ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μήνυμα στην Άγκυρα για μεταναστευτικό, απειλή κυρώσεων για τα υπόλοιπα

Μήνυμα στην Άγκυρα για μεταναστευτικό, απειλή κυρώσεων γα τα υπόλοιπα , slpress

Την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ζήτησε από την Άγκυρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην σημασία τους για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής έγινε μία αρκετά εκτενής συζήτηση για το κύμα ακρίβειας, καθώς το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και επομένως, όπως είπε, χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση. Στο σημείο αυτό, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι ηγέτες ζήτησαν από την Κομισιόν να αξιολογήσει, και μάλιστα πολύ σύντομα, την αγορά ενέργειας, ώστε να εντοπιστούν τυχόν στρεβλώσεις, αλλά και να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων απότομων αυξήσεων στις τιμές.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση της Ελλάδας, την οποία στηρίζει και η Ιταλία, για την δυνατότητα κοινής αγοράς φυσικού αερίου από την Κομισιόν, ενώ παραλλήλως τόνισε τη σημασία που έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο. Το θέμα αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έθεσε και στη Σύνοδο, όπου αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και την Κύπρο για την ηλεκτρική διασύνδεση επισήμανε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μεταφέρει και φτηνή ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη.

Ανατολική Μεσόγειος και ενεργειακή ασφάλεια

Οι τοποθετήσεις αυτές, σχετικά με τη σημασία της περιοχής για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, θέτουν την ΕΕ μπροστά στο πρόβλημα της τουρκικής επιθετικότητας και των διαρκών προκλήσεων προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Άγκυρα συνεχίζει άλλωστε να αντιμετωπίζει ως επιθετική ενέργεια εναντίον της την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, καθώς και την συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Έχει επίσης παρενοχλήσει ερευνητικές εργασίες για τον αγωγό EastMed, τόσο στα ανατολικά της Κρήτης όσο και στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ μόλις χθες απείλησε τη Λευκωσία με δράσεις επί του πεδίου, αν προχωρήσει σε νέα, καθόλα νόμιμη γεώτρηση, στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν στη Σύνοδο από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν. Το μεταναστευτικό απασχόλησε, άλλωστε, την σημερινή δεύτερη ημέρα της Συνόδου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε βέβαια στην Λευκορωσία και τις πιέσεις που δέχονται τα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας, ωστόσο στο Κείμενο Συμπερασμάτων γίνεται σαφής αναφορά και στην Τουρκία, η οποία καλείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της συμφωνίας της με την ΕΕ.

Η αναφορά αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως και η έκκληση των Ευρωπαίων ηγετών προς την Κομισιόν να προτείνει «νομικές αλλαγές (στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας», όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στις δηλώσεις του μετά την Σύνοδο. Σχολίασε μάλιστα ότι «εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ουσιαστικοί στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό».

Μήνυμα στην Τουρκία 

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματα που υιοθέτησε για τη μετανάστευση, «καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την πλήρη και  χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016», υπογραμμίζοντας παραλλήλως ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες «δεν θα δεχθούν καμία προσπάθεια από τρίτες χώρες να εργαλειοποιήσουν μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς». Για όλα τα υπόλοιπα πάντως που αφορούν την Τουρκία, όπως οι συνεχείς προκλήσεις και η επιθετική ρητορική, ισχύει, όπως είπε και ο πρωθυπουργός η …απειλή των κυρώσεων!

Στο Κείμενο αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «καταδικάζουν όλες τις υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ», στις οποίες θα απαντήσουν αναλόγως. Επαναλαμβάνουν επίσης την προσδοκία τους ότι «θα κινητοποιηθεί εγκαίρως η χρηματοδότηση για τους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και άλλα μέρη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου».

Υπενθυμίζουν τέλος την ανάγκη να διασφαλιστούν οι επιστροφές μεταναστών και να εφαρμοστούν στο ακέραιο οι συμφωνίες επανεισδοχής, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της. Σε ό,τι αφορά πάντως το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση αναφέρουν μόνον ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη μείωση των δευτερογενών μετακινήσεων, αλλά και «να  διασφαλιστεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ της ευθύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx