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη και όχι οι διακινητές – να θέτει τους όρους με τους οποίους θα εισέρχεται κάποιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, πρόκειται για θέματα που πρέπει να ενταχθούν στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και στη νέα αρχιτεκτονική που σχεδιάζεται τώρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι